Az ultrafutó Világkupa-elsősége

Idén első alkalommal rendeztek Világkupát hatnapos futásban, ezen korosztályos győztesként került a figyelem fókuszába Bögi Sándor, az ismert dunaszerdahelyi ultrafutó.„Olyan típusú sportoló vagyok, akit éltesebb korában is vonzanak az újabb nagy kihívások, a teljesíthető célok.

Idén első alkalommal rendeztek Világkupát hatnapos futásban, ezen korosztályos győztesként került a figyelem fókuszába Bögi Sándor, az ismert dunaszerdahelyi ultrafutó.

„Olyan típusú sportoló vagyok, akit éltesebb korában is vonzanak az újabb nagy kihívások, a teljesíthető célok. Már tavaly, a balatonfüredi hatnapos verseny során a szervezőktől megtudtuk, hogy náluk nagy dolgok vannak születőben: idén Világkupát rendeznek. Boldoggá tett, hogy kiválasztottként ennek én is részese lehettem – sorolta a részleteket a csallóközi sportoló. – A 2014-ben elért eredményeink alapján a világranglista első húsz helyezettje kapott névre szóló meghívót. Természetesen a többiek is kiváló időeredményeiknek köszönhetően kerültek a világ huszonkét országából összesereglett versenyzők mezőnyébe, mely a rajtnál hetvennyolc főt számlált. Negyedszer álltam csatasorba Balatonfüreden. A konkurencia és a szervezés tekintetében ez volt a legszínvonalasabb verseny. A 2015 EMU 6 napos Ultramarathon Világkupa nevű rendezvényen 900,005 méteres hitelesített Road besorolású, a forgalom elől teljesen elzárt, száz százalékban aszfaltozott felületű ligetes körpályán zajlott a verseny. A magyarok mellett többek között amerikai, ausztrál, brazil, dél-afrikai, japán és argentin futók is csatasorba álltak.”

Bögi Sándor remek rajtot vett a Balaton partján zajló erőpróbán. „Huszonnégy óra letelte után még egyik nagy riválisom, a Scotland Yard őrnagya, a skót William Sichel állt az élen. Óráról órára javultam, s a negyvennyolc órás, 297,016 km-es teljesítményem a 60–64 évesek korosztályában új pályacsúcsként, egyben új szlovák korosztályos rekordként került a krónikába – – tájékoztatott kimagasló eredményességéről a csallóközi kilométer-halmozó. – Hat nap alatt túlszárnyaltam a hatszázkilencvenhárom kilométert, pontosan 693,184 km-es teljesítményemmel korosztályos elsőséget szereztem, abszolút sorrendben pedig az eredménylista hatodik helyén zártam. Több neves, tőlem fiatalabb, a futógépek kategóriájába sorolt, viadal közben többfős szakmai stáb segítségéből profitáló társamat utasítottam magam mögé. Korcsoportomban kilencen voltunk.”

Egyébként Bögi Sándor 2004 és 2014 között összesen harminc rekordot (ebből hetet fedett pályán) állított fel, neve mellett pedig korosztályos világrekord is szerepel. „A Füred Kempingben változékony idő nehezítette a dolgunkat, nappal melegen tűzött a nap, estére-éjjelre viszont zivatar és erős szél volt. Nem csupán a határainkat feszegettük, hanem korlátainkat is megismertük. Ismét sikerrel jártam. Szponzoraimnak, barátaimnak köszönöm a támogatást, a biztató szavakat” – fűzte tovább a gondolatsort a háromszoros spártai hős, aki a balatonfüredi megmérettetés előtti időszakban intenzíven edzett, közel négyezer kilométert futott.

Hatvanhárom évesen azt vallja, hogy a teljesítmény javítását csak az edzésadag növelésével érheti el. „Tavaly Budapesten, a Vasas Sportközpontban működő Cardio Centrumban egy komplex terheléses vizsgálaton vettem részt, annak eredményeire építettem a 2015-ös felkészülést. A 42 oldalon tálalt, a legapróbb részletekre kiterjedő orvosi vizsgálatok egész sorát tartalmazó jelentés végkicsengését a következő két mondatba tömörítem: Fussak, amennyit bírok. Amikor már úgy érzem, hogy nem bírom, akkor még mindig futhatok” – fogalmazta meg személyes krédóját a csallóközi vasember.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?