Európai Szuperliga – A FIFA és az UEFA megtilthatja a csatlakozást a csapatoknak

Gianni Infantino

A nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) jogában áll megtiltani a csapatoknak a csatlakozást a tervezett Európai Szuperligához – mondta csütörtökön a kontinens legfelsőbb bíróságának egyik tanácsadója.

Az Európai Szuperligát működtető vállalatnak lehetősége van megvalósítani saját független futballsorozatát az UEFA és FIFA versenyrendszerén kívül, ugyanakkor nem lehetséges ezzel egyidejűleg részt vennie a FIFA és UEFA sorozataiban ezen szervezetek előzetes engedélye nélkül

– áll a testület közleményében, amely hozzáfűzte: az Európai Unió trösztellenes törvényeinek szellemiségével megegyező a két labdarúgó-szövetség joga a szakadár sorozathoz való csatlakozás megtiltására, valamint a játékosok szankcionálására.

A húszcsapatosra tervezett ESL ötletével 2021 áprilisában a Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus mellett további kilenc egyesület - a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan – állt elő. Miután az UEFA és a FIFA, valamint a futballvilág más befolyásos személyiségei, továbbá állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése - és az UEFA-tól független új sorozat beindítása – ellen, a Real Madrid, Barcelona, Juventus trió kivételével mindegyik klub visszalépett a tervtől. Az ESL ötlete a szurkolói csoportok tiltakozását is kiváltotta.

Az UEFA 2021 májusában fegyelmi eljárást indított a szuperligát továbbra is erőltető három egyesület ellen, miközben a visszalépő kilenc klubbal -– többek között bírság megfizetése mellett – békét kötött. Florentino Pérez, a Real Madrid és az ESL korábbi elnöke akkor kijelentette: a 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a szuperligához, azaz a tagok – bár a többség ezt már kijelentette – nem távozhatnak a társaságból.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?