A szlovákok újra meglepnék a világbajnokot

<p>Le lehet-e győzni egy hónapon belül kétszer is a világbajnokot? Ez is a kérdés a labdarúgó-Európa-bajnokság mai (18.00) német&ndash;szlovák nyolcaddöntője előtt. A németek a favoritok, a szlovák továbbjutás csodaszámba menne.</p>

A felkészülési időszakban a szlovák válogatott Augsburgban 3:1-re győzött Németország ellen. Azon a találkozón azonban a németek nem a legjobbjaikat szerepeltették, ráadásul a szakadó eső miatt a talaj sem volt éppen szabályosnak mondható. A hazaiak Gomez tizenegyesgóljával vezettek, ám a szlovákok Hamšík, Ďuriš és Kucka találataival egyenlítettek.

Nem lesz előny

Ján Kozák szövetségi kapitány azonban úgy látja, ez az eredmény nem lesz előny a szlovák válogatott számára a mai, lille-i összecsapáson. „Paradox módon ez még a kárunkra is lehet, mert a németeknek módjuk volt élőben részletesen kielemezni a játékunkat. Az pedig kizárt, hogy a májusi vereség után lebecsülnének minket, pedig a nagy csapatokkal ez néha megesik a mi szintünkön lévő ellenfelekkel szemben” – mondta a szlovák szakvezető, akinek munkáját a rangos L'Equipe napilap is elismerte: a csoportkörök után a sportlap osztályzatai alapján a legjobb edző a horvát Ante Cacic, rögtön utánuk következik azonban a rangsorban Ján Kozák és Bernd Storck.

A szlovákok szövetségi kapitánya tisztában van az ellenfél erejével. „Ők a világbajnokok, akik most kapott gól nélkül nyerték meg a csoportjukat – ez magáért beszél. Ez a gárda hosszabb ideje együtt játszik, az északírek ellen pályára lépő játékosok közül tízen a vb-keret tagjai voltak, sokan a döntőben is játszottak. Tapasztalt csapatról van szó, amelynek tagjai a Bundesligában szerepelnek, öten a Bayern futballistái, de vannak játékosok a Real Madridból, az Arsenalból, a Juventusból… Tudjuk, mi vár ránk: egy kiváló ellenfél és egy nagyon nehéz meccs” – nyilatkozta Kozák.

Mak már jól van

A szlovákoknál többen kisebb-nagyobb sérülést szenvedtek az angolok elleni meccsen, volt, akinek korábbi sérülése újult ki. Ján Baťalík csapatorvos elmondta, Róbert Mak már játékra kész, mivel nem igazolódott be a combizomszakadás gyanúja, az izom csak meghúzódott, és egy nap pihenés után helyre is jött.

Az orrtörést szenvedett Peter Pekaríknak ugyan van speciális arcvédő maszkja, de azt már Németországban sem tudta használni, mert akadályozta a légzésben. Így valószínűleg kineziológiai tapasszal fogják rögzíteni az orrát a meccs alatt. „Kipróbáltuk ezt, és tetszett neki. Úgy fog kinézni, mint egy harcra kész indián. Csak még be kell festenünk a szalagot, mert túl világos, és úgy elég vicces hatást kelt, más szín kell, hogy harciasabbnak tűnjön. Hogy megijessze a németeket!” – mondta nevetve Baťalík doktor.

Miroslav Stoch, aki korábban lázas volt, már szintén rendbe jött, Tomáš Hubočannak fáj a sarka, de egyébként terhelhető. Dušan Švento azonban nem lesz bevethető, a doktor szerint a meccs napjára csak 80 százalékos állapotban lesz a combizma, így túl nagy rizikót jelentene számára, ha játszana.

A taktika lesz a kulcs

A világbajnok ellen a szlovákok nem mehetnek bele nyílt csatába – egyértelmű, hogy csak fegyelmezett védekezéssel és jól átgondolt taktikával van esélyük újabb meglepetést okozni.

