Európa-liga: Atalanta vagy Leverkusen?

Atalanta2024

A labdarúgó Bundesligát veretlenül megnyerő Leverkusen tovább nyújtaná 51 mérkőzéses veretlenségi sorozatát, ám a korábban nagy esélyesnek tartott Liverpoolt kiejtő Atalanta megállítaná a gyógyszergyáriakat az Európa-liga szerda esti döntőjében.

„Különleges érzés, hogy edzőként először Bundesliga-aranyat nyertem, de csodálatos lenne egy európai kupát is elhódítani, úgyhogy abban reménykedem, hogy erről is beszélhetek majd a döntő után” – nyilatkozta a Bayer vezetőedzője, Xabi Alonso. A németek ráadásul négy nap alatt újabb két trófeát nyerhetnének, hiszen az EL-finálét követően szombaton Német Kupa-döntőt játszanak a másodosztályú Kaiserslauternnel.

A spanyol szakember szinte biztosan tartogat majd meglepetést a kezdőcsapat kihirdetésekor. Egy kérdéses poszt a középső támadó személye lehet, ahol akár Boniface, akár Schick, vagy a korábban hamis kilencesként többször bevetett Wirtz is kezdhet. Utóbbi megoldás már az AS Roma és a Bayern ellen is bejött a szezonban. Ami szintén nagy kérdés, az a kapusposzt. Az Európa-ligában eddig a cseh Matěj Kovář volt az első számú választás, rajta kívül Niklas Lomb egyszer védett. A Leverkusen kezdőkapusának, Lukáš Hrádeckýnek ellenben idén egy perce sincs az EL-ben. Sokan mégis úgy gondolják, a sorsdöntő meccsen a pozsonyi születésű finn kapusra számíthat Xabi Alonso.

A csapat legnagyobb erőssége a szezonban az utolsó perces góllövés volt, de nem erre alapoznának a döntőben. „Most nem akarunk a meccs utolsó pillanatáig várni. Egyértelművé szeretnénk tenni mindent, a lehető legkorábban” – jelentette ki a cseh válogatott csatár, Patrick Schick, aki a Qarabaggal szembeni párharc első mérkőzésén a 92., a visszavágón pedig a 93. és a 98. percben volt eredményes.

Bár az Atalantának akadtak hullámvölgyei a szezonban, a nemzetközi porondon stabil teljesítményt nyújtottak. A csoportkört 4 győzelemmel és 2 döntetlennel zárták a Sporting, a Sturm és a Raków előtt, és az egyenes kieséses szakaszban is csak egy vereség csúszott be a Liverpool ellen, de akkor sem forgott veszélyben a továbbjutásuk. Míg a Sportingot (a csoportkör után újra) és a Marseille-t is egy győzelemmel és egy döntetlennel ejtették ki az olaszok.

„Ez lesz az edzői pályafutásom legnagyobb presztízsű mérkőzése. Minden edző meghatározza a céljait, amikor erre a pályára lép. Én ezeket már túl tudtam szárnyalni az Atalanta kispadján. Elégedett vagyok azzal, amit elértem a klubbal, ha pedig meg tudjuk nyerni ezt az európai kupát, azt egyfajta ráadásként fogom értékelni – próbálta levenni a nyomást magáról és csapatáról Gian Piero Gasperini, akire jellemző, hogy nemcsak a kezdőcsapatot állítja össze a mérkőzések előtt, hanem a cseréket is sokszor eltervezi. Aligha lesz ez másként a dublini meccsen, de ezekhez a tervekhez lesz szava a németeknek is. – Az ilyen csapatok számára ez egy történelmi, hihetetlen mérkőzés lesz, ami jó előjel mindenki számára. Joggal ünnepeltünk a liverpooli párharc után, vagy a Sporting ellen is, de tudtuk, hogy még nincs vége. Több fontos meccsünk is van a szezon végén, de most van elég időnk a Leverkusenre figyelni” – utalt a Juventus elleni elvesztett kupadöntőre és a kiélezett bajnoki hajrára a 66 éves szakember.

„A ránk jellemző proaktívabb, támadóbb foci egyértelműen jobban fekszik a csatároknak. Amikor megindulunk, mindenki segíti a másikat és ez nagyon pozitív. Ez és a sérülésem után érzett bizalom segített ilyen formába lendülnöm” – vázolta az Atalanta taktikáját az EL-ben hat gólnál járó Gianluca Scamacca.

A 21 órakor kezdődő döntő helyszíne a dublini Aviva Stadion lesz, ahol a romániai Kovács István sípjelére kezdődik az összecsapás. A VAR-szobában a holland Pol van Boekel dönt, az oldalvonal mellett pedig a szlovák Ivan Kružliak segédkezik majd negyedik játékvezetőként.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?