A sportéletre is kihat az ukrán válság

<p>Az orosz–ukrán konfliktus a sportéletre is kihat. A hétvégén ugyan rendeztek bajnoki futballmeccseket Ukrajnában, több sporteseményt azonban „biztonsági okokból” áthelyeztek, s néhány ukrán sportoló is felemelte a hangját az orosz megszállás ellen.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A Krím félszigeten kialakult helyzet miatt az ukrán labdarúgó-bajnokság 19. és 20. fordulóját elhalasztották.

Már voltak focimeccsek

A kényszerszünet után a hétvégén ismét voltak bajnoki meccsek, de a Tavrija Szimferopol nem fogadhatta saját pályáján a Dinamo Kijevet. A mérkőzés színhelye a krími főváros helyett Kijev lett, Szimferopolban ugyanis állítólag nem lehetett volna garantálni a résztvevők biztonságát. A Dinamo 2:1-re nyerte a találkozót, a hazai közönség az ukrán hadsereg mellett tüntetett. A Tavrija csapata is inkább ukrán érzelmű – bár a Krím erősen oroszbarát, a futballklubban a magukat ukránnak valló futballisták vannak többségben.

A Tavrija egyébként Törökországból érkezett Kijevbe (amíg a bajnokság szünetelt, az együttes edzőtáborba utazott), s kérdés, hogyan tér haza – a szimferopoli repülőtér ugyanis le van zárva.

Pozsonyban játssza hazai meccseit a Donyeck

Az ukrán válság miatt aggódnak a Kontinentális Jégkorongliga (KHL) vezetői is, igaz, nem túl következetesen. A Donbassz Donyeck három meccset még otthon játszhatott a Dinamo Riga elleni playoff-negyeddöntőben, ám a mindent eldöntő hetedik mérkőzést (ami a negyedik donyecki meccs lett volna) nem engedték Ukrajnában rendezni, így erre a találkozóra Pozsonyban került sor. „Meg lehet kérdezni a rigaiakat, volt-e bármi problémájuk az első három mérkőzésen – háborgott Andrej Nazarov, a Donbassz edzője. – Az okosok viszont úgy döntöttek, ahogy döntöttek…”

A Donyeck Pozsonyban 3:1-re nyert, így bejutott a főcsoport elődöntőjébe, ahol a prágai Levvel találkozik. A KHL vezetése már közölte, a Donbassz ebben a szériában is a szlovák fővárosban lesz otthon. Az ukrán együttesben két szlovák hokis is szerepel, a kapus Ján Laco és a hátvéd Peter Podhradský – de a döntéstől ők sem lelkesek. „Nem olyan rossz a helyzet, mint mondják. Otthon is rendesen tudunk a hokira koncentrálni. De a politikai helyzettel kapcsolatban inkább nem nyilatkoznék” – mondta Laco, Podhradský pedig hozzátette: „Jól alszunk, ha rajtunk múlna, Donyeckben játszanánk. Nehéz mit mondani a politikai helyzetről. Mi sportolók vagyunk, az a dolgunk, hogy hokizzunk.”

Sztahovszkij állásfoglalása

A teniszező Szergej Sztahovszkij ezzel szemben nyíltan vállalta a véleményét: „Nem sportolóként, hanem ukrán állampolgárként mondom ezt, úgy, hogy korábban a pályafutásom során sosem tettem politikai állásfoglalást. Nem szeretnénk háborút, azt szeretnénk, ha az orosz fegyveres erők kivonulnának a Krím félszigetről – nyilatkozta az ukrán játékos a Sports Illustratednek az Indian Wells-i tornán. – Vehetnénk úgy is, hogy az oroszok csak a Krím félszigeten vannak, de én ezzel sem értek egyet. Másrészt persze tudatosítom, hogy a helyzet rosszabbra is fordulhat, ha Ukrajna többi részére is bevonulnak. Nehéz eldönteni, mi lenne a legjobb megoldás. Próbálok optimista maradni, de nem könnyű.”

Az orosz–ukrán válság a vasárnap véget ért paralimpián is téma volt. Vlagyimir Putyin orosz államfő állítólag találkozott az ukrán paralimpiai bizottság elnökével, aki hazája nevében arra kérte Putyint, békésen oldja meg a konfliktust, hogy a paralimpikonok sora ne bővüljön újabb háborús veteránokkal… (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?