Sport

DAC: EL-mámor, Slovan-verés, három edző, kupakudarc, bronz

Koronavírus-járvány, felfüggesztett bajnokság, rövidített rájátszás, három edző elfogyasztása és alapemberek távozása. Minden szempontból mozgalmas szezonon van túl a DAC labdarúgócsapata.
Mészáros György

2020. július 13. 11:00

Kalmár Zsolt
(Fotó: Somogyi Tibor)

A sárga-kékek szombaton Rózsahegyen győztek 1:0-ra a rájátszás utolsó, 5. fordulójában, mivel azonban az MŠK Žilina könnyedén, 5:0-ra legyőzte a nagymihályiakat, így a DAC a harmadik helyen végzett a Fortuna Liga 2019/20-as kiírásában. 


Rózsahegyi revans
A DAC úgy utazott az utolsó fordulóban Rózsahegyre, hogy ebben a szezonban még nem tudta legyőzni a liptóiakat. Ráadásul a hőn áhított szlovák kupától is a Ružomberok ütötte el Kalmárékat. Ennek ellenére az első félidőben aktívabbak voltak a hazaiak. Martin Regáli és Rastislav Kružliak révén a hazaiak voltak a veszélyesebbek, a DAC részéről Fábry és Ramírez próbálkozott lövéssel, de mindketten pontatlanok voltak. A második félidő 59. percében Kalmár Zsolt tűnt el a tizenhatoson belül gyanús körülmények között, mire a bíró a büntetőpontra mutatott. Ám a sárga-kékek csapatkapitányának gyenge tizenegyesét Krajčírik szépen védte. Ezután Martin Jedlička pillanatai következtek, aki több nagy bravúrt is bemutatott, így meccsben tartva a vendégeket. A 81. percben Sharani húzta meg a bal szélen, laposan lőtt be középre, amire Ramírez érkezett remekül, és a labdát a kapu bal alsó sarkába pofozta – 1:0. A végjátékban még mindkét csapatnak voltak helyzetei, de a végeredmény már nem változott, így a DAC ötödszöri nekifutásra legyőzte a rózsahegyieket.


„Gratulálok a csapatnak, annak ellenére is, hogy végül nem másodikok, hanem harmadikok lettünk. A második hely most ugyan nem lett meg, de jövőre szeretnénk feljebb zárni. Örülök, hogy már korábban elkezdtem dolgozni a csapattal, mint ahogy az eredetileg szóba került. Volt időm megismerkedni a játékosokkal, ami nagy előny az új szezon előtt. Ebben a stílusban szeretnénk folytatni. Szeretném átadni az elképzeléseimet és a filozófiámat a csapatnak. Úgy érzem, a mögöttünk álló öt-hat hét rendben volt. A jövőben nagy dolgokat akarunk véghezvinni” – értékelte Bernd Storck, a DAC vezetőedzője a szezon utolsó meccsét és azt a rövid időt, amit eddig a dunaszerdahelyi csapatnál töltött. A bronzérem megszerzése mellett így a DAC sorozatban harmadszor indulhat az Európa-liga-selejtezőben. 
A jó eredmény ellenére a 2019/20-as szezon nem volt egyszerű a csallóköziek számára. Volt itt minden, mint a mesében. Nézzük a bronzszezon legfontosabb momentumait. 


Európa-liga
A DAC hazai pályán kezdte meg az Európa-liga-szereplését, az első fordulóban a lengyel Cracovia csapata ellen, amely bajnokságában a negyedik helyen végzett. A MOL Arénában egy jó meccsen játszottak 1:1-et egymással a felek. Az eufória azonban a lengyelországi mérkőzésen volt. Krakkóban már a második percben hátrányba került a DAC, az első félidőben nem is játszott túl jól az akkor még Peter Hyballa irányította csapat, ám a második félidőben magasabb fokozatra kapcsoltak a dunaszerdahelyiek. Aktívak és harcosak voltak, aminek meg is lett az eredménye Connor Ronan a 47. percben egyenlített, majd felváltva következtek a helyzetek mindkét oldalon. Remek foci és fantasztikus hangulat volt. Végül ez a meccs is 1:1-re végződött, jöhetett a hosszabbítás, amiben Ramírez talált be, és ugyan a hazaiak még egyenlíteni tudtak, de 2:2-es döntetlennel és idegenben lőtt több góllal a DAC jutott tovább. 


