Fernández negyedszer?

Fut-e 200 pont feletti kűrt Javier Fernández, lesz-e nem orosz dobogós a női verseny- ben, hogyan mutatkozik be Aljona Savchenko új partneré- vel, és vajon Nicole Rajičová vagy a Federica Testa, Lukáš Csölley jégtánckettős végez-e előrébb a hazai versenyzők közül?

Fut-e 200 pont feletti kűrt Javier Fernández, lesz-e nem orosz dobogós a női verseny- ben, hogyan mutatkozik be Aljona Savchenko új partneré- vel, és vajon Nicole Rajičová vagy a Federica Testa, Lukáš Csölley jégtánckettős végez-e előrébb a hazai versenyzők közül? Ezek a legfőbb kérdések a szerdán kezdődő pozsonyi műkorcsolya- és jégtánc-Eb előtt.

Az Ondrej Nepela Téli Stadionban sorra kerülő kontinensviadalon csak két stockholmi címvédő lesz itt: Javier Fernández, illetve a Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron francia jégtánckettős.

Hiányzó címvédők

A nőknél a tavalyi világ- és Európa-bajnok Jelizaveta Tuktamiseva az orosz bajnokságon csak nyolcadik lett, így nem nevezték az Eb-csapatba, a párosok között győztes Juko Kavaguti, Alekszandr Szmirnov duó pedig Kavaguti Achilles-ín-szakadása miatt kénytelen kihagyni az Eb-t. A tavalyi ezüstérmes Kszenija Sztolbova, Fjodor Klimov kettős sem utazik el Pozsonyba, mert Klimov az utolsó moszkvai edzésen vállsérülést szenvedett.

Helyettük a tavalyi Eb-bronzérmes Jevgenyija Taraszova és Vlagyimir Morozov, valamint az Eb-tapasztalattal még nem rendelkező Krisztina Asztahova és Alekszej Rogonov kap lehetőséget az Eb-n.

S egy igazi orosz nagyágyú is marad a mezőnyben – a Tatjana Voloszozsar, Makszim Trankov kettős. Ők az olimpiai bajnokok, a tavalyi szezont kihagyták, de most szeretnének visszajutni az őket megillető helyre, a dobogó tetejére.

Savchenko visszatér

Ebben azonban megakadályozhatja őket egy „újonc” pár, a német színekben versenyző Aljona Savchenko és Bruno Massot. Savchenko korábban Robin Szolkowyval nyert négyszer Eb-t és négyszer vb-t, a három olimpiájukon azonban „csak” két bronz volt a mérlegük. A 2013/14-es szezon végén Szolkowy visszavonult, Savchenko azonban még úgy érezte, nem akarja befejezni. A francia Bruno Massot személyében találta meg a megfelelő partnert, a francia szövetség (s főleg Didier Gailhauget elnök) azonban nem akarta kiadni a versenyzőjét a németeknek, s irreális pénzösszeget követelt érte. Savchenkóék egy teljesen szezonon át csak edzhettek, nem versenyezhettek, míg végül az idei szezon elején Gailhauget megenyhült, és áldását adta rá, hogy Massot Németországot képviselje. A kettős a kisebb versenyeken rendre dominált, de az igazi próbatételt az Eb jelenti számukra.

A 32 éves Savchenko egyébként az egyetlen, aki a legutóbbi, 2001-es pozsonyi Eb-n is részt vett, több akkori versenyző – többek között Barbara Fusar-Poli és Maurizio Margaglio, valamint Sebestyén Júlia – edzőként tér vissza a szlovák fővárosba.

200 pont felett

A férfiverseny legnagyobb esélyese a spanyol Javier Fernández, aki a decemberi Grand Prix-döntőn első európai korcsolyázóként átlépte a 200 pontos álomhatárt a kűrben. Ha Fernández képes megismételni barcelonai teljesítményét, senkinek nincs esélye megszorítani, és sorozatban negyedik Eb-címét zsebelheti be.

