Foci-vb: négykor szamba, nyolckor kamikaze-akció

Neymar

A mexikói futballválogatott először nyerhet vb-mérkőzést Brazília ellen az oroszországi torna mai (16.00) nyolcad-döntőjében, az esti (20.00) meccsen a favorizált belgák a japánokkal játszanak a legjobb nyolc közé kerülésért.

Az ötszörös vb-aranyérmes brazil, valamint a legutóbbi hat vb-n egyaránt a nyolcaddöntőben búcsúzó mexikói együttes eddig csak a csoportküzdelmek során találkozott egymással (négy összecsapásuk közül hármat a brazilok nyertek). Utóbbiak nemcsak nyeretlenek, hanem még gólt sem szereztek, a brazilok szempontjából 11:0 a gólkülönbség. Egyetlen döntetlenjüket négy éve érték el, amikor 0:0-t játszottak az akkor házigazda brazil csapattal.

Brazília a legutóbbi hat alkalommal kivétel nélkül európai ellenféltől kapott ki vb-ken, nem európaiként Argentínának sikerült nyernie ellene még 1990-ben a nyolcaddöntőben, míg közép- és észak-amerikai riválissal szemben még soha nem maradt alul.

A brazil együttes valószínűbb sikere mellett szól továbbá, hogy elődjeikkel ellentétben a védekezésük sokkal fegyelmezettebb és kiegyensúlyozottabb. Tite szövetségi kapitány csapata legutóbbi nyolc mérkőzésén csupán egyetlen gólt kapott – a csoportkör nyitányán Svájctól –, ráadásul egy éve veretlen. A vb-n a visszafogott bemutatkozást követően (1:1 Svájc ellen) egyre meggyőzőbb játékot nyújtott, öt góljukon négy játékos osztozik.

„Megtörténhet, hogy kikapunk, mert a fociban minden megtörténhet. De abban biztos vagyok, hogy ez lesz a legjobb oroszországi vb-meccsünk, valamennyien nagyon elszántak vagyunk” – jelentette ki a Real Madridban játszó Casemiro.

Mexikó a tornára címvédőként érkezett németek legyőzésével kezdett a vb-n (1:0), majd a dél-koreaiaknál is jobbnak bizonyult (2:0), de játékába akkor már lényegesen több hiba csúszott. A svédektől aztán 3:0-ra kikaptak a csoportkör utolsó fordulójában. A két csapat már 40-szer találkozott egymással, hét döntetlen mellett Brazília 23-szor, Mexikó tízszer nyert. „Tartunk, de nem félünk a braziloktól” – mondta a mexikóiak kapusa, Alfredo Talavera
 

Kapcsolódó cikkünk

Hiába tartják Belgiumot a vb egyik favoritjának, a nyolcaddöntőben megszenvedhet az egyik mumusuknak számító Japánnal. A két válogatott ötször találkozott már egymással, és legutóbb ugyan tavaly novemberben – a vb-n öt kísérletből négy gólt szerző – Romelu Lukaku találatával 1:0-ra nyertek házigazdaként a belgák, azt megelőzően viszont háromszor kikaptak az ázsiai csapattól. Egyetlen vb-meccsükön pedig a 2002-es torna japán társrendezői 2:2-t értek el Belgiummal.

„Nem is olyan régen kifejezetten szórakoztató meccset játszottunk Japánnal, azóta szövetségi kapitányt váltottak, de a keret nem változott. Dinamikus csapatról van szó, amely jól szervezett, és technikailag jól képzett. A japán futball nagyon erős, szoros mérkőzésre számítunk. Nem hiszem, hogy nagy meglepetések lesznek az egymás elleni meccsünkön” – szögezte le Roberto Martínez, a belgák szakvezetője.

Szeretnénk meglepni az esélyes belgákat – szögezte le Takasi Inui, a japánok 30 éves középpályása.

Az egymás elleni eredményen kívül azonban minden más Japán továbbjutása ellen szól. A japán válogatott nyolcaddöntős múltja szerény, kétszer jutott a legjobb tizenhat közé, és ez mindkétszer a végállomást jelentette számára.

A belgák legutóbb vb-negyeddöntősök voltak – Argentínától kaptak ki 1:0-ra –, az oroszországi torna csoportköréből pedig három győzelemmel és 9:2-es gólkülönbséggel jutottak tovább. Ez a 32-es vb-mezőny legjobb teljesítménye volt a csoportkörben. Belgium immár 22 meccs óta veretlen, búcsúja a torna nagy meglepetése lenne. (MTI, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?