A három aranyfiú

J. MÉSZÁROS KÁROLYVan élet a nagyok árnyékában.

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Van élet a nagyok árnyékában. De még milyen!

Amikor a kirakatba került kajaknégyesbe éket vert az ötkarikás aranyvágy, s magával vitte évekig példásan működő összetartó erejét és megújuló képességét, majd a hirtelen összeült egység a londoni olimpián szembesült a valósággal, idei első próbatételein pedig úgy kettévált, mintha nem is létezett volna, hatalmas gejzírként tört fel valami a mélyből. Már nem az árnyékból, mert nincs, ami beárnyékolja őket. Poznanban a maga szépségében, aranyos fényében jelent meg az utódnemzedék. Igaz, már nem komáromi a kajaknégyes, az már a múlté, magával sodorta a sporttörténelem, de ebben a hajóban is ülnek fiaink. Dél-szlovákiai kajakkenus-világunk erejét jelképezve egy somorjai (Jakubík Gábor) és egy komáromi (Demin Viktor). Őket és két szlovák társukat mostanáig eltakarta a nagyok torzsalkodása. Mert az vonzóbb csemege volt, mint a szorgalmas munka, tudatos készülődés. Volt már ennek az egységnek is érme a világversenyeken, nem is egy, ám a mindent felülmúló arany most jött először. Ráadásul Jakubík Gábor megtette azt, amivel nevesebb elődei sem a szegedi világbajnokságon, sem a londoni olimpián nem tudtak megbirkózni – tudom, más kaliberű volt mindkét próbálkozás, de a tehervállalás szinte egyforma –, ugyanazon világversenyen, az U23-as Eb-n négyesben az olimpiai ezer, párosban ötszáz méteren lett aranyérmes.

És itt van Linka Tibor, a párosban Eb-első somorjai junior, akire hónapokkal ezelőtt nem találtam más jelzőt, minthogy szófukar. Az maradt Poznan után is, de most már Európa-bajnok is. Jakubíkkal az első somorjai kajakosok, akik földrészünk legjobbjai lettek. Most már kikerülhet a fényképük a csölösztői csónakház még hiányzó dicsőségtáblájára. Hogy példaképek legyenek a fiatalabbaknak. Demin Viktor pedig felsorakozott a komáromi bajnokok közé. Most ő az időszerű aranyfiú.

Mondhatná bárki, minek ez a nagy csinnadratta, hiszen csak a junior- és az U23-as

Eb-n nyert a három dél-szlovákiai kajakos. Emlékeznek még 1995-re, amikor két arannyal jött haza Japánból, az ifjúsági világbajnokságról a Juraj Bača, Riszdorfer Mihály, Martin Hluško, Bogdány Zsolt komáromi kajaknégyes? Az volt a következő bő másfél évtized sikersorozatának első állomása. Edzők szokták mondani, aki érmes tud lenni az utánpótlás világversenyein, és kitart a kemény, a fájdalomküszöb határaira elvezető munkában, abból a felnőttek között is lehet valaki. Jakubíkból, Deminből és Linkából is. Poznani aranyérmük jó útra állította őket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?