Tizenegyesekkel Argentína a világbajnok (FOTÓK)

Argentína világbajnok!

Története során harmadszor nyert labdarúgó-világbajnokságot Argentína, miután a katari vb vasárnapi fináléjában 2:2-es rendes játékidő és 3:3-as hosszabbítás után tizenegyesekkel 4:2-re legyőzte a legutóbb aranyérmes francia válogatottat.

A francia válogatott több játékosa is vírusos megbetegedéssel küzdött a hét folyamán, de a döntőre mindannyian összekapták magukat. A védelem közepén így Varane és Upamecano, a középpályán pedig Rabiot is vállalta a játékot. Az argentinoknál az elődöntőt eltiltás miatt kihagyó Acunát nevezték a kezdőcsapatba, de bő fél órával a kezdő sípszó előtt már Tagliafico volt a balhátvéd posztján, mivel csapattársa fájdalmakra panaszkodott és nem tudott játszani. Visszatért a kezdőbe Di María is, akiről a legtöbben azt gondolták, a jobb oldalon kap szerepet és Mbappé, valamint Theo Hernández gyengébb védekezését próbálja majd kihasználni. Ennek ellenére a Juventus szélsője a bal oldalon kezdett.

A Luszail Stadion túlnyomó többségében argentin színekben pompázott, a dél-amerikaiak szimpatizánsai a himnuszuk éneklése alatt bizonyították, hogy hangban biztosan ők dominálnak majd a döntő alatt.

Galéria

Az első lövést Alexis Mac Allister eresztette meg öt perc után, de Hugo Lloris védte a távoli kísérletet. Másodjára De Paul lőtt, de egy jó blokk után Messi első szöglete következett, ami nem okozott nagy veszélyt. Lloris ellenben ápolásra szorult a Romeróval történt ütközése miatt, majd miután jobban lett, heves reklamálásba kezdett a lengyel játékvezetőnél. A franciák a 14. percben jutottak el Emiliano Martínez kapuja elé, de nem tudták megdolgoztatni a kapust.

Theo Hernández eladott labdája után gyors akciót vezettek a dél-amerikaiak, de Di María csúnyán fölé lőtt. A 20. perc elején Griezmann szabadrúgása után Giroud fejelt fölé, de miután rámászott ellenfele hátára, szabálytalanság miatt Argentínáé lett a labda. Egy perccel később Di María cselezte ki Dembélét, aki a tizenhatoson belül érte utol az argentint és összeakasztotta a lábait. Tizenegyes! Az ítéletvégrehajtó Lionel Messi volt, aki megvárta, míg Lloris elvetődik és az ellentétes sarokba lőtt, 1:0. Messi egyébként 26. vb-meccsét játszotta, így Lothar Matthäust (25) megelőzve most már egyedüli csúcstartó.

A gól után azonnal átengedte a területet Franciaországnak a Copa América címvédője, és elkezdte azt a játékot játszani, ami a legkomfortosabb a számukra. Messi és Theo Hernández ütközése után mindketten a földön maradtak, de szerencsére nagyobb volt az ijedtség, mint a valós probléma. Néhány perc után visszaállt a játék képe az első 20 percben megszokottra, az argentinoknál volt többet a labda, ügyes elmozgások után igyekeztek támadni, míg a franciák ha megszerezték a labdát, nem tudtak veszélyes akciókat vezetni. A 36. percben kicsit feljebb húzódott a címvédő, de Upamecano eladta a labdát, Argentína pedig villámgyors akciót vezetett. Álvarez passza utána Mac Allister indult meg teljesen üresen, majd mivel a védők rá váltottak ki, átpasszolta a labdát a hosszú oldalon teljesen üresen érkező Di María elé, aki a kifutó Lloris felett a hálóba emelte a labdát, 2:0. Mintaszerű kontra volt.

Ángel Di María így az első játékos lett, aki olimpiai, kontinensbajnoki és világbajnoki döntőben is gólt lőtt. A Copa América fináléjában 2021-ben, az olimpián 2008-ban volt eredményes a 34 éves futballista. Lionel Scaloni húzása, hogy újra a kezdőcsapatba állította őt, bejönni látszott.

A 41. percben Giroud és Dembélé helyére érkezett Thuram és Kolo Muani. Meglepő húzás volt, bár a hírek szerint Giroud térde nem volt százszázalékos állapotban már a szombati edzésen sem. A változtatások után Kylian Mbappé lett a középcsatár.

