Eb-győztesek a magyar lányok

Nagyszerű mérkőzésen, keményen küzdve a magyar női vízilabda-válogatott 9:7-re legyőzte Hollandiát a belgrádi Európa-bajnokság döntőjében.

Nagyszerű mérkőzésen, keményen küzdve a magyar női vízilabda-válogatott 9:7-re legyőzte Hollandiát a belgrádi Európa-bajnokság döntőjében. Bíró Attila együttese az Európa-bajnoki címmel egyenes ági riói kvótát is szerzett.

Sokáig fej fej mellett

A két csapat a csoportküzdelmek nyitófordulójában találkozott egymással, s a hollandok akkor úgy nyertek 14:10-re, hogy a mérkőzés egyes szakaszaiban már nyolc góllal is vezettek. Bíró Attila szövetségi kapitány az olaszok elleni elődöntő után azt ígérte, a gárda most nem fogja elkövetni ugyanazokat a hibákat.

S ezt az ígéretét maradéktalanul be is váltotta. A harmadik negyed végéig fej fej mellett haladtak a csapatok, a magyarok vezettek többször, de legfeljebb egy góllal, a hollandok mindig egyenlítettek. Az utolsó negyed előtt 7:7 volt az állás, de ezután már csak a magyarok szereztek gólt.

Több mint három perc telt el gól nélkül a zárónegyedből, amikor Tóth Ildikó küzdött hatalmasat centerben, és húzta a labdát a kapuba – 8:7. Az utolsó percekben emberhátrányok sorát védekezte ki a magyar csapat, a vége előtt fél perccel pedig újra Tóth következett, és eldöntötte a finálét – 9:7!

A lefújás után a szakmai stáb és a cserejátékosok egyszerre ugrottak be a vízbe, s boldogan ünnepelték a magyar női vízilabdázás harmadik kontinensbajnoki aranyát. Ezt megelőzően 1991-ben Athénban, és 2001-ben Budapesten diadalmaskodtak a magyar lányok, s harmadikok az örökranglistán az ötszörös bajnok olaszok és a négyszeres bajnok hollandok mögött.

Hittek a győzelemben

„Erre nem lehet előre készülni... A női vízilabda minden szépsége benne volt ebben a mérkőzésben – nyilatkozta a meccs után Bíró Attila, aki hangsúlyozta, hogy elsősorban a fantasztikus védekezés miatt kell megdicsérnie a játékosait.

„Én hittem a sikerben és a közvetlen környezetem is, de aztán átragasztottam a lányokra, és ők is elkezdtek hinni benne. Persze a hit a győzelmekkel jön meg, mi pedig előbb bejutottunk az elődöntőbe, majd meg tudtuk nyerni a finálét is” – mondta a szövetségi kapitány.

A magyar lányok egyéni elismeréseket is begyűjtöttek: Gangl Edina lett a legjobb kapus, a 23 gólos Keszthelyi Rita pedig a gólkirály, bár ő a döntőben nem volt eredményes.

Mentálisan is erősek

Az Eb-siker egyben olimpiai kvótát jelent a magyar válogatott számára, így már nem kell selejtezőtornán játszania. „Amikor októberben az első edzésen elmondtam a lányoknak, hogy az Európa-bajnokságon kell kiharcolni az olimpiai kvalifikációt, nem hiszem, hogy sokan hittek benne. Aztán novemberben néhányan már igen, decemberben még többen, és az elmúlt két hétben már mindenki” – mondta Bíró Attila, akit augusztusban, a kazanyi világbajnokság után távozott Merész András helyére neveztek ki.

Hozzátette, mondhatna közhelyeket, mint a nagy szív és a hatalmas küzdeni tudás, de úgy gondolja, rendkívül szervezett játékot mutattak be, pedig a döntőben két gólt adtak ajándékba a két negyed utolsó pillanatában a hollandoknak. „Mindezek ellenére sem törtünk össze, és meg tudtuk fordítani a mérkőzést. Nagyon erősek vagyunk mentálisan” – hangsúlyozta a szakember.

Kapussportág

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke a szakmai stáb munkáját emelte ki: „Bíró Attila és közvetlen edzőkollégái hatására kapott egy új impulzust a csapat, azt gondolom, elsősorban ez volt a döntő, hiszen ezek a lányok nem most tanultak meg jobban vízilabdázni. Kellett valami változás, ez pedig bejött. Attila a lelkesedésével kihozta a legtöbbet a lányokból. Hozzáteszem, hogy a női vízilabda kapussportág, Gangl Edina pedig tökéletes választásnak bizonyult ezen az Európa-bajnokságon.”

Az Újpest kapusa az elődöntőben és a döntőben is kiválóan védett. A fináléban a hollandok 32-szer lőttek kapura, míg a magyarok csak 24-szer (részben a bírók miatt is, akik többször fújtak támadóhibát a magyarok, mint a hollandok ellen).

„Nagyon jól éreztem magam a vízben, nem is lehet összehasonlítani ezt a mérkőzést az elsővel” – nyilatkozta Gangl, aki szerint elsősorban annak köszönhető a csapat ugrásszerű fejlődése, hogy összeszedettebb lett a védekezése, támadásban pedig higgadtabbak voltak. Hozzátette, nem volt jó kétszer is a negyed utolsó másodpercében gólt kapniuk, de jól mutatja a csapat mentális erejét, hogy ebből is fel tudtak állni.

Van miből építkezni

A válogatott egyik legrutinosabb tagja Takács Orsolya, aki már a 2005-ös montreali világbajnokságon győztes együttesnek is a tagja volt. „Ez egy teljesen más élmény volt. Több mint tíz évbe telt, hogy újra átéljem, fantasztikus volt. Nem az első napokon kellett megnyerni ezt az Európa-bajnokságot, hanem az utolsó két mérkőzésen” – mondta Takács.

A döntő utolsó két gólját szerző Tóth Ildikó még nem tudatosította, mit is ért el a csapat: „Szerencsére nem görcsöltünk rá a fináléra, kicsit tét nélkülinek is éreztük. A meccs után bementünk átöltözni, és akkor ébredtünk rá, hogy megyünk Rióba. Az, hogy Európa-bajnokok vagyunk, még nem esett le...”

A kiváló játékos kiemelte, nagyon jó, hogy van miből építkezniük: „Ahogyan ezt az egész döntőt megéltük, az fantasztikus volt. Ahogyan a kispad együtt volt, ahogy bent a vízben együtt voltunk, az egy olyan pillanat, amihez bármikor vissza tudunk nyúlni, ha nehéz lesz.” (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?