Sport
Lakatos Rita (a labdával) kőkeményen küzdött az egész vb-alatt (MTI-felvétel)  

A vb-döntő szerdahelyi hőse: „Fogat bármelyik fogorvosnál lehet kapni!”

Bőd Titanilla

2018. július 17. 13:58

„Nem nagyon tudok beszélni, de írásban szívesen válaszolok” – írta Lakatos Rita, amikor interjút kértünk tőle. A világbajnok magyar U20-as női kézilabda-válogatott dunaszerdahelyi születésű csapatkapitánya a döntőben csúnyán összefejelt az egyik norvég játékossal, nem is lehetett ott az ünneplésen, de az orvosokat járva is szakított időt a kérdéseinkre.

Világbajnok a magyar válogatott – felfogta már, hogy mit jelent ez a siker?
Igazából még mindig nem fogtam fel, hogy világbajnokok lettünk. Valahogy olyan szépen meneteltünk, mindig csak a következő meccsre koncentrálva, hogy eljött a norvég meccs, a döntő, de személy szerint bennem ugyanolyan érzések voltak, mint a többi meccsen.

A döntőt sérülés miatt nem játszhatta végig. Mi történt azután, hogy lement a pályáról? A kórházban tudta követni az eseményeket?
Volt egy csúnya ütközésem. Nem jellemző rám, hogy csak úgy lent maradok, mindig inkább rám kell szólni, ha már látszik, hogy fáj valamim, hogy jöjjek le… De itt rögtön éreztem, hogy az egyik fogam elvesztettem. Mentővel bevittek a kórházba, és ott egy kis tévén láttam, hogy nyertünk. Elkezdtem sírni, a barátom, aki jött velem, meg is ijedt… De megnyugtattam, hogy az örömkönny volt! Azóta sajnos volt már könnyem a fájdalom miatt is, egy fogam ugyanis kiesett, kettő pedig letört.

Részt tudott venni a közös ünneplésen?
Sajnos az ünneplésből teljesen kimaradtam, csak akkor értem a hotelbe, amikor a lányok már a buliba indultak. De én oda sem mentem a fájdalmaim miatt.

Nagy lelkierőre vall, hogy a csapatkapitány nélkül sem omlott össze a válogatott. Mit mondtak a lányok, amikor végre találkoztak?
Ezek a lányok hihetetlenek! Én ez alatt a pár hét alatt tanultam meg, hogy mi az, amikor a pályán a csapattársaid figyelnek rád, és ezért neked nem szabad sohasem összeomlani. A lányok azt mondták, értem küzdöttek, és mindannyian sajnáltak. Hogy őszinte legyek, mindenki jobban sajnál, mint én saját magamat.

Nem sajnálja, hogy nem emelhette a magasba a kupát a döntő után?
Tényleg nem emelhettem magasba a kupát, de attól még világbajnokok lettünk! És attól még átéltem azt, milyen csodálatos érzés, amikor könnybe lábad a szemem a Himnusz alatt, amikor libabőrös leszek egy gólunk után… Számomra a lehető legszebben végződött az egész. Világbajnok vagyok, ezt nem veheti el tőlem senki – fogat meg bármelyik fogorvosnál lehet kapni!

A magyar válogatott az egész tornán végig jobb teljesítményt nyújtott a második félidőben, mint az elsőben. Mi volt a csapat titka?
Nem gondolnám hogy bármilyen titkunk lett volna. A mi erőnk egy volt: a szívünk. És ebbe nem csak mi számítunk bele, a csapat az edzőkkel és a stábbal együtt, hanem a rendezők és a szurkolók egytől egyig. Egymást buzdítva, végig igazi csapatként mentünk, ez volt a mi erőnk.

Melyik volt a torna legnehezebb meccse, ki volt a legkeményebb ellenfél?
Nem tudok kiemelni egy meccset sem, mindegyik más miatt volt nehéz. De mi mindig szépen, csapatként mentünk és dolgoztunk, nem számított, hogy épp kinek ment a legjobban. 

Milyen edző Vlagyimir Golovin? A közvetítések során az időkérések alatt nagyon szenvedélyes trénernek tűnt.
Vova kivételes edző, nagyon kemény elvekkel. Nagyon keményen dolgoztunk vele, mégis, ami a legfontosabb, hogy hitt bennünk, és elhitette velünk, hogy mi is higgyünk önmagunkban.

Mit ígér ez a győzelem a magyar kézilabdának a jövő szempontjából?
Erről most még korai beszélni, még nem lehet előrevetíteni semmit.

Út az aranyéremig

Csoportkör:
Magyarország–Brazília 27:24 (11:10)
Magyarország–Portugália 33:20 (13:11)
Magyarország–Montenegró 27:17 (13:7)
Magyarország–Norvégia 35:27 (20:13)
Nyolcaddöntő:
Magyarország–Szlovénia 31:17 (12:10)
Negyeddöntő:
Magyarország–Románia 31:26 (14:17)
Elődöntő:
Magyarország–Dél-Korea 30:25 (14:11)
Döntő:
Magyarország–Norvégia 28:22 (10:12)
 

A fiatal irányítóval két éve hosszabb interjút készítettünk, ezt elolvashatja itt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk