Daučík-emléktáblát avattak

Ipolyság |

<p>Futballoztak és emlékeztek a minap Ipolyságon rendezett 38. Ipoly-kupán, amely először volt Daučík-emléktorna.</p>

Révész Ferenc középiskolásoknak kitalált labdarúgótornáján idén hét csapat indult. És az győzött, amelyik eddig a legkevesebbszer rajtolt a sorozaton. Másodszor mentek el a honti városba a dunaszerdahelyi sportgimisek, és másodszor nyertek. Adöntőben 3:1-re múlták felül az ipolysági összevont szakközépiskola együttesét. „Érdekesfinálévolt,a80.percig1:1-reállt a mérkőzés, és a levegőben lógott a meglepetés – idézi fel a tornaelsőséget eldöntő mérkőzést Révész Ferenc főszervező. – Ekkor azonban megrázták magukat a sportgimisek, és végül két góllal győztek. Váratlanul felnőtt a feladathoz az ipolysági összevontiskola.”
Amíg a helyi futballpályán folytak a mérkőzések, a zsinagóga Európa udvarában leleplezték a város szülöttjének,Ferdinand Daučíknak az emléktábláját. „Három helyről hívtam vendégeket az ünnepségre – árulta el Révész Ferenc, aki alaposan belemélyedt a Daučík-múlt felkutatásába. – Magyarországról Dunai II Antal, az egykori kiváló csatár jött el. Ő tíz évig élt Spanyolországban, és sokat köszönhet az akkor Barcelonában tevékenykedő Daučíknak és sógorának, Kubala Lászlónak. Vártuk Jozef Venglošt is, de elfoglaltsága miatt lemondta a részvételt. Üdvözlő sorait azonban felolvastam a mintegy száz jelenlevőnek. Daučík életútját – ipolysági, korponai és pozsonyi rokonai előtt – Iago Gil Aquado, a pozsonyi spanyol nagykövet helyettese méltatta, majd Dunai II beszélt városunk egykori szülöttjéről, aki 1949-ben Budapestről ment ki nyugatra.”

Májusban volt Ferdinand Daučík születésének századik évfordulója. Az ipolysági zsinagóga előtt felavatott emléktábláját a Szokolyi Alajos Olimpiai Klub és az Ipolyság Város Pecsétje alapítvány finanszírozta. Magyar és szlovák nyelven az alábbi szöveg olvasható rajta: „Ferdinand Daučík (1910–1986) kiváló ipolysági labdarúgó, az egykori csehszlovák válogatott és az FC Barcelona legendás játékosa, edzője.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?