A szlovákok feledtetnék az olimpiát

Minszk |

<p>Ma kezdődik Minszkben a jégkorong-világbajnokság, a szlovák válogatott célja a legjobb nyolc közé jutás. Miroslav Šatannak ez lesz az utolsó világbajnoksága, de a torna után távozhat a szövetségi kapitány Vladimír Vůjtek is.</p>

Fehéroroszországban először rendeznek hoki-vb-t. A helyszínt először sokan fenntartásokkal fogadták, mivel Fehéroroszországban gyakorlatilag diktatúra van – Alekszandr Lukasenka államelnök előszeretettel hangoztatja, hogy ő az egyetlen aktív hokis az államfők között –, az emberi jogok gyakorta sérülnek, s érvényben van a halálbüntetés is. Később kiszivárgott, hogy a tornának otthont adó két minszki csarnok építésén diákoknak is kötelező volt dolgozniuk. Mindezek a hírek azonban egy idő után lecsengtek, s most a résztvevők már lelkesen várják az új helyszínt. „Két svéd–finn közös rendezésű vb után jó lesz olyan helyen hokizni, ahol nem fognak kongani a lelátók az ürességtől” – jegyezte meg Vladimír Vůjtek.

A svédek a favoritok
A mérkőzéseknek a 15 ezres Minszk Arena és a 9600 néző befogadására alkalmas Csizsovka Aréna ad otthont.
A hazai válogatottat az a Glen Hanlon irányítja a tornán, aki korábban a szlovák válogatott szövetségi kapitánya is volt. 2011-ben Pozsonyban azonban nem tudta sikerre vezetni a házigazdát: Szlovákia be sem jutott a negyeddöntőbe, s a 10. helyen végzett.
A minszki torna favoritjai a címvédő svédek, de számolni kell a hagyományosan erős csehekkel, finnekkel és oroszokkal is. Az olimpia évében a tengerentúli válogatottak a szokásosnál is kisebb jelentőséget tulajdonítanak a világbajnokságnak, de azért az USA és Kanada válogatottja is harcban lehet az érmekért.

Fiatal szlovák keret
A szlovákok fiatal kerettel utaztak Minszkbe – az együttes átlagéletkora 26 év, a játékosok közül 12-en még soha nem szerepeltek felnőtt világbajnokságon. Kilenc hokis azonban tagja volt az öt évvel ezelőtti junior-vb-n negyedik helyezést elért csapatnak – Janus, Ďaloga, Valach, Brejčák, Hrivík, Tybor, Tatar, Pánik, Viedenský –, s ez az erős generáció akár a felnőtt mezőnyben is képes lehet jó eredményre. Az együttes legtapasztaltabb tagja a csapatkapitány Miroslav Šatan, a Slovan csatára 39 éves, a válogatottban 176 meccsen 85 gólt ütött. Amikor Šatan bemutatkozott a nemzeti csapatban, a mostani keret legfiatalabb tagja, a 19 éves Matrin Réway még világon sem volt. Šatannak ez lesz az utolsó világbajnoksága (a szocsi olimpián nem vett részt, mert nem rendeződött a viszonya Zdeno Chárával), de a minszki torna után Vůjtek is búcsúzhat – lejár a szerződése, és egyszer, a sikertelen olimpia után már felajánlotta lemondását, így valószínűleg nem folytatja a szlovák csapatnál.

22-en nemet mondtak
A már régóta esedékes generációváltást részben a kényszer szülte: Vladimír Vůjtek szövetségi kapitány meghívójára 22 játékos nemet mondott (Andrej Sekera, Dominik Graňák, Kristián Kudroč, Michal Sersen, Marcel Hossa, Peter Podhradský, Ján Sýkora, Tomáš Kopecký, Adam Lapšanský sérült, de lemondta a vb-részvételt például Jaroslav Halák, Tomáš Starosta vagy Milan Jurčina is). A szlovák keretben így idén csak három NHL-es hokis szerepel: Martin Marinčin, az Edmonton hátvédje, Richard Pánik, a Tampa Bay szélsője, és Tomáš Tatar, a Detroit támadója.

Cél a negyeddöntő
A megfiatalított csapat a felkészülés során nem vallott szégyent, nyolc meccséből ötöt megnyert, győzött a Slovakia Cupon is. Ilyen sikeres felkészülést Vladimír Vůjtekkel még nem abszolvált a szlovák válogatott, de maga a szakvezető is figyelmeztet: az előkészületi mérkőzések eredményéből nem lehet jósolni. Két éve a szlovákok hétszer szenvedtek vereséget a vb előtti barátságos meccseken, aztán a döntőig meneteltek a tornán.
Az alapvető célkitűzés most is a negyeddöntőbe kerülés – ehhez nyolctagú csoport első négy helyén kell végeznie az együttesnek. Szlovákia Csehországgal, Kanadával, Svédországgal, Norvégiával, Franciaországgal, Olaszországgal és Dániával került egy csoportba. A negyeddöntőket idén nem csoporton belül rendezik, hanem az A csoport 1. helyezettje a B csoport 4. helyezettjével, az A2 a B3-mal stb. találkozik. Mindkét csoport utolsó helyezettje kiesik a divízió I-be.

Kemény kezdés vár a szlovákokra
A szlovákokra kemény kezdés vár: ma (19.45) a csehekkel, holnap ugyanebben az időben a kanadaiakkal találkoznak. Vladimír Vůjtek nem bánja, hogy rögtön a nehéz ellenfelekkel találkozik a csapata: „A torna elején még minden csapat tele van energiával, ezért nem jönnek ki olyan nagyon a csapatok közti különbségek. Két éve Kanadával, Finnországgal és az USA-val játszottunk a vb elején, s az amerikaiak feletti győzelem olyan lökést adott, hogy végül sorozatban hét mérkőzést megnyertünk. Bízom benne, hogy most is valami hasonló fog történni.”
A csehek ellen azonban nem igazán megy a szlovákoknak, 57 meccsből csak 13-at nyertek meg, hétszer döntetleneztek, 37 alkalommal pedig kikaptak. A legutóbbi tétmeccsen, a szocsi olimpián 5:3-ra nyertek Jágrék. A rosszul sikerült olimpia után viszont a szlovákok vélhetően bizonyítani akarnak, hiszen Szocsiban csak tizenegyedikek lettek. Hasonló helyzetben egyszer már nagy bravúrt értek el: 2002-ben, a balul sikerült Salt Lake City-i játékokat követően Szlovákia a göteborgi világbajnokságon aranyérmet szerzett.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?