Altató és ébresztő a képernyőn

Éjjel ránk zúdul az olimpia. Nálunk már holnap korahajnal lesz, amikor Salt Lake Cityben fellobban a láng. Évezredünk első téli ötkarikás seregszemléje tizenhét napra nagy keveredést idézhet elő szokásvilágunkban. Ha egyenes adásban akarjuk követni eseményeit, talán biológiai óránkat is átállítja.

A jégkorongtorna főhadiszállásaReuters-felvételHa meg figyelmen kívül hagyjuk, hogy nálunk nyolc órával előbbre jár az idő, s ugyanúgy akarunk élni, mint korábban, akkor két héten át új altató és ébresztő vár bennünket a képernyőn: Salt Lake City. E három szóban benne van minden. Civilizált világunkban kevés olyan ember akad, aki az információáradat valamelyikében ne bukkanna rá. És biztosan megfejti, mit kínál a világnak. Utah állam fővárosa a körzetében elkészített versenypályákkal kitárulkozik mindannyiunk előtt, hogy méltó körülményeket teremtsen a sportolók legnagyobb téli versengésének.

Lőni fognak a versenyzők, de nem egymásra, hanem a céltáblára. A sílövés, a játékok egyik izgalmas sportága ugyanis puska nélkül elképzelhetetlen. Másfajta fegyver viszont nehezen kerülhet az olimpia szinte hermetikusan védett világába. Mert hatalmas erők bevetésével őrzik. Még a légteret is lezárják Salt Lake City fölött. Fél a sportvilág, de nem torpan meg, nem húzódik vissza. Ellenkezőleg: felvonultatja teljes kincsestárát, hogy gyönyörködhessünk benne. A szeptemberi amerikai terrortámadások természetszerűen nyomot hagytak a rendező ország viselkedésén, a szervező bizottság minden korábbit felülmúló biztonsági intézkedéseket vezetett be. Nem volt más út, mert különben a félelem sok sportolót visszariaszott volna.

Mit várhatunk az olimpiától? Szlovákiai magyarként, közép-európaiként. Lázba tud-e annyira hozni bennünket, mint a nyári játékok? Mindig izgalmasabb, ha éremesélyes élsportolóknak szoríthatunk, feszülten várhatjuk színre lépésüket. Lesz ilyen hazánkfia? Vagy mindjárt egy csapatra való is akad? Bennünket is elkap a hokiőrület? Selejtezőt nyer, és dobogóig merészkedik a szlovák válogatott? Feledteti a naganói balsiker minden nyomát? Megleckézteti Bátory a világ élmezőnyét? Jól céloznak majd a szlovák sílövőnők? Nem esik ki Šeďová, Zuzulová? Milyen lesz a honi bobosok bemutatkozása? Vagy a szánkósok okoznak majd kellemes meglepetést?

És mit tartogat nekünk a huszonöt magyar sportoló? Sebestyén, Egyed és Baló mellett a többit is megismerjük? Adnak rá okot? Vagy elvesznek a mezőnyben? (V)érmes reményeink nincsenek, szép emlékeink lehetnek.

Salt Lake City egyszer már kavart egy hatalmas botrányt az ötkarikás mozgalomban. A megvesztegetés hulláma azóta Samaranch-csal együtt bevonult a sporttörténelembe. Kilencvenöt júniusában Budapestről örömhír érkezett a mormonok földjére: a NOB akkor ítélte a rendezés jogát az amerikai városnak. A következő tizenhét nap alatt már azt várhatjuk: Salt Lake City hogyan birkózik meg ezzel a feladattal. Biztonságos és még milyen lesz ezredünk, századunk első téli olimpiája?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?