Biatlon-Vk: Domracseva és Kuzmina nélkül

<p>A női címvédő Darja Domracseva nem lesz ott a holnap rajtoló biatlon-Világkupa mezőnyében, a férfiaknál azonban Martin Fourcade megpróbálja megszerezni sorozatban ötödik nagy kristályglóbuszát.</p>

 

Hagyományosan a vegyes váltók versenyével rajtol holnap Östersundban a biatlon-Világkupa 2015/16-os idénye. A sorozatnak tíz állomása lesz, a szokásos versenynaptárból kikerült a morvaországi Nové Město és a finnországi Kontiolahti, helyettük két észak-amerikai helyszínre is ellátogat a mezőny: a canadai Canmore-ba és az amerikai Presque Isle-ra. A vb-t ezúttal Norvégiában, Holmenkollenben rendezik.

A női mezőny címvédője, a fehérorosz Darja Domracseva az elmúlt idényben 9 futamot is megnyert, mononukleózisa miatt viszont kihagyja az egész szezont. Távollétében a finn Kaisa Mäkäräinen a legnagyobb esélyes, aki a 2010/11-es és a 2013/2014-es szezonban is az összetett élén végzett, és tavaly is hosszú ideig vezetett, de végül Domracseva megelőzte. Mäkäräinen erőssége a fantasztikus futóteljesítménye, annyival gyorsabb a többieknél, hogy a szokásosnál több lövőhiba is belefér számára. Mäkäräinen csak húszéves korában kezdett lőni, és tisztában van vele, hogy ez némi hátrányt jelent számára. „Nekem tovább tartott elsajátítanom a dolgokat, mint azoknak, akik már tiniként lőttek. És az is tény, hogy ha választhatok, sífutóedzést vagy lövőedzést tartok-e, mindig inkább a sífutást választom” – nyilatkozta nevetve a 32 éves finn versenyző a nemzetközi szövetség weboldalának.

A most rajtoló Vk-sorozatban gerincsérülése után visszatér a versenypályákra a német Miriam Gössner, akit többen sötét lónak tartanak, de számítani kell a Szemerenko nővérek, Valj és Vita, valamint a cseh lányok, Gabriela Soukalová és Veronika Vítková jó teljesítményére is. A norvégoknak Tora Berger visszavonulása óta nincs kiemelkedő női versenyzőjük, bár Tiril Eckhoff eddigi egyetlen Vk-futamgyőzelmét tavaly éppen az östersundi sprinten érte el.

A szlovákok Janka Gerekovában bízhatnak, aki az elmúlt idényben már közel volt élete első Vk-dobogójához, és felszabadult versenyzéssel idén ezt meg is szerezheti. A kétszeres olimpiai bajnok Anastasia Kuzmina ugyan második gyermeke, Olívia születése után már elkezdte a lazább edzéseket, de ha ebben a szezonban visszatér is, akkor csak a világbajnokságra.

A férfiaknál Martin Fourcade az, akit mindenki le akar győzni. A 27 éves francia sílövő immár négy éve uralja a mezőnyt, és jó eséllyel továbbra is ő fog dominálni. A tavalyi idény előtt ő is mononukleózissal küszködött, de gyógyulása után gyorsan formába lendült, és sorozatban negyedik összetett Vk-győzelmét is megszerezte.

Kihívói között biztosan ott lesz az orosz Anton Sipulin (Kuzmina testvére), a szlovén Jakov Fak, a norvég Emil Hegle Svendsen és Johannes Thingnes Bö, és számolni kell a csehekkel, Ondřej Moraveccel és Michal Šlesingerrel is. Ole Einar Björndalen is úgy érzi, egy-egy futamon beleszólhat még az érmek sorsába, ő a hazai rendezésű vb-re készül nagyon, amelynek idején már 42 éves lesz.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?