A fiatalítás csapdájában

Tavaly még nem úgy nézett ki, hogy 2004 márciusában a komáromi VC már búcsút inthet a női Extraligának. A bajnokság végén sorrendben másodszor lett hatodik a Hilda Mazúrová és Kiss Tibor vezette csapat, s a folytatás sem ígért semmi rosszat.

Komáromi sáncolás az egyik hazai bajnokinMilan Drozd felvételeŐsszel azonban gondok támadtak, az anyagiak hiánya, majd a megfiatalított csapat teljesítménye rövidesen Mazúrová távozását eredményezte. Ideiglenesen Kiss Tibor foglalta el a helyét, de a komáromiak sikerességén ez mit sem változtatott. November végén érkezett Vojtech Vajner a kispadra. Közben szárnyra kapott a hír, hogy esetleg egyesülhetne a VC az I. ligás komáromi együttessel. Ez a lehetőség azonban kimaradt, s az alsóház rájátszásában sem javult az extraligás társaság eredményessége. Lecsúszott az utolsó helyre, s a pontvadászat végéig sereghajtó maradt, ami egyben a kiesést jelenti. Halvány reménysugár, hogy közvetlenül a VC előtt végzett a nyitrai csapat, amely voltaképpen a nyári Eb-re készülő szlovák juniorválogatott, s kérdéses, hogy ebben az összetételben ősztől indul-e az élvonalban.

Komáromban azonban már inkább az I. ligára készülnek. A következő idénytől két együttese lehet a városnak ebben a bajnokságban. „Mindent meg kell tennünk azért, hogy jövőre visszakerüljünk az Extraligába – állítja Kiss Péter, a VC klubmenedzsere. – Ősszel támogató nélkül vágtunk neki az Extraligának, mert akik segítséget ígértek, nem szálltak be a pénzükkel. Ez a helyzet rányomta bélyegét a szereplésre. Idén először is a csapatot kellene együtt tartanunk, megbízható támogatót találni, s aztán az edzőkérdést is rendezhetjük. Voltaképpen az anyagi háttér megteremtésén múlik minden.”

Év közben már három közös komáromi edzés tartott a csapat, többet, mint korábban, de ez még mindig kevesebb volt, mint az ellenfeleknél, s a klubmenedzser szerint a fiatal, az élvonalra többnyire tapasztalatlan játékosok nem tudták elviselni a bennmaradásért vívott csata terhét. Ez hozta a sorozatos vereségeket, s a kiesést. Vojtech Vajner meglátásai teljesebbé teszik a képet. „Nincs mit köntörfalaznom: kiesésünk alapvető oka már az idény elejétől tartó felelőtlen felkészülésben rejlik. Edzőelődeimnek – nem firtatom, hogy milyen mértékben –, de volt közük a korábbi állapotok kialakulásához. Nagy volt a játékos-elvándorlás, és igen kicsi a jó képességű röplabdások érkezése, legalábbis ahhoz, hogy megőrizhessük Komáromban az Extraligát. A tavalyi hatodik hely után távozott játékosok helyett nem jöttek azonos képességűek. November végén érkeztem a csapathoz, amikor még a kilencedik helyen tanyázott. Már decemberben jó mérkőzéseket játszottunk, pedig védenceimet akkor még nem is ismertem. Januárban azonban hárman kicserélődtek az alaphatosból, s még a feladó is más lett. Ennél nehezebb helyzetbe nem kerülhet egy új edző. Persze, beszélhetnék az anyagiakról is, de az nem rám tartozik.”

Vajner védenceire a hétvégi bajnokikon már nem nehezedett semmilyen teher, mert kiesésük korábban eldőlt. Felszabadultan játszhattak, s bizony mindkét mérkőzésen alaposan javult a teljesítményük. Szép extraligás emlék maradt. Vajon mikor lesz folytatása?

Komáromban marad Vajner?

Egyelőre nem tudni. Érdeklődés van mindkét fél részéről, de még tisztáznivaló is akad köztük. „Feltételeim nem is az anyagiakkal függnek össze, hanem a klubmunka körülményeivel kapcsolatosak. Ha tisztázzuk a kérdéseket, elképzelhető, hogy maradok” – válaszolta kérdésemre Vojtech Vajner az utolsó extraligás bajnoki után. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?