„Az a nagy kérdés, honnan fúj a szél”

Rio de Janeiro |

<p>Az élete első olimpiáján járó 23 éves Farkas Vince a helyszínen látta a vízi szlalomos Ladislav és Peter Škantár olimpiai győzelmét a riói Whitewater Stadiumban. A somorjai kenus hétfőn kezdi meg szereplését a riói játékokon, akkor rendezik a C1-esek előfutamait és középdöntőit. Az első benyomásairól és Škantárék diadaláról is kérdeztük.</p>

Milyennek találja a riói kajak-kenu pályát?

Számítottunk rá, hogy szeles lesz, de arra nem, hogy ennyire. Kicsit túlságosan fúj a szél. Eddig kétszer voltunk vízen, az egyik nap balos szél volt, ami nekem jó, másnap viszont jobbos. Elég nagyok voltak hullámok is. Az a nagy kérdés, a verseny alatt honnan fog fújni a szél.

Azok a kajakosok, akik itt jártak tavaly Rióban az előolimpián, sokat panaszkodtak a hínár miatt.

Kenuban nem akadályoz annyira a hínár, úgyhogy nem tudom, javult-e a helyzet. Nekem nincs ezzel problémám, csak a széllel. De azzal meg mindenkinek lesz. Abban viszont biztos vagyok, hogy ha nagyon nagy szél és nagy hullámok lesznek, akkor nem fogják elengedni a rajtot.

Az evezősöknél már többször volt halasztás emiatt.

Az edzés során eveztem az ő rajtjuk közelében is, arrafelé tényleg óriási hullámok voltak, jól tették, hogy lefújták a futamokat.

Idegeskedik emiatt a bizonytalansági tényező miatt, hogy az időjárás bekavarhat?

Nem. A helyzetet el kell fogadni, és bármikor lesz is a rajt, hideg fejjel kell odaállni, és megcsinálni azt, amire egész évben készültünk.

Milyen formában érzi magát?

Most már nagyon keveset edzünk, csak a minőségre összpontosítunk. Pihenünk, egy kicsit megnyomjuk a vízen, de főleg a pihenésen van a hangsúly.

Hogy tetszik eddig az olimpia légköre?

Még nem nagyon élveztem ki, mert a saját versenyzésemre összpontosítok. A vízi szlalomra is csak edzés után jöttünk ki az edzőmmel, Slavomír Kňazovickýval. Bíztunk benne, hogy lesz egy aranyérem, amit látni akartunk. Ez az egyetlen sport, amire a rajtom előtt kijöttünk, aztán utána már több sportágat is meg szeretnénk nézni.

Mekkora motiváció egy újonc olimpikonnak, hogy a saját szemével látja, ahogyan a csapattársai aranyérmet nyernek?

Nagyon jó érzés és nagy motiváció is. Egy ilyen élmény minden sportember életében csak pozitívum lehet, mert a tévén keresztül nem olyan az atmoszféra, mint a helyszínen. Itt voltunk egész idő alatt, amíg Škantárék vártak az eredményre, és amikor kiszakadt belőlük az öröm, az nagyon jó érzés volt. Sporttársak vagyunk, szurkolunk egymásnak, kívánjuk egymásnak a jó eredményt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?