A Madárfészek megmaradt, a Vizes kockát lefagyasztották

madárfészek.Peking

A nyári olimpiáról ismert „Madárfészek”, vagyis a pekingi Nemzeti Stadion ad majd otthont a megnyitónak és a záróünnepségnek is a 2022-es téli ötkarikás játékokon, de nem csak ez az épület lehet ismerős a számunkra.

A téli olimpia helyszíneit három különböző zónában alakították ki. Természetesen a legnagyobb a pekingi, majd ezt követi a csangcsiakoui, a legkisebb pedig a jencsingi. Utóbbi a Hsziaohajte-hegységben fekszik, ahol a felépített bob- és szánkópálya Kína első, Ázsia harmadik jeges „teknője”. A mellette fekvő alpesisí-központban hét pályát használnak majd az olimpián, ahol a legnagyobb szintkülönbség 900 méter. A szlovákok leginkább erre a helyszínre figyelnek majd Petra Vlhová miatt.

A Csangcsiakoui zóna leglátványosabb komplexuma a Nemzeti Síugró Központ. A létesítményt úgy tervezték, hogy a kínai ősi vallási szertartásoknál használt jogarra, vagyis a zsujira (Ruyi) hasonlítson. Ez a gondolat nem egyedülálló a kínai építészetben, hiszen ez az eszköz a hatalmat és a jószerencsét szimbolizálja. A hagyományos zsujinak hosszú, S-alakú a fogantyúja és felhőhöz vagy gombához hasonló feje van. Az egymás mellett lévő két síugrósánc, valamint a tetőn lévő körépület innen kapta nevét: „Havas Zsuji”.

Peking2022.helyszínek

A pekingi zónában a 2008-as nyári olimpiáról szintén ismerős, az úszás, a műugrás és a szinkronúszás helyszínéül szolgáló „Vizes kocka” épületét is újra láthatjuk. Az immár „Jégkocka” névre hallgató építmény a vizes sportok után most a curling versenyzőit látja vendégül.

Az akkori kézilabda és kosárlabda csarnokokban idén jégkorongozni fognak, míg a 14 éve röplabdamérkőzéseknek otthont adő fedett stadiont a rövidpályás gyorskorcsoláyzók veszik birtokba. Ebben az épületben rendezték egyébként 1971-ben a Kína-Egyesült Államok asztalitenisz-összecsapást a "pingpong-diplomácia" jegyében, de 2004-ben NBA-s kosárlabdameccset is játszottak itt. Három hét múlva reményeink szerint azt is felvehetjük a listára, hogy a Liu Shaolin Sándor vezette magyar gyorskorcsolya-válogatott itt bővítette tovább olimpiai éremkollekcióját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?