A fehér és fekete mezők bűvöletében

sakk
Nagykér |

A két hazai feladványszerző, aki a nemzetközi sakkfeladványszerzés élvonalába tartozik, nagykéri. Számos díjat zsebeltek már be, a mostani kétségkívül megkoronázza eddigi tevékenységüket: Szlovákia megnyerte a sakkfeladványszerzés csapat-világbajnokságát, a verseny két kategóriájában díjnyertesek lettek a feladványaik.

Könyvespolcaik roskadoznak az évtizedek alatt összegyűlt szakirodalom alatt, szabadidejük javarészét a sakktábla fekete-fehér mezői fölött töltik. Labai Zoltántól és Jozef Havrantól a versenysakk sem áll távol, hiszen a sakkligában rendszeresen játszanak és számos nemzetközi versenyen is részt vettek, de sokkal inkább foglalkoztatja őket a sakknak egy másik, a logika mellett alkotó szellemet és fantáziát is igénylő válfaja, a feladványszerzés.

Míg a hagyományos sakkpartit két játékos játssza, a feladványsakk esetében csak egy ember ül a sakktábla fölött. A versenysakk célja, hogy a játékos nyerjen, a feladványszerző egy elképzelést valósít meg. A sakkfigurák kombinációjával a feladványszerző egy alkotást hoz létre a sakktáblán: „Ebből ered a dilemma, hogy a műfaj vajon sport-e vagy inkább művészet” – fejtegeti Jozef Havran. „Az egyik és a másik is érvényes, hiszen a sakkfeladványnak művészi értéke van, mivel azonban az egyes feladványokat értékelik is, a versenyzés is a jellemzője” – magyarázza.

A feladványszerzők különféle megmérettetéseken vehetnek részt. Az egyéni versenyeken túl a csapatok világbajnoksága a legfontosabb. A Sakkfeladványszerzés Csapat-világbajnokságát (World Chess Composition Tournament, röviden WCCT) négy-öt éves intervallumokban rendezik, idén novemberben Szlovákiát hirdették ki a tizenegyedik évad győztesének. A versenyen belül nyolc kategória van, ebből minden ország hét legjobb kategóriáját pontozzák úgy, hogy minden egyes kategóriában három sakkfeladványt küldhet az ország, ebből a kettő legjobbat értékeli a zsűri. Minden kategóriában öt zsűriző ország értékel, a zsűrizést követően összeadják a pontszámokat. A mostani WCCT-versenyen Szlovákia összesen 24 sakkfeladványt nevezett, mely tizenkét szerzőtől származott.

két sakkozó

A sakkfeladványszerzés Labai Zoltán és Jozef Havran életének szerves része, mindketten fiatalkorukban kezdtek vele foglalkozni. Labai Zoltán 1964-ben kezdett feladványokat készíteni, az első a Roľnícke noviny című lap sakkrovatában jelent meg. Jozef Havran első sakkfeladványa 1967-ben került nyomtatásba a Pravdában – elmondása szerint a sakkrovat vezetője, Bedrich Formánek volt rá nagy hatással a kezdetekben, aki egyébként mindmáig vezeti a rovatot. Labai Zoltán, aki Nagykér szülötte, édesapjától tanult sakkozni.

„Ő a gimnáziumban tanulta a játékot, itthon sógorát és annak testvérét is megtanította, aztán összejártak kártyázni és sakkozni” – meséli. Ők voltak az elsők, akik behatóbban kezdtek foglalkozni a sakkal Nagykéren – a falu az ötvenes években szállt be a sakkligába. Labai Zoltán ma a feladványszerzés nemzetközi mestere. A magyarországi sakkélettel is tartja a kapcsolatot, számos alkalommal kérték fel, hogy zsűrizzen feladványszerzői versenyeken. Idén nyolcvanadik születésnapja alkalmából a Magyar Sakkszövetségtől is kapott kitüntetést.

A Sakkfeladványszerzés Szlovákiai Szervezetét (Slovenská organizácia kompozičného šachu) 1952-ben alapították, de a feladványsakk múltja az Osztrák–Magyar Monarchia idejére tekint vissza. Első kimagasló művelője gróf Pongrácz Arnold volt a térségben, aki nemcsak művei magas színvonalával, de azok szép számával is kitűnt. „Nagyszombati remete” fedőnévvel publikált, őt tekinti atyjának a szlovákiai és a magyarországi feladványszerzés is.

