A sportvilág is Trumpról beszél

<p>A sportvilágban is rezonál Donald Trump győzelme. Az amerikai elnökválasztások eredményére a sportolók is reagáltak, Trump hatalomra jutása pedig többek szerint az olimpiarendezési pályázat kimenetelét is befolyásolhatja.</p>

Több világsztár sportoló is frusztráltságának adott hangot azután, hogy Donald Trump nyerte az elnökválasztást az Amerikai Egyesült Államokban.

„Nem tisztelem”

„Mi a franc? Adjunk hatalmat minden idiótának a világon, és nézzük meg, mi történik. Ez a következő generáció valóságshow-ja” – írta Twitteren Vincent Kompany, a Manchester City belga futballistája.

„Tudtam, hogy Amerika rasszista, de azt nem, hogy ennyire. És nem sejtettem, hogy Amerika ennyire szexista! Ez a mi szégyenünk” – fogalmazta meg sarkos véleményét a teniszlegenda Martina Navrátilová.

John Kerr brit jégtáncos bővebben is kifejtette, miért nem örül Trump győzelmének: „Mély szomorúságot érzek, hogy az az ország, amelyet imádok, egy rasszista, nőgyűlölő, bigott emberre szavazott. Olyan emberként, aki muzulmán családba házasodott be, akinek van egy mozgássérült testvére, és akinek sok meleg barátja van, nagyon sok szinten sértve érzem magam ezáltal a zaklató sarlatán által. Nem tisztelem az új elnököt, mivel ő sem mutatott semmilyen tiszteletet az olyan emberek iránt, akik nekem fontosak.”

Hillary Clinton mellett kampányolt több NBA-s kosaras, és az amerikai női fociválogatott legendája, Hope Solo is kiállt mellette.

Rodman már tavaly tudta

De Trumpnak is voltak neves támogatói a sportvilágból: az ex-NBA-s fenegyerek, Dennis Rodman már tavaly júliusban világgá kiáltotta: „Nincs szükségünk egy újabb politikusra, egy olyan üzletemberre van szükségünk, mint Mr. Trump!”

Mivel Trump aktívan támogatja a golfozókat, John Daly is eldicsekedett kettejük barátságával, és a bokszoló Mike Tyson is mellette foglalt állást. A baseballozó Tom Brady kijelentette, hogy Trump jó barátja, később azonban visszakozott, és leszögezte, azt sehol sem mondta, hogy Trumpra szavazott volna.

Aggódik a NOB?

Az új amerikai elnök megválasztása után azonnal elindult a találgatás, hogyan befolyásolhatja Trump személye az Egyesült Államok esélyeit a különféle világversenyek rendezési jogáért folyó versenyben. Los Angeles (Budapesttel és Párizzsal együtt) pályázik a 2024-es nyári olimpia rendezésére, de többek szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem ért egyet Trump értékrendjével. Thomas Bach, a NOB elnöke még a nyáron arról beszélt, elfogadhatatlan „az önzés világa, amelyben egyesek felsőbbrendűnek tartják magukat másoknál”. Los Angeles polgármestere, Eric Garcetti szerint is aggályosnak tartja Trump személyét a NOB. Garcetti demokrata, és Hillary Clintont támogatta.

Kérdés, beleszólhat-e ilyesmi a pályázat sorsába. A BBC szerint Trump megválasztása Párizs esélyeit növeli (Budapestet egyáltalán nem tartják komolyan veendő ellenfélnek), másrészt az elmúlt időszakban sokkal aggályosabb politikai rendszerek rendezhettek olimpiát vagy olimpiához köthető rendezvényt, vagy kapták meg a rendezés jogát (Oroszország – Szocsi 2014, Kína – Peking 2022, Azerbajdzsán – európai játékok, Baku 2015).

A BBC úgy vélekedik, hogy bár az Egyesült Államok volt a 2026-os labdarúgó-vb rendezésének fő favoritja, Trump hatalomra lépésével sokkal valószerűbbé vált egy közös kanadai–amerikai pályázat .

Eközben a Los Angeles-i pályázóbizottság közleményben gratulált Trumpnak. „Donald Trump hosszú ideje elkötelezett támogatója az USA olimpiai mozgalmának, megválasztásával nemcsak helyi és állami, de szövetségi szinten is tovább növekedhet a pályázat támogatottsága” – fogalmaztak a szervezők, akik „már alig várják a közös munkát”. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?