Athén versenyt fut az idővel

Mintha nem lenne elég nyomasztó az idő rövidsége, egy hatalmas, vörös színben villogó digitális óra is figyelmezteti az olimpiai falu építőit, hogy már kevesebb mint 50 nap van hátra a 2004-es nyári olimpiai játékok megnyitójáig. Athén készül: a várakozások óriásiak, akárcsak a kapkodás és az árak.

Az olimpiai helyszínek felülnézetből. Egy hónapja még inkább építkezési területnek néztek ki.A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a napokban valami olyasmit mondott, hogy most már ő is biztos benne, nem az athéni lesz minden idők legjobb olimpiája. Jacques Rogge azt mondta, nagy kockázatot vállaltak, amikor Athénnek adták a 2004-es olimpiát. Hozzátette, hogy csak a történelem és a tradíció szólt Athén mellett, mert a másik esélyessel, Rómával sokkal könnyebb dolguk lett volna. A NOB nyilvánosan most bírálta először a görögöket a csúszásokért, amelyekkel a sajtó szinte naponta foglalkozik. A görög szervezők hasonló éllel válaszoltak. Azt üzenték az olimpiai bizottság elnökének, hogy egy olimpia sikere nem az előkészületeken, hanem a versenyeken múlik.

„A jövőben csak olyan városok nyerhetik el az olimpia szervezésének jogát, amelyek rendelkeznek a lebonyolításhoz szükséges sport és közlekedési infrastruktúra gerincével” – mutatott rá a Financial Timesban (FT) Rogge a görög rendezés tanulságaira.

Az athéni olimpiai projekt elhúzódása kétségbeesett kapkodásra készteti a megvalósítókat. A szervezők versenyt futnak az idővel: a sajtó tele van az állandó határidő-túllépésekkel, az olimpiát körülvevő politikai csatározásokkal és az egekig emelkedő költségekkel.

Egy tizenegymilliós ország számára, amely korlátozott technikai és szervezési lehetőségekkel bír, egy ekkora rendezvény a tűrőképesség határát súrolja – figyelmeztet az FT. A teljes olimpiai költségvetés az eredetileg tervezett 4,6 milliárd eurónál jóval magasabb, hatmilliárd eurót tesz majd ki – ez a teljes görög GDP majdnem 5 százalékát teszi ki.

A Bloomberg hírügynökség emlékeztet, hogy ötven év óta nem rendezett ilyen kis állam olimpiát, és az 1980-as moszkvai játékok óta most a legmagasabb arányú a kényszerű állami tehervállalás a költségekből. A késedelem miatt az utóbbi hetekben már gazdaságossági szempontokat mellőzve kell fizetni, hogy legalább a legsürgősebb munkák elkészüljenek.

A 2001. szeptember 11-ei terrorcselekmények óta az athéni az első olimpia, így aztán nem csoda, hogy hatalmas nyomás nehezedik a görög szervezőkre a lehető legmagasabb biztonsági előírások betartására. A játékokon legalább 50 ország kormány- és államfője teszi majd tiszteletét, ezen kívül gazdasági vezetők és persze a világ legjobb sportolói.

A sportlétesítmények tesztelése elégedettséggel töltötte el a külföldi sportolókat, akik többségében elismerően nyilatkoztak a pályákról. A játékok fő büszkesége az a szárnytető, amely a legnagyobb épület, az atlétikai stadion üléssorait hivatott befedni. A híres spanyol építész, Santiago Calatrava tervei alapján épülő tetőszerkezetet az idei nyári játékok szimbólumának szánják.

„Egy esetleges terrortámadást kivéve a legnagyobb veszélyt az áramellátás bizonytalansága jelentheti” – véli a kormány olimpiai krízismenedzsmentjéért felelős csoport FT-nek nyilatkozó egyik tagja. Az építési folyamatokért felelős cégek ezen felül aggódnak a vadonatúj közlekedési vonalak üzembeállítása és a tömegközlekedés túlterheltsége miatt is. Jelenleg is tesztelik a két újonnan megépült tömegközlekedési rendszert, melyek a reptér és a belváros között, illetve a város két szélén megépült sportstadionok között szállítják majd az utasokat.

Az olimpia ideje alatt közel 160 ezer önkéntes segíti majd a lebonyolítást. A görög gazdaság különböző szektoraiban az alkalmazottak az olimpia alatt nem mehetnek szabadságra, s hogy a sztrájk lehetőségét is elkerüljék, a görög kormány extrabéreket helyezett kilátásba az olimpia idejére. Eddig egyedül a taxisofőrök kísérelték meg a társadalmi konszenzus aláásását, mert nem tartják korrektnek, hogy az olimpia ideje alatt nem közlekedhetnek a buszsávokon.

A görögök az olimpiától várják a hazai turizmus fellendülését. A látogatók száma az utóbbi években – az olcsó török és bolgár utak miatt – 12-13 millió körül stagnál, és nem emelkedik. Az FT szerint a várakozások akár be is jöhetnek: az ország augusztusban 1,5 millióval több turistával számol, persze a vendégcsalogatáshoz le kellene vinni az utóbbi időkben egekig tornászott szállodai árakat. Ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy az 5,3 millió belépő eddig még nem értékesített egyharmada a szervezők zsebében marad.

Már látják az alagút végét

Az athéni Olimpiai Stadion tervezője szerint a görögök túl fognak nőni önmagukon. Santiago Calatrava spanyol mérnök, az aréna megálmodója úgy látja, hogy a görögök túllendültek a pár héttel ezelőtti holtponton, és emberfeletti iramban végzik a munkálatokat. Mérnökszemmel ő úgy látja, a házigazdák utolérték önmagukat, nemcsak a stadionnal, hanem a játékok egészével kapcsolatban is. A spanyol építőművész érdekes párhuzamot vont a mostani athéni és a ‘92-es barcelonai helyzet között, bár az ottani gondok jóval kevesebb nyilvánosságot kaptak. (MobilPress)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?