Egy kűr az űrből – Hanju elképesztő világcsúcsa

<p>Fantasztikus világrekordot jelentő pontszámot ért el a műkorcsolyázók japán GP-versenyén a hazai Juzuru Hanju.</p>

El tudják képzelni, hogy valaki 0,8 másodperccel javítja meg Usain Bolt világcsúcsát 100 méteres síkfiutásban, vagy 11 másodperccel múlja felül Hosszú Katinka rekordját 200 méteres vegyesúszásban? Műkorcsolyában pont ilyesminek lehettünk tanúi a hétvégén – a japán Juzuru Hanju a naganói GP-viadalon, azaz az NHK Trophyn 27,13 ponttal javította meg Patrick Chan korábbi összetett pontszámát. Az új rekord 322,40 pont, Chan korábbi csúcsa 295,27 pont volt.

Három csúcs két nap alatt
A címvédő olimpiai bajnok két nap alatt három világrekordot is megdöntött: csúcsnak számít a rövidprogramban elért 106,33, a kűrben kapott 216,07 és az összetettben elért 322,40 pontja is. Az eredmény rendkívüliségét jól érzékelteti, hogy pusztán a kűrpontszámával négy versenyzőt megelőzött volna az NHK Trophyn.

Hanju a rövidprogramban saját csúcsát döntötte meg csaknem öt ponttal. „A pontszám nem fontos, csak annak örülök, hogy végre hibátlan rövidet futottam” – nyilatkozta a 21. születésnapját december 7-én ünneplő japán korcsolyázó, aki korábbi GP-versenyén, a Skate Canadán hibázott, és csak a második helyen végzett.

Nincsenek rá szavak
Négyfordulatos salchow, négyfordulatos toeloop, tripla flip, 4-es szintű beugrós forgáskombináció lábváltással, 4-es szintű lépéssor, négyfordulatos toeloop-tripla toeloop kombináció, tripla axel-dupla toeloop-kombináció, tripla axel-fél rittberger-tripla salchow kombináció, tripla rittberger, tripla lutz, 4-es erősségű beugrós ülőforgás lábváltással, koreográfiai lépéssor, 4-es erősségű forgáskombináció lábváltással.

Ezeket az elemeket tartalmazza Juzuru Hanju kűrje. Felsorolni sem egyszerű, nem még hibátlanul végrehajtani. Hanju és edzője, Brian Orser már régóta igyekeznek maximálisan kiaknázni az új pontozási rendszerben rejlő lehetőségeket – rendszeresen profitálnak például abból, hogy több nagy pontértékű ugráselemet (ebben a konkrét esetben mindhárom kombinációt) a program második felére hagynak, amikor a pontszám már 1,1-gyel megszorzódik.

Amit azonban Hanju Naganóban mutatott, az mindent felülmúlt. Az elemek technikailag tökéletesen kivitelezettek voltak - az alap-összpontszámuk 95,79 volt, de a kiváló végrehajtásuknak köszönhetően Hanju minden egyes bírótól minden egyes elemre pozitív értékelést kapott, s ezzel 118,87-re feltornászta a technikai pontszámot. A négyfordulatosok olyan könnyedek voltak, hogy triplának tűntek, s Hanju minden porcikájából sugárzott valami elementáris erő és energia. Ez a komponensekben is meglátszott, Hanjunak az előadásmódra, a koreográfiára és az interpretációra is több bíró is a maximális tízest adta.

„Ó, te jó ég, ez valami nagyon, nagyon különleges” – mondta a brit Eurosport kommentátora az első axeles kombináció után, aztán már csak a legvégén szólalt meg.
Brian Orser még akkor sem: „Nincsenek szavaim” – ölelte át a jégről lejövő tanítványát a kanadai edző.

Nem tervez visszavonulni
A műkorcsolyavilág is lelkesedett. „Juzurut látni korcsolyázni a műkorcsolyázó-életem új csúcspontja” – írta a Twitteren Eric Radford, a címvédő világbajnok kanadai páros egyik tagja.
Szentpéterváron egy másik klasszis páros, Tatjana Voloszozsar és Makszim Trankov megszakította az edzést, mindenki egy számítógép köré gyűlt, és tátott szájjal nézte Hanjut.

Az egykori példakép, a négy olimpián érmes Jevgenyij Pljuscsenko is elismeréssel adózott a fiatal japán korcsolyázónak: „Gratulálok, barátom, Juzu! Nagyon büszke vagyok rád!”
Ilyen kűrt talán egy életben csak egyszer futhat valaki. „De mivel mindez nem a 2018-as olimpián történt, nem tervezek visszavonulni” – jegyezte meg nevetve a sajtótájékoztatón maga Hanju.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"211063","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"344","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Überelhetetlen?
Juzuru Hanju űrpontszámát sokak szerint lehetetlen lesz megdönteni. A párosban versenyző Magyar Márk szerint azonban Hanju felülmúlhatja saját magát: „Matematikailag mindenképpen megdönthető ez a rekord. Ha belegondolunk, láttunk már tőle négyfordulatos rittbergert gálán, és ha esetleg egyszer fut ugyanilyen programot még egy négyfordulatos ugrással, akkor máris felülmúlta. Más viszont a jelenlegi mezőnyben szerintem nem tudja ezt überelni – vélekedett Magyar Márk. – Chan közel tud kerülni, de nem ugrik három darab négyfordulatost egy kűrben. Aki jelenleg hasonló technikai tudású, az Javier Fernández, meg persze a kínai srác, Boyang Ji a négyes lutzcal, ami szintén elképesztő, de neki még rengeteget kell minőségben fejlődnie.”

Fürst Judit egykori pontozóbíró rámutatott, remekül lett összeállítva Hanju programja. „Nagyon jól eltalált zenére lett koreografálva Hanju idei kűrje. Eddig mindig operára vagy operettre futott, számomra egyforma kűrök voltak, más-más zenére. Ez az idei kűr izgalmas, magával ragadó, technikailag perfekt, Hanju pedig muzikális és kifejező. Nagyon jól felépített program, hiszen a közepén van egy pihenő rész, ahol erőt tud gyűjteni az utolsó, technikailag nagyon nehéz részhez” – mondta lapunknak Fürst Judit, aki szerint Hanju mostani eredménye jelentőségét tekintve Donald Jackson 1962-es tripla lutzával (ez volt az első tripla lutz a műkorcsolya történetében) vagy John Curry 1976-os olimpiai kűrjével vetekszik. „A pontszám szerintem nehezen überelhető, de az is lehet, hogy az ISU a 2016-os választás után megint variál valamit a pontozási rendszeren, főleg a komponenseken, és akkor csak egy fél szezonig fog élni ez a világcsúcs” – vélekedett az egykori pontozóbíró.

Szeimei nyomdokain
Nem Fürst Judit az egyetlen, aki szerint ha Hanju formája kitart, akkor felesleges megrendezni a szezon férfiversenyeit, mert a japán versenyző úgyis legyőzhetetlen lesz. Hanju idei kűrjét egy japán film zenéjére futja, amely Abe no Szeimei életének állít emléket. A 900-as években született Szeimei a japán ezoterikus csillagászat művelője volt, tanácsadóként foglalkoztatták a császári udvarban. Alakját legendák, csodálatos történetek övezik – a közhiedelem szerint Abe no Szeimei nem volt teljesen ember.
Naganói kűrje után ugyanebbe a kategóriába lépett Juzuru Hanju is.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"211064","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?