Bénes elégedett Mönchengladbachban, Igor Demo segíti

<p>Rekordösszegnek számító ötmillió euróért igazolt Zsolnáról a Borussia Mönchengladbachhoz, a csapat BL-keretébe is nevezték. A felkészülés során azonban kisebb izomszakadást szenvedett, egy hónapot ki kellett hagynia. Azóta a tartalékcsapatban már gólt is rúgott, és bízik benne, heteken belül a Bundesligában is bemutatkozhat. Bénes Lászlóval, a Borussia 19 éves doborgazi származású játékosával beszélgettünk.</p>

A német negyedosztály legutóbbi fordulójában a Mönchengladbach második csapatában gólt szerzett a Rodinghausen otthonában. Ez azt jelenti, hogy már teljesen felépült?

Igen, már rendben vagyok, minden edzésen az A csapattal edzek. A mérkőzésekre nem járok velük, de amikor itthon vannak, velük készülök. Ha elutaznak, akkor a B csapattal edzek. Eddig három meccset játszottam a tartalékcsapattal, fokozatosan egyre nagyobb a terhelés, így akarnak felépíteni arra, hogy végig bírjak egy egész meccset. A sérülésem pont a legrosszabbkor jött, a felkészülés alatt, amikor a legkeményebb edzések vannak, nekem pedig ki kellett hagynom egy hónapot. Most azon dolgozunk, hogy minden nap többet bírjak. Úgy érzem, százszázalékosan felépültem, remélem, már csak egy-két meccset játszok le a B csapatban, és aztán már legalább a keretbe bekerülök. Ha nem is a Bajnokok Ligájában, akkor a Bundesligában.

Június végén költözött Németországba. Milyenek a benyomásai a Mönchengladbachról?

Számomra nagyon kedvez, hogy a Borussia Mönchengladbach is ugyanazt a játékstílust játssza, mint amit Zsolnán csináltunk, csak persze gyorsabban, jobban. De Zsolnán is olyan edzőnk volt Adrián Guľa személyében, aki a rövidpasszos játékot várta tőlünk, azt kérte, gyorsan játsszunk a földön, küldjünk indításokat a védők mögé. Ezt gyakoroltuk edzéseken is. Itt is ez a lényeg, hogy kis területen játsszunk. Edzéseken is minden nap különféle játékokat játszunk, öt a négy ellen, hét a három ellen… André Schubert vezetőedző azt kéri tőlünk, hogy a meccseken, ugyanúgy mint edzéseken, gyorsan, egy-két érintővel focizzunk. Én ezt a stílust szeretem. Az is pozitív itt, hogy ha nem kapok esélyt az A csapatban, akkor a B csapatban szerepelhetek. Igaz, hogy a tartalékcsapat a negyedik ligában szerepel, de ott is jó meccsek vannak. Az első mérkőzésemen például idegenben játszottunk az Essen ellen, és 7000 néző volt. A hangulat jobb, mint a szlovák élvonalban. Idáig mindennel nagyon meg vagyok elégedve, a sérülésem alatt is példásan törődtek velem, jobban már nem is lehet.

A csapattársakkal hogyan jön ki?

Mindenki nagyon rendes, mindenben segítenek. Már elég sokat értek németül, de beszélni még angolul beszélek velük. Ha edzésen esetleg nem értem, mit mond az edző, akkor a játékostársak rögtön fordítanak.

Kiutazása előtt említette, hogy az önt képviselő ügynökségtől elkíséri valaki, aki segíti az első hetekben-hónapokban. Ez így is történt?

Igen, még mindig itt van velem a segítőm, Igor Demo. Nyitrán lakik, de hat évet játszott a Mönchengladbachban, ezért a szerződésem aláírása után megkeresték, kijönne-e velem egy-két hónapra segíteni az ügyintézésben, és az edzéseken is tolmácsolni, mert azt hitték, angolul sem tudok semmit. De a tréningeken az angollal jól boldogultam, úgyhogy már nem kellett ott lennie velem a pályán, csak mint néző vett részt az edzéseken. Amikor letelt az egy hónap, megkérték, nem maradna-e tovább, és most úgy néz ki, még néhány hetet kint lesz velem. Nagyon sokat segít, az is jó, hogy megismertetett helyi ismerőseivel, cseh barátokkal is. Az idegenbeli meccsekre is jár velünk, és edzés után is általában vele vagyok, kimegyünk együtt vacsorázni… Tényleg minden jó.

Akkor már teljesen beilleszkedett?

Igen, a nyelv is egyre jobban megy. Mindig kérem a csapattársakat, hogy németül beszéljenek hozzám, és csak akkor váltsanak angolra, ha nem értem meg. Hetente többször járok nyelvórára, a tanárom cseh, vele lesz összesen 50 órám – ebből már húszon túlvagyok –, aztán pedig már német tanárral fogok tanulni, aki nem tud szlovákul vagy csehül. Jártam régen németre, de azt már elfelejtettem, az elején semmit nem értettem. Tanulnom kell, mert az edző nem beszél angolul, így Igoron keresztül kommunikálok vele.

A Mönchengladbach a Bajnokok Ligája első fordulójában 4:0-ra kikapott a Manchester Citytől. Hogyan fogadták a klubban a vereséget?

A Manchester City a Manchester United után a legjobb csapat Angliában. Számunkra az egy jutalom, hogy a Bajnokok Ligájában szerepelhetünk. Senki nem örül a 4:0-s vereségnek, biztosan jobb eredményt várt mindenki, de ez van.

A Cityn kívül a Celticcel és a Barcelonával került össze a Borussia a BL-ben. Mik a célok?

Ha már valaki bekerült a csoportkörbe, akkor tovább akar jutni, de ilyen csoportból nem lesz könnyű. Mindenki azzal megy fel a pályára, hogy minden meccset meg akar nyerni, de néha sikerül, néha nem.

Hogyan látja, mikor léphet pályára tétmeccsen az A csapatban?

Eddig csak egy barátságos mérkőzésen játszottam 35 percet a Hannover ellen. A sérülésem tényleg nagyon rosszkor jött, de minden edzésen maximális erőbedobással dolgozok, és abban bízok, legkésőbb egy hónap múlva legalább a kispadon ott lehetek. De akár már jövő héten is összejöhet. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?