A pénz miatt aggódnak a kis szövetségek

<p>Nincs egyenes arányosság a felkészülésre fordítható pénz és az eredményesség között, de a pénztelenség hosszú távon likvidálhatja a kisebb sportágakat. A kicsi, de sikeres szövetségek azt várják a készülő új sporttörvénytől, hogy megoldja a finanszírozás problémáját.</p>

A tíz legnagyobb szlovákiai sportszövetség már a múlt héten leszögezte, hogy támogatja a készülő új sporttörvényt, amely Szlovákiában ritka módon alulról szerveződik.

Most a kicsi, de eredményesség szempontjából a legsikeresebb sportágak szövetségeinek képviselői ültek le tárgyalni a törvényt előkészítő munkacsoporttal. A hétfő késő délutáni megbeszélésen a vízi szlalom, a sportlövészet, a biatlon és a kajak-kenu tisztségviselői voltak jelen. Két sportoló is részt vett az egyeztetésen, a sportlövő Danka Barteková és a vízi szlalomos Michal Martikán.

Mi lesz a központokkal?

„Az egyéni sportolóknak más igényeik vannak, mint a kollektív sportágakat űzőknek. Számunkra például nagyon fontos, hogy mi lesz a sportközpontok sorsa: a belügyminisztérium alá tartozó ŠKP-nak, a hadsereghez tartozó Duklának, valamint a Nemzeti Sportközpontnak” – mondta Danka Barteková arról, milyen új témákat vetett fel a beszélgetés során.

A törvényjavaslat előkészítési folyamatába több mint 150 szubjektum kapcsolódott be, kérdőíveken keresztül a széles nyilvánosság is kifejthette véleményét a szlovák sport legégetőbb problémáiról. A szövetségek a tervezet első, általános részét különösebb ellenvetések nélkül elfogadták, a neuralgikus pont a sportfinanszírozási rendszer lehet.

Nem toboroznak, válogatnak

A jelenleg érvényben lévő sportfinanszírozási szisztéma a kevés sportolóval rendelkező szövetségeket gyakorlatilag ellehetetleníti, a támogatás mértékét ugyanis úgy számítja ki, hogy az eredményességet összeszorozza a népszerűséggel (pontosabban a sportág iránti érdeklődéssel, amely az adott sportágat űző gyerek, ifjúsági és felnőtt versenyzők számából van megállapítva).

A víziszlalom-szövetség menedzsere, Richard Galovič szerint ez a képlet tönkreteszi őket. „Látni kell az egyes sportágak közötti különbségeket. Ha az lenne a célunk, nálunk is lehetne ezer gyerek a vízen. De ez nem olyan egyszerű. Egy futballedző egyszerre 22 gyerekkel tud foglalkozni. Nálunk egy edző legfeljebb három gyerekkel foglalkozhat, ha megoszlik a figyelme, valaki akár meg is fulladhat. Mi nem toborzunk, hanem válogatunk. Nem is lehet olyan ambíciónk, hogy ezrek űzzék a sportunkat. De mi hozzuk az eredményeket, és ennek valahogyan tükröződnie kellene a kapott támogatásban is” – magyarázta Galovič.

Örökölt képlet

Szlovákia eddig csak vízi szlalomban nyert nyári olimpiai aranyérmet. Az ország első ötkarikás bajnoka, Michal Martikán szerint nincs egyenes arányosság a pénz és a siker között, de a hosszú távú pénztelenségnek következményei vannak. „Úgy is lehetek eredményes, ha egész télen csak itthon edzek, meg úgy is, ha külföldi edzőtáborokban veszek részt. A kevesebb pénz nem mindig jelent rosszabb eredményeket, de elgondolkodtató, hogy tavalyi sikereink ellenére kisebb támogatást kaptunk, mint korábban” – mondta a vízi szlalomos, aki inkább kihagyott egy edzést, csak hogy személyesen jelen lehessen a tanácskozáson.

„Nem tetszik nekem, hogy a törvénytervezetben a támogatások megállapításánál a régi képlet szerepel, egyelőre azzal dolgoznak” – jegyezte meg Martikán.

A munkacsoport egyik tagja, Peter Sepeši jogász azonban hangsúlyozta, a képlet még egyáltalán nem végleges. „Mi ezt a képletet úgy örököltük, de nekünk nem is tisztünk megállapítani, milyen képlet vagy táblázat alapján számítsák ki a támogatások mértékét. Mi egy olyan törvényt akarunk alkotni, amely olyan feltételeket teremt, hogy a támogatásokról ne valamilyen bizottság döntsön, ne kelljen kérvényeket írni, hanem egy képlet alapján gyakorlatilag automatikus legyen a pénz szétosztása – tájékoztatott Sepeši, aki szerint maga a „képlet” mindig szubjektív lesz. – A csehek ezt úgy oldották meg, hogy hét elismert személyiséget kértek fel a képlet megalkotására.”

Szorzás helyett két külön csomag

Richard Galovič szerint a népszerűséget/taglétszámot el kellene különíteni az eredményességtől. „A jelenlegi képletben ez a két változó összeszorzódik. Ez a legsikeresebb szövetségek számára végzetes, mert hiába eredményesek, nincs akkora taglétszámuk. Szerintem el kellene választani egymástól a két közérdeket: azt, hogy egy sport minél szélesebb tömegeket szólítson meg, illetve az ország eredményes képviseletét. Ha két költségvetési csomag volna, amelyből minden szövetség kapna az eredményei, illetve a sportág elterjedtsége alapján, az igazságosabb lenne” – mondta a vízi szlalomosok képviselője.

Sepeši igyekezett eloszlatni az aggályokat: „Garantáljuk, hogy az új sporttörvény alapján senki sem fog kevesebb támogatást kapni annál, mint amit most kap.”

A tervek szerint az új sporttörvény jövő januártól lépne életbe, ehhez májusban tárcaközi egyeztetésbe kellene kerülnie. Az érintettek azonban addig még hozzászólhatnak a tervezethez, jövő hétfőn Pozsonyban rendeznek nyilvános vitát a készülő jogszabályról, később Besztercebánya és Kassa is sorra kerül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?