A félidőig hátralévő időben, beleértve a hétperces hosszabbítást is, a francia válogatottnál volt többet a labda, de csak meddő mezőnyfölényig jutottak, így kapuralövés nélkül zártak Griezmannék.

A szövetségi kapitányok közül Lionel Scaloni végig az oldalvonal mellett állt és instruálta játékosait, mind a támadásépítéseknél, mind a védekező periódusokban, míg Didier Deschamps csak ritkán tűnt fel hasonló szerepben.

A második játékrész első kísérletét De Paul jegyezte, aki Di María átadását lőtte el kapásból Lloris kezébe. Az 52. percben első szögletét végezhette el a francia válogatott, de Griezmann beadását lehúzta Emiliano Martínez. Két perccel ezután a kapus kijött a saját térfelének közepéig egy indításra, de rosszul találta el a labdát, viszont szerencséjére nem lett belőle nagyobb baj. Julián Álvarez éles szögben, a védője szorításában került lövőhelyzetbe, így Lloris magabiztosan tudta védeni a próbálkozását. Nem sokkal később Di María beadása után Messi lőhetett, de Rabiot az utolsó pillanatban becsúszva szerelt. Mac Allister labdaszerzése után mintaszerű támadást vezetett Argentína, a Brighton középpályása lehetett volna a befejező is, de Lloris mentett. Scaloni bő egy óra után cserélte le a meccs embere címre is pályázó Di Maríát, akit Acuna váltott.

A 68. percben Kolo Muani fejelt mellé egy szögletet, ez volt az első megmozdulás, amelyet kapura lövésként jegyeztek Franciaországnak a statisztikusok. Didier Deschamps ismét kettőt cserélt, Coman és Camavinga jött Theo Hernández és meglepő módon Griezmann helyére. A franciák teljesen tanácstalanok voltak, Mbappé hiába indult meg villámgyorsan, elhagyta a labdát, társai a középpályán és a védelemben a legkönnyebb passzokat is elrontották.

Már szinte mindenki elkönyvelte a végeredményt, mikor Otamendi rántotta le Kolo Muanit, amiért Marciniak büntetőt ítélt. Mbappé lövéséhez hozzáért Emiliano Martínez, de védeni nem tudott, 2:1. Ez volt a franciák első kaput eltaláló kísérlete a 80. percben.

Két perccel később Coman szerzett labdát, majd azonnal a kapu felé indult, az akciót Mbappé góllal fejezte be, 2:2. A semmiből egyenlített a címvédő.

A rendes játékidő vége előtt Thuram esett el a tizenhatoson belül, de műesésért ő kapott sárga lapot, jogosan. Ekkor már Deschamps is állva dirigálta tanítványait. A 94. percben Emiliano Martínez védett nagyot Rabiot lövése után. Ezt Mbappé remek megindulása követte, ami után Kolo Muani egyedül törhetett kapura, de Otamendi utolérte és szerelni tudta. Három perccel később Messi lőtt 20 méterről, de Lloris nagyot védve meccsben tartotta csapatát. Következett a 2x15 perces hosszabbítás.

A 105. percben Messi megindulása után a csereként beállt Lautaro Martínez lőtt, Upamecano blokkolt, majd a szintén csere Montiel bombáját Varane fejelte szögletre. Szinte rögtön utána Lautaro újra helyzetbe került, de mellé pöckölt. A ráadás második félidejének elején Messi lövését védte Lloris. Egy perccel később Paredes labdaszerzése után indultak meg az argentinok, a tőlük megszokott kis területen megjátszott passzok után Lautaro került ismét lövőhelyzetbe, de Lloris védett, a kipattanót viszont Messi lőtte a gólvonalon túlra, 3:2.

A 116. percben egy szöglet után a hosszú oldalon helyezkedő Mbappé lőtt, a blokkolni igyekvő Montiel pedig kézzel ért a labdába, tizenegyes. Mbappé ezt a büntetőt is higgadtan értékesítette, 3:3.

A hosszabbítás végén Mbappé beadásáról nem sokkal maradt le Muani. A hosszabbítás hosszabbításának utolsó percében Muani került ziccerbe, de Emiliano Martínez megmentette csapatát, óriásit védett. A túloldalon Lautaro fejelt még mellé, így következhetett a tizenegyespárbaj.

Tényszerűen: Mbappé harmadjára, Messi másodjára is belőtte. Coman lövését Emiliano Martínez védte, Dybala nem hibázott. Tchouaméni mellé, Paredes a hálóba bombázott. Muani és Montiel is magabiztos volt, így Argentína 4:2-re megnyerte a párbajt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?