A 2. fordulót szintén hazai pályán kezdte a DAC, ezúttal a görög Atromitosz volt az ellenfél. A görögök már az első félidőben eldöntötték a mérkőzés sorsát, hiszen Umbides és Manouszosz góljaira csak Vida Kristopher tudott válaszolni. Idegenben aztán majdnem megint csodát tett a DAC: az első félidőt megint rosszul kezdték Kalmárék, így Katranisz és Manouszusz góljaival már 2:0-ra vezettek a hazaiak, ám a második félidőben felálltak a vendégek. Előbb Ramírez, majd Kalmár Zsolt talált be, így megvolt az esély a továbblépésre, ám rögzített szituációból Riszvanisz talált be, és ugyan még volt lehetőség a gólszerzésre a DAC-nak, a csoda most elmaradt. 3:2-re kikapott a DAC, és ezzel búcsúzott a nemzetközi porondról. 


Rock and roll
A krakkói győzelem mellett a szezon legemlékezetesebb momentuma a dunaszerdahelyiek számára kétségkívül a Slovan hazai 5:2-es legyőzése volt. Az óriási diadalt akkor még a kispadok mellől Peter Hyballa vezényelte, rock and rollra hangolva. „Sokat beszéltem a rock and roll fociról a játékosaimnak, a Slovan ellen ilyen focit kell játszani” – mondta a mérkőzés után a német edző, és valóban, a DAC ezen a meccsen igazán vagány, megalkuvást nem tűrő, remek játékkal kápráztatta el a szurkolókat. A győzelem kárpótlás volt a csapat számára, hiszen a Fortuna Ligát nem kezdték túl jól. 5 meccsen két győzelem, két vereség és egy döntetlen volt a mérleg. A Slovan elleni győzelem után azonban összeszedte magát a csapat, és a novemberi nagymihályiak elleni 5:0-s zakóig jól meneteltek Kalmárék. A szezon vége azonban megint keserű szájízt hagyott maga után, hiszen Pozsonyban könnyedén kaptak ki a nagy rivális Slovantól. Így érkeztünk el a téli szünetre, amelynek utolsó pillanatai tartogattak meglepetéseket a DAC-szurkolók számára.


Hyballa-Cristovao csere
A tavaszi felkészülés előtt pár órával robbant a hír: a DAC vezetősége menesztette Peter Hyballát. Mindenféle előjel nélkül, hiszen információink szerint a német mester a dunaszerdahelyiek tavaszi edzéstervén dolgozott, amikor megkapta a hírt. Ugyan a szezonban voltak váratlan hullámvölgyek, így az említett nagymihályi zakó vagy a rózsahegyiek elleni hazai vereség, de a játékosok szerették az edzőt, a csapat jó focit játszott, és még a váratlan bukkanók ellenére is a 3. helyen telelt a csapat. 
A DAC szünet utáni első edzését már a portugál Hélder Cristovao vezette. Az angolai származású mester a Benfica B csapatával ért el jelentősebb eredményeket. Dunaszerdahelyre a szaúdi Al-Ettifaq csapatától érkezett, ahol összesen 2 meccsen vezette a csapatot. A Csallóközben pedig csupán öt tétmeccs jutott neki. Az már a felkészülés során látszott, hogy a csapat és az edző nem találja a közös hangot, hiszen a felkészülés során a cseh Brnótól és a Mladá Boleslav csapatától is 5:0-ra kaptak ki. A Crvena zvezda pedig négyet gurított Vida Mátééknak. Ráadásul a szezon során a védelemből távozott Kristián Koštrna és Ľubomír Šatka, a középpályáról Connor Ronan és Matej Oravec. A tavaszi felkészülés elején pedig a magyar támadó, Vida Kristopher a lengyel Gliwice csapatához igazolt. Koštrnát és Šatkát nem sikerült pótolni a védelemben, hiszen a helyükre érkezett Lorenco Simic már távozott a csapatból, Dusan Lalatovics pedig csupán 41 percet játszott a bajnokságban. Ahogy Vidát sem sikerült pótolni, az ő góljai bizony hiányoznak. Csak a középpályára érkező Andrea Balicról és Schäfer Andrásról mondható el, hogy helytálltak.


