Főszereplők a huszonkettediken

Sokan visszatértek, mások először jöttek a Czajlik-rancsra. Lovasok, nézők, vendégek. És lovak. Mindannyian beletartoztak a XXII. Tőkési Kupa világába. Kora délutántól szinte szürkületig zajlottak a díjugratóversenyek. Négy szám, négy rangsorolás.

Sokan visszatértek, mások először jöttek a Czajlik-rancsra. Lovasok, nézők, vendégek. És lovak. Mindannyian beletartoztak a XXII. Tőkési Kupa világába. Kora délutántól szinte szürkületig zajlottak a díjugratóversenyek. Négy szám, négy rangsorolás. Közben ízelítő lovastornából és díjlovaglásból.

Három találkozó a sok közül.

Lilla Vesna nyergében

Alföldy Lilla tizenegy éves dunaszerdahelyi alapiskolás. A lószeretetéről ismert birodalomalapító Czajlik Jenő és neje, Katalin unokája. Tavaly csak a díjlovaglók fellépésén láttuk, idén már versenyzett is. Az egyméteres akadályok fölött. Hibátlanul teljesítette a pályát, idejével hatodikként rangsorolták. Meghökkenek, mikor meglátom magam előtt. Hogyan tudja egy ilyen apró lány uralni a hatalmas lovat? Pedig Lilla és lova, Vesna szépen végigmentek a kijelölt pályán. Nem áradnak belőle a szavak. „Olyan gyorsan történt minden, hogy nem is tudtam, mi van. Megpróbáltam inkább nem izgulni közben. A díjlovaglás nem nagyon ment, ez valamivel könynyebb. Ha úgy érzem, jobban oda kell figyelni az akadályra, odakiáltok a lónak, hogy hopp. Jó ez a hatodik hely. Remélem, lesz még jobb is. Továbbra is a lovaglást szeretném folytatni” – állt össze egy csokorba a tini lovaslány válaszainak füzére.

Csak egy címvédés

Juhos Fülöp tizenöt éves nádszegi lovas, a Czajlik-rancs képviseletében versenyzett. Tavaly megnyerte az Abanderáda díját és a Tőkési Kupát, idén csak az elsőben védte meg elsőségét. Ismét Starlettel lett első, és közel volt a második győzelméhez is, mert kiváló idővel haladtak a pályán, amikor az egyik akadály előtt megtorpant a ló. De erről már beszéljen a mátyusföldi fiú. „Nyerni akartam. Gyorsan mentem a lóval, és elrontottam az egyik fordulót, nagyon kicsit fordultam, eldobtam a szárakat, azt hittem, hogy elugrik a ló, de megállt – részletezte a fiatal lovas, aki szeptembertől a galántai Kodály-gimnáziumban kezd tanulni. – Ezért négy hibapontot kaptam, kellett egy kiskört csinálnom, és csak utána tudtam befejezni a pályát. Ez a versenyszám a másik lovammal, La Fermosával sem sikerült, vele négy akadályt ütöttem.”

Sokkal elégedettebb volt Juhos Fülöp az Abanderáda díj megnyerése után. Harminchárom induló közül elsőként ment végig a pályán. Hibátlan lovaglása után idejét már senki sem tudta túlszárnyalni. Még maga sem, mert további két lovával is versenyzett. „Ráadásul Luganóval ötödik lettem. Ez a versenyszám jól sikerült, mert La Fermosával is csak egy verőhibám volt. Örülök, és nagyon elégedett vagyok, de a magasabb akadályokon elkövetett hibáimért mérges vagyok magamra.”

Balatonkenesei elsőség

Balatonkeneséről talált Dunatőkésre Maszlag Ilona, a Tőkési Kupa idei győztese. Carneval hátán hibátlanul és a legjobb idővel ért célba. A díjkiosztás után alkalmi lovasbirodalmuk előtt beszélgettünk. „Csak reménykedtem benne, hogy itt ma győzni fogok. Jó lovam van, az ilyen gyorsasági számokban, mint a dunatőkési volt, helyezést szoktunk szerezni – mondta a kupában első négy helyet lefoglaló magyarországi lovasok legeredményesebbje. – Már invitáltak többször is, most sikerült először eljönni. Nagyon szép színes pálya volt, nem volt zavartalan a versenyzés, egy kicsit zavart szemből a nap, de szerencsére mindennel megbirkóztunk. Jövőre is szeretnék eljönni.”

Utóbbi mondatot biztosan többen is kimondták, mikor elbúcsúztak a Czajlik-rancstól, az évenkénti családias hangulatú díjugrató-találkozók színhelyétől.

Dunatőkési tények a Hírkosárban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?