David Moyes: háromból egy megvan!

<p>2004 tavasza óta rendeznek a labdarúgó Bajnokok Ligájában nyolcaddöntőket a csoportkör zárása után. Az idei az első alkalom, amikor minden csoportgyőztes megnyerte a párharcát.</p>

KISS TIBOR NOÉ

A nyolcaddöntők visszavágóinak utolsó napján végre láttunk egy olyan csatát, ami miatt, ha kamaszok lennénk, megszeretnénk a Bajnokok Ligáját. A Manchester United– Olimpiakosz mérkőzés (3:0) nem volt ugyan magas színvonalú, s néhány év múlva már a mérkőzésre sem emlékszünk majd, de legalább volt feszültség és izgalom. Szomorú, de már ez is valami, főleg a sorozat idei nyolcaddöntőinek ismeretében. Korábban simán jutott tovább a Barcelona (4:1-es összesítéssel), az Atlético Madrid (5:1), a PSG (6:1) és a Real Madrid (9:2) – ilyen eredmények nem a legjobb tizenhat között, hanem inkább a BL-selejtezők során fordulnak elő, amikor még versenyben van a feröeri és a magyar bajnok. De azt sem mondhatjuk, hogy a Chelsea (3:1) és a Bayern München (3:1) vért izzadt volna a továbbjutásért, ezekben a párharcokban is csak az eredmény volt szoros. Ez maradt a BL, a lényeg a legjobb nyolc között kezdődik, ezt kell szeretni.

Szerdán csatlakozott a negyeddöntő mezőnyéhez a Manchester United, mondhatjuk, meglepetésre. A Vörös Ördögök borzasztó formát mutatnak David Moyes irányítása alatt, a bajnokságban lassan már a BL-indulás kivívására sincs esélyük. A pletykák szerint a menedzser ultimátumot kapott a klubvezetéstől: ha nem nyeri meg a soron következő három találkozóját (Olimpiakosz otthon, West Ham idegenben, ManCity otthon), repül. Ha így volt, a fenyegetés megtette a hatását, a United játékosai rég nem haraptak annyira, mint a görögök ellen. Óriásit focizott Robin van Persie – ő az ötödik ManUtd.- és a negyedik holland játékos, aki mesterhármast szerzett a Bajnokok Ligájában. És még Rooneynak is passzolt, talán ez volt a siker titka.

Nagy hibát követnének el azonban a klub szurkolói, ha most ünnepelni kezdenének, és nagy hibát követ el Moyes is, ha az elbizakodottság csapdájába esik. A skót a győzelem után már a BL megnyeréséről vizionált: „Ha megmutatjuk, mire vagyunk képesek, bárki ellen lehet esélyünk. A gond az, hogy eddig nagyon kevésszer mutattuk meg.”

A gond tényleg az, hogy a Manchester United a szezon nagy részében gyengén futballozott. S tegyük hozzá: az Olimpiakosz ellen is szerencséje volt, mivel a görögök egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet a mérkőzésen. Rengeteg helyzetük akadt, és 14 kapura lövési kísérletük is volt. 0:0-nál, 1:0-nál is könnyedén betalálhattak volna, csakhogy David de Gea elképesztő formában védett a meccsen. A görög átok nem múlik: az Olimpiakosznak ez volt a 21. BL-fellépése az európai top három (Anglia, Németország, Spanyolország) csapatai ellen idegenben. És ez volt a 18. veresége.

Vereséget szenvedett a Borussia Dortmund is. A BVB odahaza kapott ki a Zenittől 2:1-re, de az idegenbeli 4:2-es győzelmet követően ez nem osztott, nem szorzott. Hulk bombagólt lőtt, a Zenitnél pedig új időszámítás kezdődik, miután a nemrég menesztett Luciano Spalletti helyett tegnaptól André Villas-Boas irányítja az orosz csapatot. A Dortmund idei szezonja sem alakul ideálisan, a sárga-feketék hátránya a bajnokságban 23 pont a Bayernnel szemben, ráadásul sorra szenvedik el a kínos vereségeket. A BL-csoportkörből az utolsó pillanatokban szerzett góllal léptek tovább, s most a Zenit ellen is botlottak – még ha a továbbjutásuk nem is forgott veszélyben. Valami azt súgja, hogy a dortmundi szárnyalásnak lassan vége szakad, a Klopp-éra csúcséve a tavalyi volt, s a klub leszállóágra került.

Nem fogadnánk arra, hogy a szerdai továbbjutók valamelyikét is viszontlátjuk a májusi BL-döntőben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?