Feröeren kezd a Ferencváros

Fradi.feröer

A magyar labdarúgó NB I bajnoka, a Ferencváros kedd este 20.45-től a Feröer-szigeteken kezdi meg európai szereplését. A zöld-fehérek reményei szerint sorozatban ötödször is sikerül majd bejutniuk valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörébe.

A Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójában a Fradi kiemeltként a feröeri címvédő KÍ Klaksvík otthonában lép pályára elsőként. A zöld-fehérek ellenfele egy félprofi csapat, melynek játékosai a futball mellett dolgoznak is, de egyértelműen ők a helyi élvonal egyeduralkodói, legutóbb 2021 októberében kaptak ki bajnoki mérkőzésen. A jelenleg futó idényben 16 meccsen 16 győzelem áll a nevük mellett, ám a kupában már az első fordulóban vereséget szenvedtek a B36 Tórshavntól.

Az 1904-ben alapított Klaksvík 20-szoros feröeri bajnok, a nemzetközi porondon pedig a 2020/2021-es idényben jutott a legtovább, akkor ugyanis az EL-főtábláért játszhatott, de alulmaradt az ír Dundalkkel szemben. A feröeri együttes eddig kétszer találkozott magyar klubbal európai kupasorozatban, mindkét alkalommal az FTC ősi riválisával, az Újpesttel. A lila-fehérek 1997-ben kettős győzelemmel búcsúztatták a Klaksvíkot az UEFA-kupa első selejtezőkörében, majd 2002-ben az idegenben játszott döntetlen után hazai pályán 1:0-ra nyertek, és újfent kiejtették a feröerieket.

A Ferencváros már vasárnap elutazott a mérkőzés helyszínére, amelynek több oka is van. A feröeri időjárás kiszámíthatatlan, így nem egyszer előfordult már, hogy egy-egy repülőgép nem tudott leszállni az Izland és Skócia közt félúton található ország egyetlen repülőterén. Az esetleges késést, így a meccs csúszását, is próbálták megelőzni Botka Endréék azzal, hogy a megszokottnál hamarább elutaztak a keddi találkozóra. Szintén fontos tényező volt, hogy a KÍ pályája kisebb a megszokottnál. Az UEFA külön engedélye kellett hozzá, hogy a 100x64 méteres műfüves játékteret használhassák a feröeriek (a standard 105x68 méter). A korai utazás pedig lehetővé teszi, hogy a magyar bajnok jobban megismerhesse a körülményeket. A klub honlapjának beszámolója szerint a repülőút zökkenőmentes volt, és a vártnál némileg kellemesebb időjárás, 16 Celsius-fokos hőmérséklet fogadta a küldöttséget, hétfőn azonban jelentősen csökkent a hőmérséklet és az eső is eleredt.

„Otthon veszélyes lehet a feröeri csapat, maximálisan komolyan kell venni őket. Nehéz kiindulni abból, hogy Feröeren élcsapatnak számítanak, mert ott teljesen más a játék menete, a mérkőzések képe. Tudják, hogy ellenünk nem ők lesznek az esélyesek, és szerintem óvatosabb játékot vállalnak fel. Hozzuk le a meccset kapott gól nélkül, és akkor olyan nagy baj már nem lehet, de nyilván győzni szeretnénk. A két mérkőzés alapján ki kell jönnie, hogy mi vagyunk a jobb csapat” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a csapatkapitány, Dibusz Dénes, aki 70. nemzetközi tétmérkőzésére készül az FTC színeiben.

A zöld-fehérekhez több új játékos is érkezett a nyáron, közülük a kapus Varga Ádám, valamint Ibrahim Cissé, Mohammed Abu Fani, Cebrail Makreckis, Mohamed Ali Ben Romdhane, Tosin Kehinde és Varga Barnabás van ott a selejtező első fordulójába nevezett keretben. Ellenben egészen biztosan nem játszik majd a Klaksvík ellen Tokmac, Wingo, Ryan Mmaee, valamint a távozás küszöbén álló Frederiksen, Mercier és Auzqui sem.

Az FTC a legutóbbi négy szezonban háromszor az Európa-liga főtábláján, egyszer, 2020/2021-ben pedig a BL csoportkörében szerepelt, sőt, az előző idényben egészen a nyolcaddöntőig jutott az El-ben, ahol aztán a Leverkusen búcsúztatta. Ha a Ferencváros sikerrel veszi az első selejtezőkörös párharcát, akkor a következő fordulóban a svéd BK Häcken vagy a walesi New Saints FC együttesével találkozik.

A Klaksvík elleni párharc első meccsét kedden 20.45-től rendezik és az M4 Sport élőben közvetíti, a játékvezető az észt Juri Frischer lesz, és a VAR rendszerét is használják majd.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?