Azeri Nagydíj – Piastri győzött Bakuban

piastri k

Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Azeri Nagydíjat Bakuban, ahol az idei szezon eddigi legizgalmasabb viadalát láthatták a szurkolók.

A 23 éves Piastrinak ez pályafutása második futamgyőzelme, az elsőt július végén a Hungaroringen aratta. Ő a hetedik olyan versenyző az F1 történetében, aki 24 éves kora előtt legalább két viadalon diadalmaskodott.

Az ausztrál pilóta mögött a pole pozícióból rajtoló Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzője ért célba másodikként, míg a harmadik helyen George Russell, a Mercedes brit pilótája zárt.

Az egyéni világbajnoki címért versengő Lando Norris (McLaren) a 15. helyről startolva – a leggyorsabb kört is megfutva – lett negyedik, ezzel három pontot hozott a címvédő és háromszoros vb-győztes, az összetettben élen álló Max Verstappenen (Red Bull), aki ötödikként zárt.

A rajtnál Leclerc magabiztosan megőrizte az első helyet, mögé Piastri sorolt be, a harmadik helyért viszont Sergio Pérez megküzdött Carlos Sainzcal (Ferrari) és a második kanyarban a Red Bull mexikói pilótájáé lett a pozíció. Norris a második kör végére már négy helyet tudott javítani és 11. volt.

A verseny elején Piastri rövid ideig közel tudott kerülni Leclerc-hez, de aztán lemaradt a monacói riválistól, aki viszont nagyon magabiztosan száguldott és építgette előnyét az élen. A dobogós pozíciókban haladók közül elsőként Pérez állt ki kerékcserére a 16. körben, majd rögtön utána Piastri is friss abroncsokat kapott. A Red Bull mexikói versenyzője az eddigre már ötödik helyen száguldó Norris mögé tért vissza a pályára, a McLaren brit pilótája pedig igyekezett őt feltartani, hogy a használt gumikkal jelentősen lelassuló csapattársának, Piastrinak kedvezzen. A stratégia bejött, Piastrinak sikerült nagyjából másfél másodperccel Pérez elé visszatérnie a pályára, majd Leclerc állt ki az élről kerékcserére.

Kisvártatva Piastri gyorsabbnak bizonyult az élen álló ferraris ellenfelénél, akit egy bátor manőverrel a célegyenes végén meg is előzött. A féltávhoz közeledve így Piastri, Leclerc, Pérez volt az első három helyen a sorrend, de köztük egy másodpercnél kevesebb volt az időkülönbség.

Az élen száguldó hármas gyakorlatilag a leintésig vonatozott” egymás mögött, végül Pérez járt nagyon rosszul, amikor megpróbálta megelőzni a jelentősen lelassuló Leclerc-t. A monacóit ugyanis nem tudta maga mögé utasítani, viszont utolérte őket a negyedik Sainz, akivel Péreznek csatáznia kellett, ez pedig kettejük ütközésével zárult. A futam így virtuális biztonsági autós figyelmeztetés mögött ért véget, Russellnek pedig így hullott az ölébe” a harmadik hely.

Norris a hajrában előzte meg Verstappent, a McLaren pedig ezen a viadalon átvette a vezetést a konstruktőrök vb-pontversenyében a címvédő Red Bulltól.

Az eltiltását letöltő dán Kevin Magnussent (Haas) helyettesítő brit Oliver Bearman 10. lett, így egy pontot szerzett, a két hete Monzában debütáló argentin Franco Colapinto (Williams) pedig nyolcadikként pályafutása első F1-es vb-pontjait gyűjtötte be.

A világbajnoki idény a jövő hétvégén Szingapúrban folytatódik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?