A fél szlovák futballválogatott csapatot váltott

<p>Találós kérdés: mennyit költött a téli erősítésekre a Manchester United, a Chelsea, az Arsenal, a Real Madrid, a Barcelona és a Bayern München összesen? A válasz: semennyit.</p>

A spanyol nagycsapatok senkit sem igazoltak, az angolok csak ingyen, vagy olcsón voltak hajlandóak játékost venni, a téli átigazolási időszakban csak az olasz sztárklubok adtak magukról életjeleket.

A nagycsapatok nem igazolnak, a kiscsapatok kölcsönvesznek – ez az utóbbi hónapok nagy tanulsága. Alig egy-két ismert focista váltott csapatot, a magyar és szlovák labdarúgók iránt viszont volt érdeklődés.

Mancini, a bombaigazolás

Unalmas – ez a szó jellemzi a legjobban a téli átigazolási szezont. Angliában hét éve nem költöttek ilyen keveset az élvonalbeli egyesületek – míg tavaly ilyenkor 170 millió fontért erősítettek a klubok, idén összesen harminc millióra futotta nekik. A spórolás oka: a klubok halmozódó adósságai és az új befektetők hiánya. A szezonban csak egyetlen arab csoport érkezéséről jött hír, de ezek az arabok jellemző módon őrült költekezés helyett inkább a csőd szélére sodorták kiválasztott csapatukat, a Portsmouth-t. „A menedzserek és klubtulajdonosok nem hisznek benne, hogy a januári bevásárlások rövid távon hasznot hajtanak, nem meglepetés, hogy nincsenek drága igazolások, az aktív klubok is inkább csak kölcsönöznek” – nyilatkozta a pangásról Dan Jones, a Deloitte elemzője a goal.com-nak. Jellemző, hogy a Liverpool sztárigazolása az Atlético Madridtól elküldött Maxi Rodriguez, az Arsenal pedig a 35 éves Sol Campbellel erősített – egyik focista sem fogja megváltani a világot.

A Real Madridnál ismét elmaradt a játékos-kiárusítás, csak Van Nistelrooy távozott (Hamburgba), a Barcelona senkit sem vett, csak az olasz klubok gondoskodtak némi izgalomról. Az AC Milan David Beckham mellé megszerezte az Internél csődöt mondott Mancinit, Mourinho pedig leigazolta a macedón Pandevet, aki csak bírósági úton tudta felbontani szerződését a Laziónál. A legnagyobb név a téli érkezők között az AS Roma sztárigazolása, Luca Toni, aki az ősszel értékes játéktapasztalatot szerzett a Bayern München amatőrjei között, a német regionális ligában.

A nyáron Cristiano Ronaldo kilencvenmilliós átigazolása hozta lázba a szurkolókat, januárban Adam Johnson, Eduardo Salvio és Dejan Lovren tartja a rekordot – a mérsékelten ismert úriemberek fejenként nyolc-nyolcmillió eurót érnek. Ennyit a téli játékosmozgásról.

Valóra vált Halmosi álma

„Nagyon boldog vagyok, ezzel nagy álmom vált valóra” – nyilatkozta a Hull City magyar válogatott légiósa, Halmosi Péter az átigazolási időszak végén. Na nem a Real Madrid jelentkezett be érte, hanem a Soproni Ligában szereplő Haladás. A Hull úgy adta kölcsön a magyar szélsőt, hogy még a fizetését is állja, mindezt azért, hogy Halmosi legalább játékban maradjon, s nyáron a klub kapjon érte némi pénzt.

Mások nem hazatérnek, hanem menekülnek a magyar futballközegből. Gosztonyi András, az U20-as válogatott egyik sztárja némi bonyodalom után kötött ki Bariban. Sokáig úgy tűnt, hogy az MTK játékosa az Evertonhoz igazol, végül menedzsere az utolsó pillanatban a Koman Vladimirt is alkalmazó olasz csapatot találta meg, s a Bari fél évre kölcsönvette a vb-bronzérmest.

A legnagyobb meglepetést Rudolf Gergely okozta a magyar piacon. A csatár ügyesen kihasználta, hogy egy egyszerű elírás miatt egy évvel korábban lejár a szerződése, s miközben menedzsere az Ajaxszal tárgyalt, a futballista aláírt a Genoához a következő szezonra. Igaz, addig fizetés nélkül focizik Debrecenben.

Priskin Tamás is új csapatra lelt a télen, a komáromi csatár az Ipswichben tizenkilenc meccsen két gólt szerzett, s úgy néz ki, ez a mérleg meggyőzte a Queens Park Rangers megfigyelőit. Priskin az idény végéig kölcsönbe Londonba került, Buzsáky Ákos mellé. A végére egy jó hír a német focibarátoknak: újabb magyarral gyarapodott a Bundesliga. A Real Madrid B csapatánál szenvedő Szalai Ádám Mainzba került, s ha jól teljesít, akár rendszeresen ott is lehet a kezdőben.

„Játszik a csapat”

Ha Vladimír Weissnek egy kis szerencséje van, akkor akár minden hétvégén elismételheti magában a közismert szurkolói szlogent. A szlovák válogatott azon tagjai, akik alig voltak játékban az ősszel, klubot váltottak, s esély van rá, hogy tényleg játszani is fognak a vb előtt.

A Lokomotív Moszkvánál nem kimondottan alapembernek számító Ján Ďurica Hannoverbe került, ahol azt várják tőle, hogy a védelem oszlopa legyen. Az első meccsén a Ďurica-dirigálta védelem rögtön három gólt kapott, de bízzunk abban, hogy a hátvéd idővel játékba lendül.

Hasonló elvárásokkal kell szembenéznie Radoslav Zabavníknak, aki Groznijból érkezett Mainzba. „Beszéltem a vezetőkkel arról, milyen formában vagyok, hogy hosszabb ideje nem játszottam. Lesz egy kis időm arra, hogy hozzászokjak a körülményekhez, de minél hamarabb be akarok kerülni a kezdőcsapatba” – nyilatkozta Zabavník, aki Weiss nagy örömére a vele egy csapatban játszó Miroslav Karhannal is összeszokhat Németországban.

A kis Vladimír Weisset a Bolton vette kölcsön, miután a fiatal szélső nem fért bele Mancini terveibe a Manchester Citynél. A szlovák szövetségi kapitány fia új csapatában legalább perceket kap, de még mindig több percet játszott a válogatottban, mint ahány tétmérkőzésen összesen pályára lépett a felnőttek között.

Két válogatottat is igazolt a török Ankaragücü. Marek Sapara a Rosenborgtól jött, míg a Lille kispadját melegítő Róbert Vittek kölcsönben bizonyíthat. Štefan Senecký nem sokáig örülhetett honfitársai érkezésének, az átigazolásoknak ő itta meg a levét, a szlovák kapust ugyanis menesztették. Borbély Balázs nevének helyes kiejtése a jövőben a ciprusi kommentátoroknak okozhat fejtörést, miután a középpályás az AEL Limasszol csapatához igazolt, ahol Kamil Čontofalský lesz a csapattársa. Eldőlt az is, hogy a válogatott első számú kapusa, Ján Mucha nyártól az Everton játékosa lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?