Kérdés, ragaszkodni fog-e Ján Kozák az eddigi felálláshoz, amely hasznosnak bizonyult az oroszok és az angolok ellen is (vagyis a klasszikus csatár nélküli játékhoz, amelyben Duda volt elöl, és fáradhatatlanul mozgatta és foglalkoztatta az ellenfél védőit), vagy más megoldást választ. A Šport napilap tegnapi cikkében azt sugallta, érdemes lenne kipróbálni egy három középső védős felállást (Škrtel és Ďurica mellett még Gyömbér is játszana, a széleken Pekarík és Hubočan), a középpályán Hrošovský, Škriniar és Kucka kapna helyet, elöl pedig két teljesen szabad játékos szerepelhetne Hamšík és Duda személyében.

Šesták bizakodó

A két csapat eddig ötször találkozott, háromszor a németek nyertek, kétszer a szlovákok. A szlovákok azonban szívesen emlékeznek az 1976-os Eb-döntőre is, amikor Csehszlovákia, nyolc szlovákiai játékossal a kezdőben tizenegyesekkel legyőzte Nyugat-Németországot.

Tizenegyesekre most is sor kerülhet, ha sem a rendes játékidő, sem a hosszabbítás nem hoz döntést. A Hertha Berlinben játszó Peter Pekarík elárulta, szívesen segít Matúš Kozáčiknak. „Ha tanácsot kér az ellenfelekkel kapcsolatban, semmi gond” – mondta Pekarík.

A pályafutása utolsó nagy tornáján szereplő Stanislav Šesták elmondta, a tegnapi edzésen a csapat néhány tagja lőtt tizenegyeseket, de semmilyen speciális gyakorlás nem volt. A Ferencváros csatára úgy véli, a németek ellen is lehet játszani. „Az öltözőben többen is azt kívántuk, hogy a németek ellen játsszunk. A spanyolok ellen nehezebb dolgunk lett volna. Nem azt mondom, hogy a németek gyengébbek, de nekünk jobban megfelel a stílusuk. Szerintem jobb lesz ellenük játszani, mint az angolok ellen” – vélekedett Šesták.

Boateng játéka kérdéses

A németek számára a szlovákok elleni nyolcaddöntő csak egy lépés a vágyott Eb-címig vezető úton. Joachim Löw szövetségi kapitánynak is vannak sérültjei, Bastian Schweinsteiger már felépült, Jerome Boateng játéka azonban kérdéses.

„A szlovákok képesek kisebb szenzációt csinálni. Mi már figyelmeztetve voltunk” – nyilatkozta Marcus Sorg, a németek másodedzője. A kapus Manuel Neuer is óvatosságra int: „A túlzott becsvágy rossz tanácsadó.”

„Az, hogy az eddigi Eb-mecscseinken nem kaptunk gólt, jó jel. Azt mutatja, hogy javultunk az Eb-selejtezősorozat és a felkészülési meccsek óta” – mondta Thomas Müller, aki még nem talált be a viadalon.

Új gyepen

A mérkőzést Lille-ben játsszák, ahol a szlovákok egyszer már szerepeltek, itt győzték le 2:1-re Oroszországot. Azt azonban nem állíthatják, hogy minden fűszálat ismernek a pályán, azóta ugyanis az UEFA utasítására kicserélték a gyepet a Stade Pierre-Mauroyban. A gyepet az Eb előtti kulturális rendezvények mellett az is megviselte, hogy a rossz idő miatt be kellett zárni a stadion tetejét, így bent forró és nedves légkör alakult ki, napfény nélkül.

Az új gyeptéglákat csütörtökön éjjel rakták le, és a pálya azonnal bevetésre készen állt. A szlovákok mégsem fognak ma a meccs előtt Lille-ben edzeni, úgy döntöttek, délelőtt még Vichyben tréningeznek, s utána repülnek a meccs helyszínére. (TASR, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?