Ha azonban a közönségkedvenc Javinak nem jön ki a lépés, mások is beleszólhatnak a küzdelembe: erre készül az orosz Makszim Kovtun, de akár a felnőtt világversenyen most debütáló honfitársa, Mihail Koljada is. Michal Březinát rendre az éremesélyesek között emlegetik, de eddig még csak egyszer állt Eb-dobogón, mert általában nem tud egy versenyen két hibátlan programot futni. Sötét lónak számítanak az izraeliek, a Stockholmban a dobogóról éppen csak lemaradó Alexei Bychenko és a fiatal Daniel Samohin. A 2011-es Európa-bajnok francia Florent Amodio pályafutása befejezését tervezi, s bizonyára szépen szeretne búcsúzni.

A nőknél orosz uralom várható, a GP-győztes Jevgenyija Medvegyeva, a tavalyi Eb-ezüstérmes és vb-3. Jelena Ragyionova és a tavalyi Eb-bronzérmes Anna Pogorilaja kibérelheti magának a dobogót.

A hazai drukkerek persze abban bíznak, hogy Nicole Rajičová is beleszólhat az érmekért folyó csatába. Az idei legjobb pontszámok alapján Rajičová az első nem orosz európai versenyző, s mivel egy országból legfeljebb három korcsolyázó vehet részt az Eb-n, elméletileg a negyedik helyre kellene bejönnie. Ebből persze lehet jobb és rosszabb is, de a hazai közönség biztosan erőt ad Rajičovának, aki ugyan New Yorkban született, és ott is él, de a családja pozsonyi, így sok rokon és ismerős fogja biztatni.

Virágszedőből versenyző

Különleges lesz a pozsonyi Eb a Federica Testa, Lukáš Csölley jégtánckettős számára is. Csölley virágszedőként volt ott a 15 évvel ezelőtti pozsonyi Eb-n, s akkor még csak álmodott róla, hogy egyszer versenyezni is fog egy világversenyen. Olasz partnere, Federica Testa is itthon érzi már magát Pozsonyban, kedvenc sétaútvonala az Euroveától az óvároson át a várig vezet, és a juhtúrós sztrapacskát is szereti.

A szlovák jégtánckettős egy éve Stockholmban a 8. helyen zárt, most sokan az első ötbe várják őket, de ehhez az is kellene, hogy a bíróktól végre megkapják az őket megillető pontokat. Egyelőre az a valószínűbb, hogy a szlovák reménységek közül Rajičová fog jobb helyezést elérni.

A jégtáncosok között címvédő francia Papadakis, Cizeron duó számára sem lesz egyszerű a kontinensviadal, augusztusban ugyanis Papadakis egy edzésen agyrázkódást szenvedett, így csak decemberben versenyezhetett újra. A rehabilitációja során olyan technológiát is használtak, amelyet fejsérülést szenvedett amerikai katonák számára fejlesztettek ki. Cizeronék eddig még csak a francia bajnokságon léptek jégre idén, így az Eb fogja igazán megmutatni, hol is tartanak, s mire képesek a mindig erős orosz párokkal szemben.

Mind a négy szakágban

2010 után ismét mind a négy szakágban lesz magyar versenyző az Eb-n. A párosok között a májusban összeállt Anna Marie Pearce és Magyar Márk, a férfimezőnyben a még juniorkorú Maszljanko Alexander, a nőknél a még szintén juniorkorú, de már Eb- és vb-tapasztalattal is rendelkező Tóth Ivett, a jégtáncosok között pedig a Caroline Moscheni, Balázs Major kettős képviseli Magyarországot. Moscheni tavaly még Lukács Ádámmal az oldalán lett 15. a stockholmi Eb-n, Major Balázs pedig korábban Turóczi Dórával versenyzett, még a budapesti Eb-n is együtt láthattuk őket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?