Sport

Elképesztő hegymászórekord kapujában az exkatona

Elképesztő rekord kapujában áll a 37 éves nepáli hegymászó, Nirmal Purja, aki mindössze hét hónap alatt tervezi megmászni a világ összes 8000 méter feletti hegyét. A projekt nagyon jól halad, a sikertől már csak három himalájai csúcs választja el.
Lencsés Zoltán

2019. augusztus 20. 18:45

A kép, ami bejárta a világot – forgalmi dugó az Everesten (Fotó: Facebook)

A gorka etnikumhoz tartozó Nirmal Purja, aki korábban az indiai különleges erőknél szolgált, 2014-ben kóstolt bele a nyolcezresek világába és azóta több alkalommal is bekerült a Guiness-rekordok könyvébe – például ő ért fel a leggyorsabban a Mount Everest csúcsáról a szomszédos Lhoce tetejére, és ő az egyetlen mászó, aki egyetlen szezon alatt kétszer is megmászta az Everestet. 
2019-ben határozott úgy, hogy a Project Possible-nek elnevezett terv keretében teljesíti a Himalája Koronája küldetést, azaz megmássza Földünk mind a tizennégy 8000 méternél magasabb csúcsát. A vállalkozás azért egyedülálló és figyelemfelkeltő, mert az eddigi leggyorsabb mászóknak is nyolc évre volt szükségük, hogy megmásszák az összes nyolcezrest, míg Nirmal Purja ezt mindössze hét hónap alatt szeretné véghez vinni.


Purja az időjárási körülményekhez alkalmazkodva három fázisra osztotta programját: a tavaszi mászószezonban hat nepáli csúcsot mászott meg, míg nyáron Pakisztánba tette át székhelyét. Mivel a Karakórum hegységet nyáron Nepállal ellentétben nem sújtja a monszun, így a pakisztáni csúcsokat a legkönnyebben ilyenkor lehet megmászni. Nirmal sikeresen megmászta Pakisztán mind az öt nyolcezresét (köztük a legnehezebbnek tartott K2-t, egy nappal Suhajda Szilárd előtt).
„A második fázis befejeztével Iszlámábádba mentem, ahol keményen készülni kezdtem az utolsó három csúcsra. Logisztikai és anyagi szempontból most következik a küldetésem legnehezebb részeˮ – írta a közösségi médiában. Nirmal Purja beszámolói szerint eddig a K2 és a Broad Peak jelentette számára a legnagyobb kihívást. A hegymászó azután kapott komolyabb médiafigyelmet, hogy az Everest megmászása közben lefotózta a csúcs felé tartó hatalmas tömeget – a kép azóta bejárta a világsajtót.


Az őszi szezonra már csak három megmászatlan csúcsa maradt Purjának: a Manaszlu, a Cso-Ju, és a Sisapangma. Mivel egyiket sem sorolják a legnehezebben teljesíthető hegyek közé, az esélyei biztatóak. A rekordkísérlet utolsó fázisa előreláthatólag szeptember elején kezdődik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Megtelt a pozsonyi Szabadság tér a tüntetőkkel

Augusztusban is 4,97 százalékos volt a munkanélküliség Szlovákiában

Galéria: Íme a tíz város, amelyet elözönlenek a turisták

Fico: Manipulálják a közvélemény-kutatásokat

DAC: ismét győzni kell

Navigare necesse est

Legfrissebb galériák
Olvasta már?