Afrikai szenzáció

Tokió. Tegnap is két nyolcaddöntő mérkőzést bonyolítottak le az ázsiai futballvb-n. Folytatódott az újonc szengáliak menetelése, ezúttal a svédeket győzték le – aranygóllal. A spanyolok csak 11-es rúgásokkal fektették két vállra a szívós íreket.

ĺgy ünnepelték a továbbjutást a spanyolokReuters-felvéte NYOLCADDÖNTŐ

SZENEGÁL–SVÉDORSZÁG 2:1 (1:1, 1:1) – aranygóllal. gól: H. Camara (37., 104.), illetve Larsson (11.). Játékvezető: Aquino (paraguayi); 40 ezer néző. Sárga lap: Coly, Thiaw. SZENEGÁL: Sylva–Coly, Diatta, M. Diop (65. Beye), Daf–Faye, B. Diop, Cisse, Thiaw–H. Camara, Diouf; SVÉLDORSZÁG: Hedman– Mellberg, Jakobsson, Mjällby, Lucsics–Alexandersson (76. Ibrahimovics), Linderoth, A. Svensson, M. Svensson (99. Jonson)–Allbäck (64. A. Andersson), Larsson. Nagy iramban kezdtek a skandinávok, a 4. percben egy legurított szabadrúgás után Mellberg 12 méteres lapos lövését védte lábbal Sylva. Majd hét perccel később már tehetetlen volt, amikor bal oldali szöglet után Larsson négy méterről a kapust megelőzve fejelt a hálóba. A 25. percben Diouf lapos lövése túljutott Hedmanon, P. B. Diop két méterről az üres kapuba passzolt, de a játékvezető les miatt érvénytelenítette a gólt. A 37. percben egyenlítettek az afrikaiak: H. Camara egy csel után 18 méterről laposan a jobb sarokba lőtt. A hosszabbítás első helyzete a svédek előtt adósott: a 96. percben A. Svensson fordulásból, 12 méterről a bal kapufát találta el. Kilenc perccel ezután a meccs hőse, H. Camara szép cselekkel tört kapura, 16 méterről lőtt és a labda a jobb kapufáról pattant a hálóba.

Jól kezdtek a svédek és gyorsan vezetést szereztek. Ezután viszont átvették az irányítást a szenegáliak, s megérdemelten egyenlítettek. Szünet után ismét a svédek kezdeményeztek többet, majd fokozatosan fölénybe került a gyorsabb afrikai csapat. Mindkét válogatottnak voltak helyzetei, de a rendes játékidőben már nem változott az eredmény. A vb első hosszabbítást hozó mérkőzésén az újonc Szenegál Henri Camara aranygóljával szerezte meg a győzelmet. Pillanatok alatt ezrek özönlöttek Dakar utcáira, hogy köszöntsék a labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjébe jutott labdarúgó-válogatottat. A szenegáliak előtt egyedül a kameruniak jutottak negyeddöntőbe világbajnokságon az afrikai csapatok közül, 1990-ben Olaszországban.

SPANYOLORSZÁG–ĺRORSZÁG 1:1 (1:0, 1:1, 1:1) – 11-esekkel 3:2. Gólszerzők: Morientes (8.), illetve Keane (90. – 11-esből) Játékvezető: Frisk (svéd); 40 ezer néző. Sárga lap: Juanfran, Baraja, Hierro. SPANYOLORSZÁG: Casillas–Puyol, Hierro, Helguera, Juanfran–Luis Enrique, Baraja, Valerón, de Pedro (66. Mendieta)–Raúl (81. Luque 81), Morientes (71. Albelda); ĺRORSZÁG: Given–Finnan, Breen, Staunton (50. Cunningham), Harte (82. Connolly)–G. Kelly (55. Quinn), Holland, Kinsella, Kilbane–Duff, R. Keane. Jól kezdtek a spanyolok, Puyol jobb oldali beadása után Morientes fejelt a jobb alsó sarokba. A 62. percben Juanfran buktatta Duffot a 16-oson belül. A büntetőt Harte az elvetődő Casillasba lőtte, a kipattanó labdát Kilbane gyengén a kapu mellé helyezte. A 84. percben Casillas önfeláldozó kirepüléssel hárított a gólhelyzetben lévő Keane elől. A rendes játékidő utolsó pillanataiban Hierro a mezénél fogva rángatta a fejelni készülő Quinnt, az újabb 11-est Keane már nem hibázta el: nagy erővel a jobb alsó sarokba lőtt. A hosszabbításban az írek előtt adódott a legnagyobb lehetőség: Conolly 17 m-ről alig tévesztette el a jobb alsó sarkot.

Mivel a rájátszásban sem született gól, következtek a 11-esek: Keane nagy erővel a léc alá lőtt (0:1), Hierro a kapu jobb oldalába helyezett (1:1), Holland a felső lécre bombázott, Baraja a bal felső sarokba lőtt (2:1), Conolly telibe találta a jobbra mozduló Casillast, Juanfran a kapu mellé lőtt, Kilbane rosszul helyezett labdáját a balra vetődő Casillas hárította, Valerón a jobb kapufát találta el, Finnan a bal felső sarokba lőtt (2:2), Mendieta az elmozduló Given mellett laposan, a kapu közepébe helyezett (3:2).

Bátran játszottak az írek, a spanyol együttes a gyors vezetés után tartani próbálta minimális előnyét, de az utolsó percben Hierro „összehozott” egy 11-est, amit Keane értékesített, így hosszabbításra, majd tizenegyesekre került sor.

u A negyeddöntő programja – június 21.: Anglia–Brazília vagy Belgium (Sidzuoka, 8.30); Németország–Mexikó vagy Egyesült Államok (Ulszan, 13.30). Június 22.: Spanyolország–Koreai Köztársaság vagy Olaszország (Kvangdzsu, 8.30); Szenegál–Japán vagy Törökország (Oszaka, 13.30). (m, s, t)

GÓLLÖVŐLISTA

5 gólos: Klose (német); 4 gólos: Ronaldo (brazil), Tomasson (dán); 3 gólos: Larsson (svéd), Keane (ír), Morientes (spanyol), Pauleta (portugál), P.B. Diop (szenegáli), Raúl (spanyol), Rivaldo (brazil), Vieri (olasz), Wilmots (belga); 2 gólos: Borgetti (mexikói), Cuevas (paraguayi), Gomez (Costa Rica-i), Hasan Sas (török), H. Camara (szenegáli), Hierro (spanyol), Inamoto (japán).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?