Bayern: Auf Wiedersehen?

Torino/Kijev/Newcastle/ München. Nincsenek irigylésre méltó helyzetben a BL-ben szereplő elitklubok legjobb játékosai: szeptember 18-tól a mai napig 4-4 kupameccset és bajnokit, két Eb-selejtezőt játszottak. Minden negyedik nap mérkőzés. Ma kezdődik az első csoportkör hajrája, az utolsó előtti forduló.

Moreira (középen, Lens) a Deportivo La Coruna két játékosa, Makaay (balra) és Nayhbet között tör kapura. A G-csoport szerda esti összecsapását nem kis meglepetésre a franciák nyerték 3:1-reTASR/AP-felvéteMit mondjunk? Kell a népnek a futballcirkusz, az UEFA-nak a pénz, hogy legyen miből fizetnie a résztvevő klubokat, azoknak pedig a nem olcsó sztárokat. Köztudott például, hogy a Real négy labdarúgójának (Zidane, Figo, Raúl, Ronaldo) évi fizetése (hangsúlyozzuk, fizetése!) 6 millió euró (mintegy 250 millió korona). Erről ennyit.

A három továbbjutott csapaton (Barcelona, Manchester, Milan) kívül még 13 reménykedik, hogy bekerül a nyolcaddöntőbe (ott alanyi jogon mind a három meccsért – függetlenül az eredménytől – 500-500 ezer svájci frank jár (egy svájci frank 28,321 szlovák koronát ér), minden győzelemért ugyancsak 500 ezer, a döntetlenért 250 ezer). Még a Bayern is. Pedig a Milan elleni legutóbbi meccse előtt azt mondták a „bőrnadrágosokról”, hogy már egy döntetlen is annyit érne nekik, mint halottnak a csók. Erre fel kikaptak. Mennyit ér hát a vereség? Annyit, hogy ma muszáj három pontot szerezniük (a sérült Kahn kapus nélkül) La Corunában. Különben elbuknak. De a győzelem sem segít rajtuk, nyerniük kell még a Lens ellen, s a spanyolok „mezei” csapatának nem szabadna sikeresnek lennie otthonában a már továbbjutott Milan ellen, melynek edzője már jelezte: a hátralévő két találkozón pihentetni fogja a legjobbakat.

Ottmar Hitzfeld edző – ahogy a meccsek során szoktuk látni – egyelőre üveges szemmel bámul maga elé, mert tisztában van vele: ha mindjárt az első csoportkör után elbúcsúzna a csapat a BL-től, az a Bayern történetének negatív csúcsait „ostromolná”. Ezért futballtrénerből átcsapott alkalmi matematikussá: „Az utolsó két mérkőzésünket megnyerjük, s ha a többi eredmény számunkra kedvezően alakul, akkor még továbbjuthatunk.” Hát ez az. Nem a müncheniek lábában van a továbbjutás, hanem az ellenfelek kezében. Azzal is vigasztalja magát a tréner, hogy: „Úgy érzem, a csoportban elfoglalt helyünk nem tükrözi hűen valós teljesítményünket.” Ehhez mit tehetünk hozzá? Láttuk a Bayern három mérkőzését, és ismerjük a legutóbbi bajnokijának eredményét (Hannover 3:3). Figyelmet érdemel azonban az edző más jellegű gondolata: „A Depor a fizikálisan felőrölhető csapatok közé tartozik.”

Nem úgy a Newcastle. Egy angol gárda nem arról ismerszik meg, hogy belesüllyed a pontatlanság-góltalanság mocsarába és lemond minden reményről. Tony Blair miniszterelnök kedvenc csapata úgy küzdött a Juve ellen, mintha valós sansza lett volna a továbbjutásra. Le is teperte az „Öreg Hölgyet”. Marcello Lippi, a torinóiak edzője: „Nem egyszerű egy ilyen izzó stadionban vendégcsapatként játszani. Ha pedig hátrányba kerülsz, szinte nincs visszaút.” A Kijevnek (a magyar Bodnár László csapata), melyet fegyelmezett, kulturáltan futballozó együttesnek tartanak, nem lesz könnyű dolga a „Szarkák” ellen. Torinóban is beleszaladt egy ötösbe, és az utóbbi kilenc idegenbeli mérkőzésén nem tudott nyerni.

A Leverkusen Pireuszban egy hatost kapott, de a megtizedelt német csapat már kezd magára találni. Bár a szakírók igen kritikusak, a Maccabi elleni meccs után így írtak az együttesről: „Minden futballra emlékeztető mozzanat hiányzott játékából, a mai Leverkusen egy másodosztályú gárdára emlékeztetett. Senki se merjen álmodozni a második csoportkörről, mert a Haifa elleni produkció alapján ennek nincs realitása.” Talán azért mégsem ennyire tragikus a helyzet, hisz a csapat szombaton 1:1-et játszott a Hertha otthonában, és mindképpen esélyese a mai BL-meccsnek. Vissza kell vágni a 6:2-ért a görögöknek.

Önmagához képest gyenge játékot produkálva jutott a 16 közé a Barca. Amikor az újságok ezt finoman jelezni próbálták, a nagyképűségéről híres holland Louis van Gaal edző csak ennyit mondott. „Nézzenek a BL-táblára. Mi a probléma a teljesítménnyel?” Tartalékosan lép pályára a katalán együttes, akárcsak a Manchester United. Hosszú a szezon, pihentetni kell a sztárokat, így azok az ellenfelek járnak jól, akik még játszanak a két szupercsapat ellen. De annyi meglepetés akadt már a kupatorna során. Gondoljunk csak az elmúlt keddre. A legnagyobb szenzáció azonban az lenne – nemcsak az idei kiírást illetően, hanem az egész BL-történetet tekintve – ha a Bayern kiesne és még az UEFA Kupában sem folytathatná. A Depor-szurkolók már készítik a transzparenseket, melyeken egyszerű szöveg lesz: Bayern, Auf Wiedersehen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?