Az Anderlecht ellen indul a Fradi menetelése az Európa-ligában

Saldanha.MTK

A Ferencváros Brüsszelben kezdi meg szereplését a labdarúgó Európa-liga 2024/2025-ös idényében. A zöld-fehérek egy számukra kellemes emlékeket hordozó csapat, az Anderlecht otthonában szerdán 21 órakor kezdenek.

A magyar bajnok történetének egyik legemlékezetesebb mérkőzését éppen az Anderlecht otthonában játszotta. A Bajnokok Ligája selejtezőjében még 1995 augusztusában Zoran Kuntic góljával idegenben 1:0-ra győzött az FTC, ami a hazai visszavágón lejátszott 1:1-gyel azt jelentette, hogy a zöld-fehérek első magyar csapatként bejutottak a sorozat csoportkörébe. Azóta a BL jelentősen átalakult és a brüsszeli csapat sem tündököl régi fényében. Az Anderlecht legutóbb a 2016/2017-es szezonban nyert belga bajnokságot, a klubot új tulajdonos vette át, és az új szezont sem úgy kezdték, ahogy az elvárható lett volna. Ezek után nem volt meglepő, hogy a szurkolók (is) szorgalmazták a vezetőedző, Brian Riemer kirúgását, akinek a múlt héten meg is köszönték a munkáját. A dán szakember 2022 decemberében érkezett a belga csapathoz és az első fél szezonban elért 11. hely után tavaly kijuttatta a csapatot a nemzetközi porondra, hiszen a harmadik helyen végeztek. Az idei szezonban 8 bajnokin 3 győzelem, 4 döntetlen és 1 vereség a mérlegük, ami viszont ennél is jobban bosszantotta a csapat szimpatizánsait, hogy az EL-rájátszásban mindössze két 1:0-s győzelemmel búcsúztatták a fehérorosz Dinamo Minszk csapatát, így 9 mérkőzésen mindössze 11 gólt szereztek. A Genktől hazai pályán elszenvedett 2:0-s vereség után pedig megtörtént az edzőváltzás. Riemer helyét az addig az utánpótláscsapatnál dolgozó David Hubert vette át, aki a Charleroi ellen hazai 0:0-val mutatkozott be szombaton. A szakember a mérkőzést felvezető keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy belgiumi magyar csapattársai, Tőzsér Dániel, Köteles László és Tóth Balázs révén sok mindent tud a Ferencvárosról, illetve a zöld-fehérek korábbi középpályásával, Xavier Mercier-vel is beszélt.

Mindeközben a Ferencvárosnál átalakulóban van a csapat játéka, és bár a Midtjylland elleni BL-selejtezős kiesés egyértelműen csalódás, valamint a Banja Luka elleki EL-rájátszás sem volt egy diadalmenet, az eredmények eddig jönnek. A csapat bejutott a második legrangosabb európai klubsorozat főtáblájára, a bajnokságban 5/5-ös mérleggel állnak és a kupában sem okozott gondot számukra a Budafok kiejtése. Ennek ellenére az elmúlt hetekben a klub vezetéséből Hajnal Tamás sportigazgató és Kubatov Gábor elnök is kritizálta a játékminőséget. „Egyáltalán nem lep meg, hogy sokan kritizálják azt, ahogyan játszunk. Más környezetből érkeztem, más a játékfilozófiám, ehhez pedig a játékosoknak hozzá kell szokniuk. Mindemellett viszont folyamatosan a legmagasabb szinten kell teljesíteniük az edzéseken és az eredményeket is hoznunk kell. Ez nem megy egyik napról a másikra. Ha valaki a Banja Luka vagy a Nyíregyháza elleni meccsünket nézi, megértem, hogy meglepte őket, amit tőlünk látott. A legnagyobb kritikusai viszont saját magunknak lehetünk, az Európa-liga alapján képet kapunk majd, hogy hol is tartunk” – nyilatkozta az M4 Sportnak Pascal Jansen vezetőedző.

A londoni születésű holland tréner a válogatottszünet alatt még inkább összerázhatta csapatát. Ez a meccs nélküli időszak ráadásul számukra a már említett Magyar Kupa-meccsel folyatódott a Fradi számára, ami újabb lehetőséget adott a kísérletezésre. Ezen a találkozón a kezdőcsapat tagja volt az átigazolási szezon végén érkezett Szalai Gábor, valamint két góllal mutatkozott be a brazil csatár Saldanha. A Partizán Belgrádtól igazolt játékos a hétvégi, MTK ellen 3:1-re megnyert bajnokin is betalált. Érdekesség, hogy az itt kezdő és az Újpest elleni rangadót góljával eldöntő Tosin Kehinde biztosan nem kap majd szerepet az Anderlecht ellen, a szélsőt ugyanis nem nevezték az Európa-ligára, csak úgy, mint az epizódszereplő Mats Knoestert és Pászka Lórándot sem. A nyáron igazolt brazil középhátvéd, Raul Gustavo eltiltás, Cebrail Makreckis fejsérülés miatt nem állhat a szakmai stáb rendelkezésére.

A mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti, a játékvezető az osztrák Julian Winberger lesz, a VAR-szobában pedig honfitársa, Alan Kijas dönt. A hírek szerint 16-17 ezer szurkolót várnak az összecsapásra, a ferencvárosi fanatikusok 4-500 fővel lesznek jelen a Lotto Parkban.

Az Európa-liga idei kiírása a megújult Bajnokok Ligájával megegyező módon zajlik majd. A főtáblán 36 csapat játszik majd 8-8 mérkőzést. Ezek után az első nyolc helyezett azonnal továbbjut a nyolcaddöntőbe, a 9–24. helyezett csapatok pedig egymással mérkőznek meg a fennmaradó helyekért. Ezt követően egyenes kieséses rendszerben folytatódik a sorozat, melynek fináléját 2025. május 21-én a bilbaói San Mamés Stadionban rendezik.

EURÓPA-LIGA

A szerdai program

1. forduló – 18.45: Alkmaar–Elfsborg, Bodö/Glimt–Porto; 

21.00: Anderlecht–Ferencváros, Dinamo Kijev–Lazio, Galatasaray–PAOK, Ludogorec–Slavia Praha, Manchester United–Twente, Midtjylland–Hoffenheim, Nice–Real Sociédad.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?