Drámát hozott a párosok versenye Stockholmban

Stockholm |

<p>A párosok versenyében is az oroszok domináltak a stockholmi műkorcsolya-Európa-bajnokságon. Juko Kavaguti és Alekszandr Szmirnov pályafutása második Eb-aranyát nyerte, a második helyen Kszenia Sztolbova és Fjodor Klimov végzett, a harmadik helyre pedig a fiatal Jevgenyija Taraszova, Vlagyimir Morozov kettős került.</p>

A rövidprogram után a harmadik helyen álló francia Vanessa James és Morgan Cipres kettős jól kezdte a kűrjét, azután azonban többször is rontottak – ennek kicsúcsosodása volt, amikor egy emelést egyáltalán nem is tudtak végrehajtani. „Ez egy félreértés volt – magyarázta utóbb a páros hölgytagja. – Morgan rossz oldalán álltam, egy másik emelésre készültem.”

A tavalyi ezüstérmes Sztolbova, Klimov kettős vezetett a rövidprogram után, és minden jel arra mutatott, jó úton járnak első kontinensbajnoki címük felé. Sztolbova leérkezése a dobott lutznál ugyan nem volt ideális, de ez még belefért volna. A program utolsó másodperceiben azonban, éppen a második dobott ugrás előtt Klimov megbotlott, elesett, így partnernője hiába várta, hogy eldobja… A dobott salchow alapértéke 4,50 pont, de jól teljesítve 6-ot is érhet, ráadásul az esésért egy pont levonás jár, így Klimovék nagyjából 7 pontot vesztettek ezzel a hibával. Közvetlenül a jégről lejövet is látszott már rajtuk, sejtik, elúszott az arany, s az eredménylistára nézve világos, pont ez a 7 pont hiányzott az Eb-diadalhoz.

Kavaguti és Szmirnov ugyanis mindent beleadott a kűrjébe. Csajkovszkij Manfréd-szimfóniájára ötletes elemekkel tarkított, rendkívül erőteljes programot kreáltak, melynek fénypontja volt a négyfordulatos dobott salchow. Az utolsó emelésük ugyan távol állt a tökéletestől, de Szmirnov ezt a helyzetet is megoldotta, s nem lett belőle esés. Lett viszont egy aranyérem: a 2010-es tallinni Eb után a második. „Megmutattuk, hogy még mindig tudunk korcsolyázni” – mondta eltökélten Kavaguti. „Még nem is gondoltam bele, mit jelent ez számomra” – tette hozzá Szmirnov, aki másfél éve szenvedett súlyos sérülést, ami miatt a páros az egész olimpiai szezont kihagyta. Sokan már leírták őket, de most bizonyították, igenis van keresnivalójuk a mezőnyben.

Ahogy az újonnan alakult Valentina Marchei, Ondřej Hotárek kettősnek is – öt hónap közös munka után a negyedik helyen végeztek. Úgy örömködtek, mintha megnyerték volna az Eb-t. „Ez őrület – ujjongott Valentina Marchei, aki korábban tíz éven át az egyénizők között versenyzett. – Minden új számomra párosban, de le vagyok nyűgözve. Ha ilyen kezdet, már alig várom a folytatást!”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?