A vírus és Storck
Cristovao 5 tétmeccsen elért mérlege: 1 győzelem a kupában a poprádiak ellen, 3 döntetlen és 1 vereség a bajnokságban. De ami az eredményeknél sokkal fontosabb, hogy egyedül a Žilina elleni idegenbeli 2:2-re zárult mérkőzés első félidejében játszott úgy a csapat, ahogy elvárható lett volna egy olyan alakulattól, amely a téli felkészülés elején a kupa megnyerését és a Slovan megközelítését tűzte ki célul. A tavaszi szezon első négy bajnokiját nem tudta megnyerni a DAC, mindhármat döntetlenre hozta, a 22. fordulóban pedig jött az első vereség is Cristovao vezetése alatt, a nagyszombatiak 1:0-ra győztek a MOL Arénában. A Fortuna Ligát pedig a koronavírus-járvány miatt bizonytalan időre felfüggesztették. A játékosok és a stáb hazautazott. Hélder Cristovao nem is tért vissza már Portugáliából a DAC-hoz.


Június 1-jén pedig megkezdte munkáját Bernd Storck a klubnál. A német mester leginkább arról híres a magyar szurkolók körében, hogy 44 év után ismét Eb-re vezette a magyar válogatottat. 
Ezúttal úgy tűnik, bejött a váltás, hiszen a DAC a rájátszás 5 fordulójában négyszer győzött és csupán egyszer kapott ki. A vereség pont a Slovan ellen csúszott be, igaz, a csapatra itt sem lehetett panasz, hiszen végig egyenrangú ellenfelei voltak az akkor már bajnok pozsonyiaknak. 
A remek mérleggel megszerezték a harmadik helyet, sőt a rájátszás utolsó fordulójáig versenyben voltak az ezüstéremért, és csak egy ponttal maradtak le a dobogó második fokáról úgy, hogy hétpontos hátránnyal kezdték a rövidített hajrát a zsolnaiakkal szemben.


A rövidített tavaszi idény fekete foltja a Slovnaft Cup, hiszen ezt mindenáron meg akarta nyerni a klub. Vida Máté egyenesen azt mondta, minden más eredmény csalódás. Végül az elődöntőben a rózsahegyiek búcsúztatták a DAC-ot a kupából. 
Kalmárék az eredmények mellett a játékukhoz is visszataláltak Storck irányítása alatt, hiszen rengeteg helyzetet dolgoztak ki, a gólarányuk öt meccsen 11:3 volt, és ha kicsit nagyobb szerencséjük van, illetve nem állnak hadilábon a helyzetek kihasználásával, akkor ez a gólarány jóval pozitívabban is zárulhatott volna. 
Ezzel el is érkeztünk a mostani DAC Achilles-sarkához, a helyzetek kihasználásához. Annak ellenére, hogy Kalmár Zsolt, a támadó középpályásból előlépett csatár 9, Ramírez, a center pedig 7 gólt szerzett a szezonban, bizony nagyon is hiányzik egy igazi gólvágó a csapatból. A klub vezetőségének egyik legfőbb feladata lehet a nyári átigazolási szezonban, hogy egy jó befejezőcsatárt találjon. 
 

A DAC nyári felkészülése

Július 19., vasárnap: a felkészülés kezdete
Július 24.–augusztus 1.: edzőtábor, Tirol, Ausztria
Július 25., szombat, 17.00: DAC–Marseille (francia, 1. liga), Ausztria
Augusztus 1., szombat, 17.00: DAC–Nice (francia, 1. liga), Ausztria


A Fortuna Liga új idénye augusztus 8-án rajtol.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
teszt

Enyhén javul a járványhelyzet a Dunaszerdahelyi járásban

Lazításokról érkeztek hírek Törökországból is

Egyre közelebb az újranyitás, nem marad el a nyári szezon

koronavírus kórház

Koronavírus: 81 beteg hunyt el vasárnap

Pokorágyi tavak

Kihunyt vulkánok tövén húsevő növények otthona – a Pokorágyi tavak

kés

Összeveszett a barátnőjével és késsel a lábában végezte egy férfi Pozsony közelében

Harry herceg

VIDEÓ: Harry herceg és felesége attól tartanak, hogy Diana sorsára jutnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.