Éhes párizsi hiénakutyák végeztek Messiékkel

<p>Alighanem még a párizsi drukkerek sem nagyon hittek a szemüknek kedden este, amikor a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a PSG 4:0-ra legyőzte a Barcelona csapatát.&nbsp;</p>

Rendben, a franciák elég rámenősen kezdenek, nem hagynak levegőt a Barcának. Hű, milyen szép volt ez a Di María-gól! De át mégis csak szabadrúgás, Messi mindjárt beindul. Ügyes gyerek ez a Verratti is, micsoda gólpassz, Draxler pedig… A bajnokság és a francia kupa után a BL-ben is gólt lőtt az első párizsi meccsén. A szünetben 2:0, ez elég furcsa, de majd a második félidőben jön Neymar és talán Suárez, Iniesta pedig végre felébred. Aztán mégsem. Di María lőtt még egy pazar gólt, majd később Cavani is. Jellemző: a negyedik találat előtt a belga jobbhátvéd, Meunier csinált hülyét a Barcelona focistáiból, Dani Alves legszebb pillanatait idézve. 4:0, és ekkor már nem volt kérdés, lehetett volna az állás 6:0 is, a Barcelona nem volt a pályán, a PSG viszont akkorát játszott, amire már évek óta várnak ennél a közel-keleti pénzből felpumpált sztárcsapattól.

A PSG egyébként a hatodik klub, amely legalább négy gólt tudott szerezni a Barcelona ellen a Bajnokok Ligájában a Milan, a Dinamo Kijev, a Valencia, a Chelsea és a Bayern München után. Az „újkori”, Messi által fémjelzett Barcelona legyőzésének receptje rém egyszerűnek tűnik: ezt a módszert alkalmazta az Inter (3:1, 2010), a Bayern München (4:0, 3:0, 2013) után a Paris Saint-Germain is. A franciák már a katalánok tizenhatosánál megkezdték a Barcelona játékosainak letámadását, s az ezzel járó fizikai megterhelést is bírták, a vendégek sokszor a saját térfelük közepéig sem tudták zavartalanul felhozni a labdát – még a nyolcvanadik perc táján sem. A középpályán is feltűnő volt a franciák erőfölénye, a Matuidi–Rabiot–Verratti trió tagjai nemcsak robotgépek, hanem intelligens, technikás labdarúgók is, hozzájuk képest Iniesta (szegény, drága Iniesta) és Busquets 19. századi hangulatot árasztott magából, André Gomes pedig mindenkit alulmúlt. A franciák elképesztő energiákat mozgósítottak, úgy loholtak a világsztárok nyomában, ahogyan a szavanna foltos ragadozói, a falkába verődött hiénakutyák üldözik a reménytelenül menekülő vadakat.

Az erő és az önbizalom alighanem a csapat edzőjének munkát dicséri. Nem véletlen, hogy Unai Emery vezetésével a Sevilla sorozatban három alkalommal is megnyerte az Európa Liga serlegét (2014, 2015, 2016). A 45 éves trénert az egyik legfelkészültebb taktikusnak tartják Európában, de nála a pszichológiai felkészítésnek is legalább ekkora szerepe van. „Egy jó edző egy olyan gép, ami önbizalmat nyújt” – nyilatkozta nyáron, a PSG élére történt kinevezésekor Emery, és a Barcelona ellen láthattuk, mire gondolt. A spanyol edző számára egyébként kisebbfajta csoda lehet az eredmény, spanyolországi karrierje során összesen 23-szor találkozott a Barcelonával, de csapataival mindössze egy alkalommal tudott nyerni ezeken a meccseken. Az első mérkőzést látva nincs sok realitása annak a kérdésnek, hogy a Barcelona képes lesz-e fordítani a visszavágón. A látottak mellett a statisztika is a katalánok ellen szól: a BL kieséses szakaszában négygólos (vagy annál nagyobb) hátrányból még egyetlen csapatnak sem sikerült visszajönnie.

A másik meccsről egy mondatban: a Dortmund hátránya csak egygólos, a Benfica otthonában elszenvedett 1:0-s vereség azonban kellemetlen, főleg azért, mert Pierre-Emerick Aubameyang a második félidőben tizenegyest hibázott (az utolsó négy büntetője közül ez volt a harmadik, amelyet elrontott.

A nap játékosa

Angel Di María (PSG)

A 29. születésnapján két gólt lőtt a Barcelona ellen – kell ennél jobb szülinapi ajándék? Aligha. Az argentin futballista második gólja előtti testcsel, majd a csavarás sokáig emlékezetes marad.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?