Elek Gábor és Ambros Martín együtt irányítja a női kéziseket

Budapest.

Budapest. Elek Gábort és Ambros Martínt nevezte ki a női kézilabda-válogatott kapi-tányainak tegnap a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ), amely közös megegyezéssel szerződést bontott Talant Dujshebaevvel, a férfi-válogatott szakvezetőjével.

Kocsis Máté, az MKSZ elnöke bejelentette, hogy Elek Gábor és a spanyol Ambros Martín munkáját Siti Beáta segíti majd. Kinevezésüket, amely a következő négy mérkőzésre, közte két Eb-selejtezőre szól, Pálinger Katalin, a női szakágért felelős alelnök javasolta, a döntést az elnökség egyhangúlag hozta meg. Németh András, a női válogatott előző kapitánya a decemberi világbajnokság után mondott le, amelyen csapata 11. lett, így nem indulhat az olimpián. Elek Gábor a Ferencváros, Ambros Martín a Győri ETO vezetőedzője.

Összefogás kellett

„Olyan összefogásra van szükség, amely egy peches decemberi pillanat, egy összkudarc után visszaadja a hitet, hogy a női válogatott képes a világ élvonalához tartozni” – nyilatkozta Kocsis Máté. Pálinger Katalin azt mondta: minden sikerre szükség van most, és biztos benne, hogy a két szakember – akik azonnal elvállalták a felkérést – kiválóan tud majd együtt dolgozni.

Elek Gábor korábban úgy nyilatkozott, nem kíván szövetségi kapitány lenni, s ezúttal is hangsúlyozta, hogy ezzel kapcsolatban semmi nem változott: „Nem főállású szövetségi kapitány leszek, egyszerűen arról van szó, hogy annak a sportágnak, amitől sokat kaptam és rengeteget köszönhetek, most valamit visszaadhatok. Az összefogás volt, ami meggyőzött, hogy erre a négy mérkőzésre a lehető legjobb tudásunk szerint készítsük fel a nemzeti csapatot” – mondta Elek.

„Ismerve Gábor és Ambros szakmai maximalitását, mindenképpen jogos elvárás a részünkről, hogy ezt a négy mérkőzésre szóló feladatot teljesítsük, onnan pedig az Európa-bajnoki felkészülést meg tudjuk alapozni az utódoknak” – fogalmazott Siti Beáta.

A női válogatott legközelebb március közepén vív tétmérkőzést, akkor kétszer is találkozik a lengyelekkel Eb-selejtezőn (9-én vagy 10-én idegenben, illetve 12-én vagy 13-án hazai pályán).

Dujshebaev befejezte

Az orosz-spanyol Talant Dujshebaevnek Kocsis Máté köszönetet mondott eddigi munkájáért, egyúttal jelezte, a váltás egyik oka az, hogy a tréner, aki egyben a lengyel Kielce vezetőedzője is, nem él életvitelszerűen Magyarországon. A 47 esztendős, kirgiz származású tréner utódjáról később születik döntés.

Dujshebaev csalódottságot és keserűséget érez. „Amikor az ember elkezd egy munkát, amihez idő kell, azt jobb befejezni. Most tizenkettedikek lettünk az Európa-bajnokságon, de egy évvel ezelőtt ez a válogatott ott sem volt a világbajnokságon. Ez egy nagyszerű társaság, és azt gondolom, hogy ez az Eb jó tapasztalat volt nekik, amitől jobb csapat lettek. Tovább kell dolgozniuk, hogy még jobbak legyenek – nyilatkozta Dujshebaev. – Én mindig, minden körülmények között kész vagyok segíteni a magyar kézilabdát. Nézzük meg, mi a legjobb Magyarországnak, a magyar kézilabdának, és ha van egy edző, aki egész évben ott tud lenni, ahogy mondtam, semmiféle problémám nincs ezzel.”

Dujshebaev vezetésével a nemzeti csapat az Eb-12. hely miatt lemaradt az ötkarikás selejtezőről és ezzel együtt a riói szereplésről. A tréner kilenc olyan játékosnak szavazott bizalmat a tornán, aki korábban még nem játszott világversenyen, miközben több korábbi alapemberre – például Lékai Mátéra vagy Ilyés Ferencre – nem számított.

Ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatón részt vevő Mocsai Lajos, az MKSZ tiszteletbeli elnöke, korábbi szövetségi kapitány kiemelte: nagy hiba volt a szakembertől, hogy ennyi rutintalan játékossal vágott neki egy olimpiai kvalifikációs tornának. Mocsai ugyanakkor hangsúlyozta az utánpótlásképzés-fejlesztés fontosságát is, ennek kapcsán kiemelte a német válogatottat. „Elképesztő, hogy egy fiatal Bundesliga-játékos kétszer gyorsabb, mint egy magyar” – mondta Mocsai.

A férfiválogatottra legközelebb júniusban vár feladat, akkor játszik a szerbekkel a 2017-es franciaországi vb-részvételért. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?