Calzona szerint Ausztria lehet az Eb egyik meglepetéscsapata

foci
Pozsony |

Mind a szlovák, mind az osztrák labdarúgó-válogatott több játékosát kénytelen nélkülözni a két csapat szombat esti (18.00) felkészülési mérkőzésén, amelyet a téglamezei Nemzeti Futballstadionban rendeznek Pozsonyban.

Francesco Calzona szövetségi kapitány a kerethirdetéskor még csak a bochumi Matúš Bero sérüléséről tudott, illetve a klubjában egyéni edzéseket végző csapatkapitánnyal, Milan Škriniarral egyezett meg arról, hogy nem utazik haza Párizsból. A vasárnapi gyülekezőn azonban fokozatosan kiderült, hogy egészségi okok miatt nem számíthat Šatkára, Vavróra, Polievkára és Schranzra sem, a frissen honosított Csavrics pedig klubja nyomására inkább maradt a japán Kasimában.

Hasonló azonban a helyzet az osztrákoknál is. David Alaba hiányzása már régóta ismert volt, néhány napja csatlakozott hozzá az Inter sztárja, Marko Arnautovic is. Szintén nem lehet a csapatban Sasa Kalajdzic, Gernot Trauner, Philipp Lienhart és Manprit Sarkaria sem. Ralf Ragnick szövetségi kapitány védencei rendhagyó módon nem otthon, hanem a spanyolországi Marbellában készültek a héten, Pozsonyba is csak pénteken kora este érkeztek meg. „A fiúk nagy elkötelezettséggel és lelkesedéssel dolgoztak egész héten. Nem hiszem, hogy túl sok új dolgot kell kipróbálnunk. Csak folytatnunk kell azt, amit tavaly jól csináltunk. Meg kell próbálnunk még magasabb szinten, még nagyobb sebességgel tenni mindezt. A kísérletezés ideje lejárt. Erre már nincs szükségünk – nyilatkozta Ragnick még Dél-Európában, hozzátéve, az eredmények sohasem másodlagosak, ezért Pozsonyban is nyerni szeretnének és a legjobb oldalukat mutatni. 

Calzonától a hiányzókra kérdeztek rá első körben az újságírók a pénteki sajtótájékoztatón. „Tény, hogy voltak nehézségeink a keret összeállításával, de nem szeretek alibizni. Teljes mértékben megbízom azokban a srácokban, akik itt vannak, számomra a lelkesedésük minden más tényezőnél, taktikánál fontosabb – szögezte le az olasz szakember, aki természetesen nem kerülhette meg Csavrics ügyét sem. – 

Volt lehetősége csatlakozni hozzánk, nem jött el. Én azokkal folytatom a munkát, akik itt vannak, mert megérdemlik a tiszteletet. Nem foglalkoztat, mennyire jó az a játékos, aki nincs itt.” A konkrét felvetésre, hogy a szerb származású csatár így lemondhat-e az esetleges Eb-szerepléséről, úgy válaszolt: a szövetség és a szakvezetés a hivatott eldönteni, mikor jöhet valaki a nemzeti csapatba, nem a játékos. 

Calzona elmondta, az újoncoknak még szokniuk kell az ő rendszerét, de igyekezni fogunk lehetőséget adni azoknak a játékosoknak, akik nem kaptak annyi teret az Eb-selejtezők során. „Nagyon tetszik nekem Ausztria stílusa, remekül megszervezett csapatról van szó. Kiváló kvalifikációt tudhatnak maguk mögött, 24-ből 19 pontot szereztek meg, Kollégám rövid idő alatt is markáns arcot tudott adni a gárdának, ezúton is elismerésem fejezem ki irányában. Jelenleg még nem vagyunk az ő szintünkön, de azon vagyunk, hogy utolérjük őket – jegyezte meg a Napoli mestere.

A két gárda eddig ötször találkozott egymással, a mérleg teljesen kiegyenlített: egy-egy szlovák és osztrák győzelem mellett három alkalommal döntetlen született, egyedül a gólkülönbség billen hajszállal (3:4) a sógorok javára. A két Eb-résztvevő utoljára szűk három éve találkozott, a bécsi barátságos meccsen 0:0 lett az eredmény. Štefan Tarkovič akkori kapitány csapatából a legtöbben most is tagjai a szlovák keretnek, a 2021-es kezdőből pédául csak Hubočan és Hromada nem válogatott jelenleg.

A szlovák szövetség a mai mérkőzésre komoly szurkolói programmal készült. Már délben nyit a FanPark névre hallgató zóna, ahol számos aktivitással és nyereményekkel várják a drukkereket. A színpadon autogramosztással egybekötött beszélgetés lesz Marek Sapara korábbi válogatott játékossal, de az élő zenei aláfestés sem fog hiányozni.

A szlovák válogatott a szombati találkozó után Oslóba utazik, ahol kedden (19.00) Norvégia ellen lép pályára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?