„A nőknek nem kellene bokszolniuk” - mondja a 82 éves bokszveterán

<p>Ján Zachara a legidősebb élő szlovákiai olimpiai bajnok. A ma 82 éves egykori ökölvívó a helsinki játékokon az 57 kilogrammosok között győzött – 2010 decemberében pedig ő lett a szlovákiai sportújságírók által alapított Sportlegenda cím első birtokosa.</p>

Mit jelent önnek, hogy önt tüntették ki ezzel a díjjal?

Nagyon meglepődtem, mert úgy gondolom, egész sor olyan sportoló van Szlovákiában, akik sokkal nagyobb eredményeket értek el nálam. Amikor 1952-ben hazaértünk az olimpiáról, számítottam valamire – nem is díjra, csak valamiféle elismerésre, de akkor a sportolók fogadásán a miniszterelnök úr is elfeledkezett róla, hogy én is egyike voltam a hét csehszlovák aranyérmesnek… Mindenkit név szerint köszöntött, csak engem nem.

Pályafutása során több mint 400 meccset vívott, s 90%-ukat meg is nyerte. Mi volt a titka az eredményességének?

Elsősorban köszönettel tartozom a lábacskámnak, hogy olyan hűségesen hordozott. Az is fontos, milyen környezetből érkezik az ember. Én munkáscsaládból származom, s ha a barátaimmal a téglagyár udvarán akartunk futballozni, segítenünk kellett a téglák hordásában. Nem volt könnyű munka, felért egy erőnléti edzéssel! A mi időnkben nem volt központi fűtés, az erdőre jártunk telente fáért, ettől megerősödtem. Bokszolóként ez a javamra vált.

Mennyit változott az ökölvívás az elmúlt 60 évben?

Én máig úgy tekintek a bokszra, mint aktív sportoló koromban. Mivel nekem munkába is kellett járnom amellett, hogy sportoltam, sokkal többet kellett tréningeznem, hogy ne verjenek kékre-zöldre, mert úgy mégsem mehettem volna el munkába. A mi időnkben nem voltak edzéstervek és edzőtáborok, nem volt lehetőségünk szaunába menni, ott regenerálódni, de én ugyanolyan keményen edzettem, mint a mai bokszolók.

Ön szerint mikor lehet Szlovákiának újra olyan bokszolója, aki éremeséllyel indulhat az olimpián?

A szövetség megszakadhat igyekezetében, de sajnos, én egyelőre semmi világrengetőt nem látok. A hazai meccseken, tornákon senki sem ragadja meg a figyelmemet. Viszonylag sokan bokszolnak, de hiányzik a minőség.

A galántai Kovács Kid Tamás profi világbajnok lett a WBF szervezetnél. Figyeli a pályafutását?

Tőlem idegen a professzionalizmus. Az ökölvívás gyönyörű sport, a maga tisztaságában kellene beszélni róla, de mostanában elég negatív lett a megítélése, amin még ront az olyan sportágak előretörése, mint a kick-box, a thai boksz… Pedig az ökölvívásnak megvan a maga szépsége, megvannak a fineszei, amiért élvezet nézni.

Mi a véleménye arról, hogy a 2012-es londoni olimpia programjába a női ökölvívás is bekerült?

A haladás megállíthatatlan, de szerintem a nőknek nem kellene bokszolniuk. Én a nőben továbbra is az anyát látom, és egy bokszmeccsen az embert elkerülhetetlenül érik ütések a testnek azon a tájain is, ahol a nő egy új életet hord… Remélem, a nők nem haragszanak meg rám, elvégre az edzőteremben a teniszező lányokkal is szoktam ökölvívó-mozdulatokat gyakorolni, mert a gyorsaságot ezzel remekül lehet fejleszteni, de ütések nélkül, csak játékból, ahogy régen fogócskáztunk: elég megérinteni a másikat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?