Az amerikai Carl Lewis elérte a most már elérhetetlent?

Nem kis felháborodást váltott ki világszerte, hogy a NOB a centenáriumi olimpia helyszínéül Athén helyett Atlantát választotta. Hagyományok helyett a pénz beszélt... Bárhogy is volt, Atlanta minden idők legsikeresebb olimpiájaként vonult be a történelembe.

Nem kis felháborodást váltott ki világszerte, hogy a NOB a centenáriumi olimpia helyszínéül Athén helyett Atlantát választotta. Hagyományok helyett a pénz beszélt... Bárhogy is volt, Atlanta minden idők legsikeresebb olimpiájaként vonult be a történelembe. Már csak azért is, mert a NOB mind a 197 (!) tagországa képviseltette magát Georgia állam fővárosában. Az olimpia pompáját befeketítette egy bombatámadás, amelyet az Olimpia Parkban követtek el. Két ember meghalt és egy megsebesült (nem sportolók). A játékokat nem szakították meg. Nem szakadt meg az amerikai Carl Lewis sorozata sem, 36 évesen negyedszer lett bajnok távolugrásban, s összesen kilenc arany- és egy ezüstérmet nyert négy olimpián (a távol mellett 100 és 200 méteren és a váltóban). Ezzel minden idők egyik legeredményesebb olimpikonja lett, ráadásul egyéni versenyben mindenkit tromfolt, senki sem szerzett hét olimpiai elsőséget. Akad-e valaha valaki, aki legalább megközelíti Carl Kinget? Nehezen hisszük.

A magyar úszók az 1980-as olimpia óta mindig kitettek magukért. Atlantában Rózsa Norbertnek akadt nagy dobása. 100 méter mellen csapnivaló teljesítmény nyújtva csak a B döntőbe került, de ott rajthoz sem állt. Aztán volt bátorsága elindulni a dupla távon. Mit hogy elindult! Senkinek sem adott esélyt. Akárcsak Egerszegi Krisztina. Harmadik olimpiáján is megnyerte a 200 m hátúszást (1992-ben a rövidebb távon és 400 vegyesen szerzett aranyérmet). És Czene Attila? Annyira „szemtelen” volt, hogy az 1-es (!) pályán úszva mindenkit faképnél hagyott 200 vegyesen.

Az olimpia hősének (az amerikai férfi és női kosárlabda-válogatott után szabadon) az amerikai női torna „Dream Team” aprócska tagja, Kerry Strug bizonyult. A csapatversenyben sérült bokával (!) is vállalta az ugrást, ezzel biztosítva az aranyérmet. A 145 centi magas, 39 kg testsúlyú leánykát a világhírű edző, a Romániából Amerikába szakadt Károlyi Béla ölben vitte a győzelmi dobogóhoz. Strug sikerét elismerendő még Bill Clinton elnök is meghívta a Fehér Házba. A maga módján sztárnak számított az orosz Alekszandr Karelin, harmadik olimpiáján is mindenkit lebirkózott, 1988 óta egyetlen világversenyen sem talált legyőzőre. És ha úgy vesszük, sztár volt Kovács István is. Mert nem mindennapi dolog, hogy európai bokszoló úgy intézze el a valamitől mindig megvadult, agresszív, az ellenfélnek dühöngő bikaként nekirontó kubaiak közül Mesát, ahogyan azt Kokó tette a döntőben. Nem ijedt meg riválisaitól az alig 17 éves Michal Martikán sem (1979. május 18-án született). Kenu egyesben nagyszerűen vette az akadályokat az Ocoee folyó vadvízén, s minden idők egyik legfiatalabb aranyérmese lett – az önálló Szlovákia első olimpiai bajnoka.

ÖTKARIKÁS KRÓNIKA

HOL, MIKOR: Atlanta, 1996. július 19.–augusztus 4.

INDULÓK: 197 ország (a NOB minden tagállama!) 10 361 sportolója (ebből 3779 nő)

SPORTÁGAK/VERSENYSZÁMOK: 26/271

SZLOVÁK GYŐZTES: Michal Martikán (víziszlalom, K1)

MAGYAR ARANYÉRMESEK: Rózsa Norbert (200 mellúszás 2:12,57); Egerszegi Krisztina (200 m hátúszás 2:07,83); Czene Attila (200 m vegyesúszás 1:59,91); Kovács István (ökölvívás, 54 kg); Kőbán Rita (kajak egyes, 500 m); Horváth Csaba, Kolonics György (kenu kettes, 500 m); Kiss Balázs (kalapácsvetés 81,24 m).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?