Francia futballbotrány - a miniszterelnök is megszólalt

Párizs |

<p>A marseille-i rendőrség és helyi politikusok hétfőn azzal vádolták meg a Francia Labdarúgó Liga versenybizottságát, hogy túl későn döntött a bajnokság 10. fordulójának előző estére tervezett Olympique Marseille-Paris Saint-Germain rangadójának elhalasztásáról, s így felelősség terheli a két szurkolótábor által a dél-franciaországi városban kirobbantott zavargásokért.</p>

Francois Fillon miniszterelnök azt kérte, hogy ezentúl a meccsek elhalasztását legalább 24 órával korábban jelezze a liga.
    Philippe Klayman, a marseille-i rendőrség vezetője szerint a ligának már szombaton - miután a PSG két játékosánál diagnosztizálták a H1N1-vírust - döntenie kellett volna a mérkőzés elhalasztásáról. Ez esetben a párizsi szurkolók nem indultak volna el otthonról. "Kész helyzet elé voltunk állítva" - hangsúlyozta a rendőri vezető.
    Patrick Mennucci, Marseille belvárosának polgármestere szerint a zavargásokért egyértelműen Frédéric Thiriezt, a liga elnökét terheli a felelősség, aki már szombaton dönthetett volna az ügyben. "A karjainkba dobták a PSG szurkolóit. Most meg gerillaharcokkal bélyegeznek meg minket, ez elfogadhatatlan" - mondta a polgármester. 
    "Azt kérem, hogy ezentúl minden nagy meccs törlését 24 órával korábban jelezzék" - közölte a francia miniszterelnök. Francois Fillon egyben arra utasította Rama Yada sportminisztert, hogy találja meg annak a módját, hogyan lehet erre kötelezni a ligát. A kormányfő a "leghatározottabban" elítélte az előző napi erőszakos cselekményeket, amelyek szerinte "elfogadhatatlanok".
    A mérkőzés elhalasztásának bejelentését követően a vonattal és autóbuszokkal érkezett párizsi szurkolók jelentős része visszafordult, de több száz ember bejutott Marseille belvárosába, ahol a vendéglátók kemény magja szabályosan körbezárta őket. Szemtanúk szerint a párizsi huligánok rombolni indultak a belvárosba, ahol a helyiek megverték őket. A nagy erőkkel kivonuló rendőrség könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatta mindkét tömeget: a feldühödött emberek négy órán át kukákat gyújtogattak, telefonfülkéket és buszmegállókat rongáltak meg.
    A rend este 7 óra körül állt helyre: tíz személyt könnyebb sérülésekkel kórházba szállítottak, egyiküket egy motoros ütötte el; 350 PSG-szurkoló rendőri kísérettel, különvonattal indult vissza a fővárosba. A francia vasúttársaság (SNCF) hétfőn ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a különvonatban történt rongálásokért.
    A rendőrség Marseille-ben 16 rendbontót vett őrizetbe, s várhatóan 48 órán belül bíróság elé állítja őket az ügyészség. Mindannyian az OM kemény magjához tartoznak. Egy 17. - kiskorú - személyt vasárnap este elengedték a hatóságok.
    A liga azután döntött vasárnap délután a mérkőzés elhalasztásáról, hogy a fővárosi csapat harmadik játékosánál is diagnosztizálták az új típusú influenzavírust és további két másik játékosnál is észlelték a betegség tüneteit.
    A megbetegedéseket a PSG az előírásoknak megfelelően azonnal jelezte a ligának: Jérémy Clément-nál vasárnap mutatták ki a H1N1 vírust, miután szombaton Ludovic Giuly-ról és Mamadou Sakhóról derült ki, hogy az új típusú influenzában szenved.
    A liga elnöke sajnálatát fejezte ki a zavargások miatt, de visszautasította az ellene felhozott vádakat. Úgy vélte, hogy nem a megbetegedések számán múlik, hogy mikor döntenek egy rangadó elhalasztásáról, "mert nem mindegy, hogy két középpályás vagy két kapus nem tud pályára lépni".   
    Először fordult elő, hogy a labdarúgó-bajnokságban az új típusú influenza miatt elhalasztottak egy mérkőzést: az új dátum egyelőre nem ismeretes. A PSG 72 órára egészségügyi karanténba zárt játékosait és technikai személyzetét vasárnap este különgéppel Párizsba szállították, de szerdáig nem engedélyezett számukra az edzés sem.
    Didier Deschamps, az OM vezetőedzője azt szeretné, ha az elhalasztott mérkőzést szerdán megtartanák, ezt azonban a PSG vezetői kizártnak tartják. A liga közleményben jelezte, hogy "szerdán nem lesz mérkőzés".
    Az elkövetkező három nap a fertőzés mértékének meghatározására szolgál, ezenkívül pszichológiai szempontból és a sérülések kockázata miatt is lehetetlen ezen a szinten versenyeztetni olyan játékosokat, akik három-négy napja nem edzettek - szögezte le a liga. Azt is tudatta, hogy csütörtökre összehívta a versenybizottság rendkívüli ülését - amelyre az OM és a PSG képviselői is meghívást kaptak -, hogy döntsön a mérkőzés új dátumáról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?