Bukor, a világbajnokverő

Juniorként robbant be a felnőttek élmezőnyébe Bukor Ádám.

Juniorként robbant be a felnőttek élmezőnyébe Bukor Ádám. A vágsellyei Barakuda 17 éves galántai kiválósága az idei uszonyos úszó és búvárúszó Világkupa-sorozat első, poznani állomásán három számából kettőben győzött, egyben harmadik lett, s közben 400 méteren megverte a versenyszám világbajnokát.

„Mindenképpen a legnagyobb dolog, hogy juniorként tette mindezt a felnőttek mezőnyében a szokottnál korábban induló Vk-sorozatban. Tavaly korosztályában már nemigen volt ellenfele, ezért ebben az évben egy lépcsőfokkal feljebb, a legjobbak között próbálkozunk – húzta alá védence helytállását Jakoda Tibor edző és édesapa. – A 400 méteres felszíni úszásban elért diadala is bizonyítja, hogy nagyon jól felkészült a versenyre. Nyolcszáz méteren ismét megpróbálta megdönteni a junior világcsúcsot, de tavalyi lipcsei próbálkozása után ezúttal sem sikerült. Furcsa körülmények zavarták meg a verseny előtt. Éjszaka valaki széttörte a szálloda riasztóberendezését, és hajnali háromkor hamis tűzriadó ébresztett fel bennünket. El kellett hagynunk a szobát, kinn mínusz tizenkét fokos hideg volt, így várakoztunk a hangzavarban. Csak fél óra elteltével térhettünk vissza szálláshelyünkre. Ilyen éjszaka után még az is közbejött, hogy a nyolcszázas versenyszám rajtja előtt elfutottam uszonycserére a gyártó standjára, s mire visszaértem, már rajtkövön voltak az ellenfelek. Még az a szerencse, hogy megvárták Ádámot, aki minden bemelegítés nélkül ugrott vízbe a mezőnnyel. Gyorsan elhúzott, de komolyabb riválisok nélkül fölényesen nyert – jócskán elmaradva a világcsúcstól. Utólag hozzáteszem: ebben nem csak a késésem játszott közre, ellenfél se volt rá. Ezek után délután megelégedtem a kétszázon szerzett bronzéremmel.”

Bukor Ádám igazi fegyverténye másnap következett a 400 méteres felszíni úszásban. Egy századdal megverte a szám világbajnokát, az olasz Stefano Figinit. A galántai fiú kiválóan összpontosított, háromszázötvennél még tetemes előnye volt ellenfelének, de az utolsó ötven méteren hatalmas hajrát nyitott, s végül jobb benyúlással győzött. Élete legjobbja ezen a távon egyben új szlovák felnőttcsúcs (3:02,39), sorrendben már a huszonharmadik.

„Egyértelműen ez volt a legemlékezetesebb pillanatom a versenyen – tért vissza világbajnokverő tettére Bukor Ádám, aki útban Poznanba szinte egész nap autóban ülve ünnepelte tizenhetedik születésnapját. – Négyszázon Figini fölényesen vezetett, de csak az utolsó hosszig. Mindig a fordulóknál húzott el, aztán a felszínen igyekeztem felzárkózni. Így ment ez háromszázötvenig. Egy nappal korábban kétszázon életemben először úsztam Figinivel, kicsit megilletődött voltam, nagyon elhagyott, nem volt könnyű a hullámain követni. Menni kellett, taktikázni nem lehetett. Négyszázon már taktikáztam, hogy elkerüljem a hullámokat, s mikor ráfordultam az utolsó ötvenre, mindent beleadtam, abban reménykedve, esetleg sikerülhet őt befogni. Élveztem az úszást, s miután a célba csaptunk, mindketten felpillantottunk az eredményjelzőre. Kétszáz méter után még kezet sem nyújtott, ami meglepett, de négyszáz után rögtön emelte a kezét, és gratulált, mikor kiderült, hogy én nyertem. Picit sajnáltam is őt, biztosan egy világ dőlt össze benne. Fülembe jutott, hogy nagyon mérges volt utána, de a díjátadón már rendesen viselkedett. Annak meg különösen örültem, hogy több hónap után újra sikerült csúcsot úsznom.”

Egy század másodperccel jobb időt, mint a legyőzött világbajnok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?