Jozef Havran több mint 250 sakk- feladványt készített eddig, Labai Zoltán háromezerrel büszkélkedhet. Mindketten aktív résztvevői a hazai sakkfeladványszerzők munkájának, melyet az elmúlt időszakban a világbajnokságra való felkészülés határozott meg. Minden WCCT-világbajnokság a nemzetközi bizottság versenykiírásával indul, mely meghatározza a kategóriákon belüli témákat. Ezt követően nagyjából egy év áll az országok rendelkezésére, hogy elkészítsék a feladványokat, és hogy a határidő lejártáig elküldjék a feladványokat a főszervezőnek, aki anonim formában továbbítja őket pontozásra a zsűriző országoknak.

Érdekes

Megoldások

Z. Labai

1.Hb6? ~ 2.Fc5, Vc4 matt, 1…Fd5 2.Hc2 matt, 1…Hd5 2.Hb5 matt, 1…d5!, 1.Hc7? ~ 2.Fc5, Vc4 matt, 1…d5 2.He6 matt, 1…Hd5 2.Hcb5 matt, 1…Fd5!, 1.He7? ~ 2.Fc5, Vc4 matt, 1…d5 2.Hc6 matt, 1…Fd5 2.Hf5 matt, 1…Hd5!, 1.Hf6! ~ 2.Fc5, Vc4 matt, 1…d5 2.Va7 matt, 1…Fd5 2.Bd3 matt, 1…Hd5 2.B:e4 matt

J. Havran

1.Bd8! ~ 2.F:e5 és 3.Vb6+ a:b6 matt, 1...B:b4 2.Ff5+ Fe6 3.Fe4+ B:e4 matt, 1...Ha:b4 2.F:c4+ Fe6 3.Fd5+ H:d5 matt, 1...Hc:b4 2.F:g8+ Vg6 3.Fd5+ H:d5 matt, 1...c:b4 2.Va8+ Kc5 3.Fb6+ a:b6 matt.

A szlovákiai sakkfeladványszerzők a verseny kiírását követően elsőként egy összpontosításon találkoztak, hogy átvegyék a kiírt témákat. A pandémia idején videókonferenciák vették át a személyes megbeszélések helyét, heti rendszerességgel egyeztették és finomhangolták a készülőben lévő feladványokat. A határidő közeledtével lassan körvonalazódott, melyik három feladvány versenyezhet majd az egyes kategóriákban. Labai Zoltán feladványa koprodukcióban készült két nemzetközi nagymesterrel, Peter Gvozdjákkal és ifjabb Ladislav Salaival, és egy nemzetközi mesterrel, Juraj Brabeccal: a feladványon két hónapon át dolgoztak, végül a kategória harmadik-negyedik helyét nyerte el. A kiírás szerint a feladvány témája az, hogy a sötét védekezése arra a mezőre irányuljon, ahonnan a fehér lépett el. Jozef Havran feladványa az önmattok kategóriájában az első helynek járó trófeát vihette el.

„Az önmatt a klasszikus sakk szempontjából nézve logikátlan, de a műfaj évszázadok óta létezik és nagyon populáris” – magyarázza. „Az önmatt lényege, hogy a fehér kezd, és előre meghatározott számú lépésben rákényszeríti a feketét, hogy mattot adjon neki. A fekete védekezik az ellen, hogy mattot adjon, rá van kényszerítve.” A versenytéma a kategóriában az volt, hogy a fekete üteget hoz létre, mellyel védi a fenyegetést. Jozef Havran győztes feladványában a téma négy változatban lett feldolgozva, azzal, hogy mind a négy védekezés – a bástya, a futó, és mindkét huszár – a b4-es mezőre irányul.

Szlovákia nagy előnnyel vitte el a pálmát a második helyezett, Ukrajna előtt, akit Németország követett a harmadikként. A nyolcból öt kategóriában végeztek a hazai szerzők feladványai az első helyen: háromlépéses, többlépéses, segédmatt, önmatt és exofeladat kategóriákban. A díjkiosztás Fudzsejrában, az Egyesült Arab Emírségekben zajlott novemberben, ahol a Sakkfeladványszerzés Világszövetségének kongresszusát tartották. Oroszország és Ukrajna mellett a hazai feladványszerzők a világ élvonalát képviselik, Szlovákiának azonban az első alkalommal sikerült megszereznie az első helyet, korábban már ért el második helyezést, csehszlovák színekben szintén többször végzett előkelő helyeken a válogatott, akkor is szlovákiai feladványszerzőkkel az élen. A két sikeres feladványszerző az idén kerek – hetvenedik és nyolcvanadik – születésnapját ünnepelte: ezúton is sok fantáziával megkomponált további feladványt kívánunk nekik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?