Egerszegi három aranyérme

Juan Antonio Samaranch olimpiája volt. A NOB elnöke keresztülvitte, hogy szűkebb hazájában, Katalónia fővárosában rendezzék a játékokat. A katalánok látványos megnyitóval és egy emlékezetes dallal várták a Montjuic-stadionban megjelenteket. A „Barcelona“ című dal szinte fogalommá vált, és bizony sokakat megkönnyeztetett.

Egerszegi KrisztinaSoha ennyi sportoló nem volt még olimpián, és soha olyan csapat, mint a szenzációs Dream Team (Álomcsapat). Először kaptak bebocsátást a játékokra a világ legjobb kosárlabdázói, az NBA milliomos profijai, akik aztán játszi könnyedséggel minden meccsen 100 pont felett dobtak, közben csodálatos trükkökkel szórakoztatták a nézőket. Nem volt ellenszer ellenük, a riválisok a szó szoros értelmében csak statisztáltak. Ahogy az egyik edző mondta róluk: egy ujjal nem lehet eltakarni a Napot. Nézzük hát, kikből is állt a Nap: Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, Patrick Ewing, David Robinson, Scottie Pippen, Charles Barkley, Karl Malone, John Stockton, Clyde Drexler, Chris Mulin, Christian Leattner. Ilyen szuperalakulat talán soha többé nem lesz a földön.

Szuper volt Darnyi Tamás is. Akárcsak négy éve. Most is rajtkőre állt, beugrott a vízbe és nyert. 400 vegyesen hatalmas fölénnyel, de 200 méteren? Óriási csatában. Ötvennél Darnyi sehol, száznál úgyszintén, s az utolsó forduló után is egy testhossz a hátránya a vezető kettőssel szemben. Gyorsúszásban azonban Tamás verhetetlen. Peregnek karjai, lábai, de a különbség csak nem csökken. Vagy legalábbis a kelletnél lassabban. Száznyolcvannál vezet az amerikai, százkilencvennél a helyzet változatlan, s amikor már-már végleg nekikeserednénk a tévé előtt, Tamás robbant, s nem kétséges: 1. Darnyi, 2. Burgess.

És Krisztina királynő? A mosolygós lány, a légiesen könnyed úszó, a kedvenc négy esztendővel korábban már ámulatba ejtette a világot. Most mindenki várta tőle a folytatást. És jött is. Három aranyérem (ennyit senki sem nyert az uszodában). 400 vegyesen legyőzte a világcsúcstartó kínai lányt, 100 és 200 háton messze maga mögött hagyta a döntő mezőnyét, rajt-cél győzelmet aratott. Amit ő csinált, az valami más volt, mint amit a többiek műveltek. Úgy feküdt a vízen, mint mi, földi halandók a paplanos ágyban. Darnyi és Egerszegi. Az úszás klasszikusai. Darnyi: két-két arany Szöulban és Barcelonában, Egerszegi: 1+3+1 (Atlantában). Kilenc olimpiai bajnokság!

Atlétikában Carl Lewis megszerezte nyolcadik elsőségét (távolugrás), női 100 méteren az amerikai Gail Devers (Athénban is ott lesz!) papírforma győzelmet aratott, de pórul is járt, a 100 m-es gátfutás döntőjében vezető helyen az utolsó akadályban felbukott. Ám nem az övé volt a legnagyobb bukás. A legendás rúdugró Szergej Bubkáé. Kiesett a kezdő magasságon. Ilyen is az olimpia…

ÖTKARIKÁS KRÓNIKA

HOL; MIKOR: Barcelona, 1992. július 25.–augusztus 9.

INDULÓK: 172 ország 10517 sportolója (köztük 2693 nő)

SPORTÁGAK/VERSENYSZÁMOK: 24/257

(CSEH)SZLOVÁK GYŐZTESEK: Jan Železný (gerelyhajítás); Robert Změlík (tízpróba); Lukáš Pollert (víziszlalom, C1); Petr Hrdlička (traplövés).

MAGYAR ARANYÉRMESEK: Egerszegi Krisztina (úszás: 400 m vegyes, 100 m hát, 200 m hát); Darnyi Tamás (úszás: 400 m vegyes, 200 m vegyes); női kajaknégyes, 500 m (Czigány Kinga, Dónusz Éva, Kőbán Rita, Mészáros Erika); Kovács Antal (cselgáncs, 100 kg); Repka Attila (kötöttfogású birkózás, 68 kg); Farkas Péter (kötöttfogású birkózás, 82 kg); Ónodi Henrietta (torna: ugrás); Szabó Bence (kard egyéni).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?