DAC: Goure is tudja, mennyire fontos a Slovan elleni meccs

DAC

Jön a szezon első csúcsrangadója a labdarúgó Niké Ligában: a 7. fordulóban vasárnap 17.30-tól a DAC a Slovant fogadja a MOL Arénában.

A dunaszerdahelyiek és az égszínkékek meccsei mindig parázs hangulatúak, a legutóbbi pedig még a szokásosnál is drámaibb volt. Májusban a MOL Arénában bajnoki döntőnek beillő meccset rendeztek, amelyen gyakorlatilag az aranyérem volt a tét. A hazaiak Krstovic góljával vezettek, a Slovan Lovat és Green révén fordított, majd jött a csallóköziek egyenlítése (Ramadan), slusszpoénként pedig ifjabb Vladimír Weiss büntetője a 95. percben (2:3). A puszta tényeken túl viszont sokkal több történt, megadott és nem megadott tizenegyes(ek) borzolták a kedélyeket, Weiss provokatív gólöröme pedig – a kiállításán túl – rég nem látott botrányt okozott, több hazai játékost a biztonsági szolgálat embereinek kellett lefognia. A pozsonyiak de facto bebiztosították bajnoki címüket, Filip Glova játékvezetőt hosszú időre elmeszelték, a legtöbb érintettek pedig keserű szájízzel ment haza a stadionból.

A vasárnap (17.30) sorra kerülő bajnoki ennél kevésbé fajsúlyos kérdésekre hivatott választ adni: nevezetesen, hogy a kisebb hullámvölgybe került dunaszerdahelyiek kirángatják-e magukat a gödörből, illetve hogy az égszínkékek bírják-e szuflával a sűrített programot.

Goure is készül

A DAC a válogatottszünet előtt előbb a besztercebányaiaktól (1:2), majd a trencséniektől kapott ki (0:1) a Niké Ligában. Majd múlt szombaton Topolyában játszott barátságos meccset a szerbiai listavezetővel, és egy újabb vereséget jegyezhetett (1:4). „Bevallom, a játékosok és én is jobban szeretem, ha ilyenkor minél hamarabb jön a következő meccs, hogy javítani tudjunk. De a program adott, alkalmazkodtunk hozzá” – mondta Adrián Guľa, a sárga-kékek vezetőedzője a klub Hazai pályán című műsorában csütörtökön, hozzátéve, kedd óta, a válogatottakból visszatért játékosokkal együtt már csak a Slovanra fókuszálnak.

Négyüknek akár a debütáló tétmeccse is ez a rangadó lehet sárga-kék mezben: a DAC az átigazolási időszak utolsó napjaiban négy légióssal, Romeróval, Gouréval, Barisiccsel és Redziccsel erősített. „Mindegyik futballista az ehhez hasonló derbiken szeretne pályára lépni. Sokan beszélnek erről az összecsapásról, hiszen nem mindennap játszunk rangadókat, de ki szeretném élvezni a csodálatos pillanatokat és természetesen nem lenne rossz betalálni a pozsonyiak kapujába. Néhány csapattársam is említette, milyen kiemelt fontosságú találkozó vár ránk. Remélhetőleg sikerül otthon tartani a három pontot” – nyilatkozta az egyesület honlapjának Goure, a Westerlo csatára, aki Újpestről érkezett Dunaszerdahelyre.

Ezerrel fognak hajtani

Visszatérve Guľához: a szakember elmondta, valahol törvényszerű, hogy tízen felüli érkező esetén némileg megváltozik a csapat dinamikája, idő kell, hogy mindenki adaptálódjon az új környezethez. „Ugyanakkor nem akarom elhárítani a felelősséget, én is láttam a besztercebányaiak ellen, hogy nem adtunk ki magunkból mindent. Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy megmutassuk a szurkolóinknak, hogy több mint 100%-ot fogunk beletenni a meccsekbe”– szögezte le a szakember.

Guľa szerint csapata és a Slovan is támadófocit játszik, amit a statisztika is alátámaszt. „Ők és mi is képesek vagyunk gólt, gólokat lőni. Remélem, ezúttal is bizonyítunk. A Slovan nagy klub, így még inkább motivál minket, hogy remek közönségünk előtt legyőzzük őket – jegyezte meg az edző, aki kissé óvatosabb kezdésre számít vasárnap. – Bízom benne, hogy mint az eddigi meccseinken is jellemző volt ránk, megtaláljuk a réseket, a szabad területeket a pozsonyiak ellen, és megnyerjük a meccset.”

Kupameccs mint edzés

Míg a dunaszerdahelyiek barátságos meccsel töltötték ki a szünetet, a Weissék a héten a Slovnaft Cupban tudták le elhalasztott, 2. fordulóbeli meccsüket. Szentgyörgyön könnyed 7:0-lal intézték el az V. ligában szereplő helyieket. „Elsősorban jó edzéslehetőségként tekintettem a kupameccsre. Vasárnaptól számítva tíz nap alatt négy találkozó vár ránk az EKL-rajt miatt. Racionálisan kell hozzáállnunk minden meccs- hez. Örülök a háromgólos Križan Richárd teljesítményének, aki vár a lehetőségre és addig is keményen dolgozik. Remélem, a fiam, Vlado is teljesen rendbe jön már. Edz a csapattal, igaz, még nem kap teljes terhelést” – árulta el idősebb Weiss.

A statisztika szerint

Ami a múltat illeti, a két csapat eddig 73 alkalommal találkozott egymással, a mérleg erőteljesen a Slovan oldalára billen (14 DAC-siker és 18 döntetlen mellett 41-szer a pozsonyiak győztek). Dunaszerdahelyen viszont csak picivel jobbak az égszínkékek (11-12-15). A fogadóknak nem ajánlatos gól nélküli döntetlenre tippelniük, ebből a 38-ból csak három találkozó végződött ilyen eredménnyel.

A 2022/23-as idényben a fent már említett derbin túl a másik csallóközi meccsen 1:1 lett az eredmény (góllövők: Blackman, ill. Kucka). Ugyanakkor a DAC az utolsó 5 találkozójukból csak egyet tudott megnyerni, még 2022 tavaszán (2:0).

A derbit kiemelt kockázatúnak minősítették, ezért kizárólag névre szóló belépővel lehet kilátogatni a bajnokira. A dunaszerdahelyi klub már délután 15 órától várja a szurkolókat különféle programokkal a fanzónában. A mérkőzés játékvezetője Erik Gemzický lesz. Élőben a Dajto csatornán lesz követhető a bajnoki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?