Bukor Ádám chaniai diadalútja

<p>Kréta szigetéről érkezett az örömhír. És két hete terjed mindenféle változatban. Bukor Ádám aranycsapásairól, a célban elkapott mosolygó arcáról, a dobogón eltöltött perceiről készült képek naponta keringenek a világhálón. Június 29-e óta junior uszonyosúszó-világbajnoka van Galántának. Egy tizenöt éves fiú, aki környezete hathatós támogatásával küzdötte fel magát a vb-dobogó tetejére. Két ezüstmegálló után. Járjuk végig a chaniai diadalút állomásait.</p>

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Két éve figyelem Ádám feltörési próbálkozásait, emelkedését a világ legjobbjai közé. Kivételes képességeit, felkészültségét igazolja, hogy kimagaslik a sportág hazai mezőnyéből. Négy távon (200 m, 400 m, 800 m, 1500 m) tartja a szlovák felnőttcsúcsot, s ezekből farag le alkalmanként. Chaniában is megtette. Mind a három számban, amelyben elindult, új rekordot úszott. Egy arany- és két ezüstérem lett a jutalma.

Két évvel idősebbek között

Minden más elképzelés ellenére sikerült elérni, hogy Ádám csak a felszíni úszás 400, 800 és 1500 méteres számában induljon. Tizenöt évesen a tizenhét éves juniorok között. „Erre fókuszáltunk. Teljesen más volt a felkészülés, mint korábban, tökéletesre sikerült a formaidőzítés, hajszálnyi hibát sem követtünk el. Előtte rengeteget dolgoztunk, sokszor sírás volt a kegyetlen edzések vége. Visszafogott bennünket, hogy májusban bárányhimlőt kapott Ádám, háromhetes kihagyás hátráltatta a felkészülésben. De még ez is belefért” – utal az előzményekre az újdonsült világbajnok edzője és apja, Jakoda Tibor, aki fia világverő szereplése után kijelentheti: „Kezemben a győzelem kulcsa.”

A kolumbiai mögött

Először a leghosszabb távon, ezerötszáz méteren ugrott vízbe Ádám. „Puha uszonnyal úsztam, nem tudtam annyira hajtani, mint a keményebbel, az viszont több energiát vehetett volna ki belőlem. Az első százon meglepődtem, hogy mindenki velem tart, pedig itt már elöl szoktam lenni. Éreztem, erős a mezőny – idézi fel a nyitószámot. – Négyszázig a kolumbiai Hernandez Millannal tartottam, aki a legjobb idővel érkezett. Később azonban elhúzott, de mikor feljött a vietnami, őt már nem hagytam, hogy elém kerüljön. Kicsit gyorsítottam, és meglett a második hely.”

Világcsúcs kellett

a legyőzéséhez

Másnap következett a legrövidebb, a 400 méteres táv. Itt a világ legjobb juniorjával, az orosz Dmitrij Zurmannal kellett felvennie a harcot a galántai tininek. Őt is le akarta győzni. „Két másodperccel jobb időeredménye volt, ami ezen a távon már elég nagy különbség. De akkor is megpróbáltam. Teljes erőbedobással hajtottam a medencében. Egy másodperccel javítottam a legjobb időeredményemen, de én kettővel akartam jobb lenni. Lelkileg is megviselt a nehéz verseny. Másodszor lettem második. Kétszázon már éreztem a combjaimat, lehagyott az orosz, javítottam az időmön, a győztes viszont világcsúcsot úszott” – hallgatom Ádám szavait, aki nem mondja, de tudom, hogy szomorú volt a verseny után, sírt is az öltözőben, pedig élete legjobbját úszta.

Ezüstnapok után aranynap

Június huszonkilencedikén már a legyőzhetetlenség hullámhosszára talált Ádám.

„Bár már előtte is megpróbáltam a legjobbat kihozni magamból, mindkét esetben jobb idővel érkezett ellenfeleim voltak. Nyolcszázon viszont a papír szerint is én voltam a legnagyobb esélyes – mondja a későbbi győztes. – Túltettem magam a két ezüstcsata utáni lelki terheken, s azzal a szándékkal vágtam neki a távnak, hogy senki nem fog megverni. Az elején még tartották magukat a többiek, főleg a kolumbiai srác, Hernandez Millan. Vissza akartam vágni neki az ezerötszázas vereségért, és sikerült. Szép technikával úsztam, háromszáz után már a dél-amerikai is leszakadt, s mikor ráfordultam az utolsó ötvenre, már tudtam, hogy senkinek sincs esélye utolérni.”

Csodálatos úszás

Ádám tavaly ezen a távon ezüstérmes lett a világbajnokságon, idén már nem talált legyőzőre. „Lelkileg kellett őt felkészíteni erre a diadalra – húzza alá Jakoda Tibor. – Saját csúcsát két másodperccel megdöntve, csodálatos úszást produkált, még a felnőttek sem tudnak ilyen szépen, hiba nélkül versenyezni. Szinte faképnél hagyta a teljes mezőnyt.”

A galántai úszótehetség Chaniában belekóstolt a nagy siker ízébe. A legjobbnak mindig mindenki gratulál, mindenki fényképezkedni akar vele. Most ezt is átélte. Jócskán jutott neki a görögök vendégszeretetéből, az uszonyos úszóvilág elismeréséből. Aztán hazajött, ahol belecsöppent a csendes valóságba. Nem csoda, hogy azt mondja, fantasztikus volt az ottlét. Egy hét pihenőt kapott, hogy kilépjen kemény hétköznapjaiból. Aztán folytatták a felkészülést, mert nemsokára a felnőttek között is megpróbálja a világbajnokságon. „Ott is a legjobbamat akarom úszni” – mondja a rá jellemző természetességgel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?