„A fiúk még nem akartak hazautazni”

Helsinki |

<p>Hihetetlen győzelem, óriási meglepetés, euforikus hangulat – ilyen és ehhez hasonló címekkel licitálták túl egymást a hírportálok a finn–svéd közös rendezésű jégkorong-vb első tegnapi negyeddöntője után, melyen a szlovákok 4:3-ra verték és kiejtették a favorit kanadaiakat. Az elődöntőben (a lapzárta után véget ért) Svédország–Csehország mérkőzés győztese vár Šatanékra.</p>

 

Vladimír Vůjtek, a szlovák válogatott szövetségi kapitánya már a negyeddöntő előtt jelezte játékosainak, milyen ajándékra vágyna tőlük tegnapi 65. születésnapja alkalmából. „A fiúk tudják, minek örülnék a legjobban.” A fiúk pedig meghallgatták a tréner kérését.

Az általa kidolgozott taktika (vezetést szerezni, így nyomás alá helyezni az ellenfelet, s aztán a jó védekezésből indulva gyors kontrákból veszélyeztetni) kezdetben jól működött: a 10. percben már 2:0-ra vezettek a szlovákok Kopecký és Šatan góljaival. Csakhogy a kanadaiak nagyobb sebességi fokozatra kapcsoltak, még az első harmadban szépítettek (Kane), majd a másodikban szinte levegővételhez sem jutott a kapus Ján Laco. Hiába mutatott be bravúrokat, hiába vetődtek bele a szlovák védők a juharlevelesek lövéseibe, kettő közülük utat talált a hálóba (2:3, Skinner, Burrows).

A kanadai nyomás az utolsó húsz percben sem szűnt – de egy kontratámadás után Bartovič egyenlíteni tudott (3:3). A váratlan találatot követően megzavarodtak a kanadaiak, két kiállítást is begyűjtöttek (a második esetben Ryan Getzlafot a Juraj Mikúš elleni durvaságáért végleg kiállították), a szlovákok pedig Michal Handuš révén büntettek (4:3). S mivel Getzlaf felesleges szabálytalansága miatt ötperces büntetés volt érvényben, Kanadának emberhátrányban kellett volna kiharcolnia a hosszabbítást jelentő gólt. A rendkívül izgalmas utolsó percekben még így is (kapusuk helyett mezőnyjátékost a jégre küldve) beszorították a szlovákokat, de az eredmény már nem változott.

„Hittem benne, hogy kiválóan fogunk teljesíteni, és hogy a végéig küzdünk majd. Nyomás alatt voltunk, az ellenfél néha szinte lejátszott minket a jégről, de fel tudtunk állni, és tisztességes hokival győztünk – értékelt Vůjtek. – Kanada is mindig az utolsó percig harcol, mint most, de a kapunk előtt zajló, meccs végi kavarodások ellenére is megőriztük előnyünket. A fiúk hátrányban még csak jobban nekibuzdultak, mert még nem akartak hazautazni.”

Nem véletlen, hogy Zdeno Chára és társai még maradni akartak a finn fővárosban: Szlovákia öt év után játszhatott először negyeddöntőt a vb-n, érmekért pedig 2004-ben Prágában csatázhatott utoljára a válogatott. S ha már a múlt: a csapat 2003-ban éppen Helsinkiben bronzérmes lett, 2002-ben pedig úgy lett világbajnok, hogy a negyeddöntőben Kanadát ütötte ki.

Hogy a mostani világbajnokságon zsinórban hat győzelmet arató szlovák gárda a hetedik meccset is sikerrel veszie, az holnap fog kiderülni, az ellenfél a lapzárta után véget ért Svédország–Csehország negyeddöntő győztese lesz.

 

 


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?