Ausztrál Nagydíj - összefoglaló

Melbourne |

<p>A Brawn GP pilótája, a brit Jenson Button győzött a Forma-1-es világbajnokság idei első futamán, a vasárnapi, melbourne-i Ausztrál Nagydíjon.</p>

Csapattársa, a brazil Rubens Barrichello végzett a második, míg a Toyotával a 20. helyről elrajtolt olasz Jarno Trulli a harmadik helyen. Összefoglaló a nagydíjon és azt követően történtekről.
    A címvédő brit Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), aki a 18. pozícióból indult, negyedikként fejezte be az 58 körös GP-futamot.
    A 25. Ausztrál Nagydíjon a Toyota-utód csapat, a Brawn GP pilótái közül az éllovas Buttonnak remekül, Barrichellónak viszont pocsékul sikerült a rajtja, előbbi elvágtatott a pole pozícióból, utóbbi azonban beragadt a második starthelyen, s többen is megelőzték. A brazil gyorsan vissza akart kerülni a szűk élbolyba, felzárkózási kísérlete viszont azt eredményezte, hogy meglökte az ausztrál Mark Webbert (Red Bull-Renault), de a baleset szenvedő alanya lett még további három autó is. A legrosszabbul a finn Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes) járt, aki elsőként esett ki a versenyből.
    Az élen Button feltartóztathatatlanul robogott tovább, mögötte Vettel-Massa-Kubica-Ra:ikkönen sorrend alakult ki. Hamilton fokozatosan jött föl, s négy kör megtétele után már a 10. pozícióba navigálta magát.
    A 18. körben Nakadzsima Kazukit (Williams-Toyota) megdobta a rázókő, a japán a falnak csapódott, s befejezte a versenyt, jöhetett be a biztonsági autó. Ennél fogva húsz kör megtétele után szó szerint összerázódott a mezőny, újra kezdődhetett a versengés a legjobbak között. Pontosabban az első két hely tulajdonosának kiléte egyre biztosabbnak tűnt Button és a mögé magát beágyazó Sebastian Vettel (Red Bull-Renault) révén, míg a harmadik helyért alapvetően a tavalyi vb-második brazil Felipe Massa (Ferrari) és a lengyel Robert Kubica (BMW-Sauber) csatározott. Massa versenykocsija azonban fokozatosan "elfogyott", s feladásra kényszerült csakúgy, de pórul járt istállótársa, a két évvel ezelőtti világbajnok finn Kimi Ra:ikkönen is, aki a pályát övező korláttal "konfrontált", s bár visszajött, csak a 16. lett 3 körös hátránnyal a győztes mögött.
    Az 55. körben a Button mögött egymást "gyilkoló" Vettel és Kubica saját magával is elbánt, amikor egy kanyarban összeütközött, mert mindketten kiestek, így gyakorlatilag az ölébe pottyant a második hely Barrichellónak, a harmadik pedig Trullinak. A 2008-as világbajnok Hamilton sem igen bánhatta, hogy ekképpen alakult a finis, hiszen negyedikként érkezett be a célba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?