„Bíztam, hogy Overdose nélkül rajtol el a futam”

<p>Overdose Baden-Badenben lett csodaló. Akkor nevezték így először, amikor két éve kilenc hosszal megnyerte a Lanson Cupot. Ekkora fölényre senki sem számított.</p>

Overdose a hétvégén Baden-Badenben ismét sokkolta a világot: bár esélyesnek tartották, csak a 7. helyen végzett az Aranyostoron, s 15. versenyén elvesztette veretlenségét. Mikóczy Zoltán, a versenyló tulajdonosa hétfőn reggel, Németországból hazafelé tartva nyilatkozott lapunknak.


Overdose nagyon ideges volt az Aranyostor rajtja előtt. Mi történhetett?

Messze álltam a rajttól, így nem láttam jól a start előtti cirkuszt, amit Overdose a boxokban lerendezett. Akik a közvetítésben látták, jobban meg tudják ítélni, hibázott-e esetleg Soumillon azzal, hogy túl korán levette a ló fejéről a kapucnit. Korábban mindig úgy volt, hogy Overdose beállt a boxba, s csak ott vették le róla a sötétítőt, és soha nem ellenkezett. Most vélhetően az történt, hogy tudta, ha lekerül róla a kapucni, abban a pillanatban verseny kezdődik, s valahogy elborult az agya, kezelhetetlenné vált. Normális esetben, ha nem Overdose-ról lett volna szó, valószínűleg elengedik nélküle a versenyt, nem várnak ennyit rá. Pozsonyban például maximum négy percet engednek, most meg majdnem kilenc percet vártak arra, hogy Overdose-t betegyék a startgépbe. A ló közben mindent megtett azért, hogy ne kelljen elindulnia. Ez annyi energiájába került, hogy utána már nem tudott a versenyben teljesíteni. Utólag persze már könnyű okoskodni, de most úgy érzem, nélküle kellett volna elindítani a futamot.

Ön nem léphetett volna közbe? Vagy néhány perccel a rajt előtt ilyesmire már nincs lehetősége?

Amikor már a lovak kimennek a startgéphez, már csak a starter, illetve a versenyintézőség hozhat ilyen döntéseket. Akkor már tulajdonosi részről nem lehet beleszólni, hogy induljon-e a ló vagy ne. Amikor láttam, milyen rakoncátlan Overdose, abban az idegességben az utolsó pillanatig abban bíztam, hogy nélküle rajtol el a futam, de sajnos nem ez történt.

Vagyis már a start előtti zűröket látva sejtette, baj lesz?

Igen, mert ilyet korábban még sosem csinált. Háromszor ledobta a lovasát. Mintha minden mozdulatával jelezte volna, hogy ő most nem akar versenyezni.

A Nemzeti Sportnak adott interjújában azt mondta, egy ismerőse szerint Overdose emlékezett rá, hogy annak idején Christophe Soumillonnal a hátán sérült meg, s esetleg ezért viselkedett ennyire furcsán. Tényleg ez is közrejátszhatott?

Nem tudom…

A régebbi versenyeken ott volt Overdose mellett a munkalovasa, Budinszki Barbara, akiről sokszor elmondták, hogy mindig, minden körülmények között meg tudja nyugtatni. Baden-Badenben miért nem volt ott?

A startnál semmiképp sem lehetett volna Overdose-zal, nem kísérhette volna el, ott már csak az ottani profi felvezetők lehetnek a lovakkal.

Soumillon állítólag megsérült, amikor Overdose levetette a hátáról. Mi történt vele?

Csak telefonon tudtam vele beszélni, mert orvosi kezelést kapott, utána pedig kórházba vitték. Megütötte magát, és a térdét is fájlalta, így aztán nem is tudott igazán összpontosítani. Amikor 150 méterrel a cél előtt már látta, nem tudja megnyerni a versenyt, felállt a lovon. Ha nem teszi, lehet, hogy befutott volna a harmadik, negyedik helyen, de talán a lónak jobb, hogy nem küzdelemben verték meg, így könnyebben fel tudja dolgozni ezt a traumát. Ebben csak egyelőre bizakodunk, mert majd a következő napok mutatják meg, mennyire viselte meg a lovat az egész. Egy biztos, hétfőn reggel, amikor elindultak hazafelé a kollégák, alig tudták betenni a kocsiba.

Meg tudta kérdezni Soumillontól, hogy miért vette le Overdose fejéről olyan hamar a kapucnit?

Amikor beszéltem vele, még nem tudtam, hogy ő vette le, ezt csak azoktól tudtam meg, akik a tévéközvetítést nézték, mert ott lehetett látni. Most egyelőre csak haza szeretnék érni, megnézni még egyszer az egész helyzetet, s csak aztán fogok beszélni Soumillonnal. Nem szeretnék senkit hibáztatni, vagy másra hárítani a felelősséget. Sajnos, a lóverseny ilyen, benne volt, hogy előbb-utóbb át kell élni egy vereséget. Fel kell belőle állni.

Ön mit érzett a baden-badeni befutónál?

Nem értettem az egészet.

Egy internetes portál azzal a címmel hozta Overdose vereségének a hírét: „Egy legenda vége”. Tényleg vége?

Három lehetőség van. Vagy nagyon hosszú pihenőt kell adni a lónak, vagy fedezőmén lesz belőle, vagy meg kell próbálni felvenni a harcot.

Gondolkozott már azon, hogyan tovább?

Nem, nem. Még korai értékelni. Először meg kell próbálni kiheverni a csalódást. A következő hetekben dől el minden, amikor kiderül, milyen nyomot hagyott Overdose-on a vereség. Fáradt, levert, kérdés, hogy ez az állapot meddig fog tartani.

Ön szerint csak a rajt előtt történtek miatt nem tudott nyerni Overdose, vagy a hosszú sérülése után még nem került olyan formába, hogy ezekkel a lovakkal is versenyre keljen?

Biztos, hogy a start előtti cirkusz minden energiáját felemésztette, s így a versenyben már nem tudott teljesíteni. El kell fogadni ezt a helyzetet, és megpróbálni valahogy felállni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?