„A cseheknek is jó lenne a közös bajnokság”

<p>A cseh–szlovák közös futballbajnokság mindkét fél számára előrelépést jelentene, de először a stadionokat kell felújítani. Ján Kováčikkal, a Szlovák Labdarúgó-szövetség elnökével beszélgettünk.</p>

BŐD TITANILLA

A cseh és a szlovák szövetség múlt héten megegyezett, hogy belevág a közös cseh– szlovák bajnokság előkészítésébe. A cseh sajtó első reakciói alapján azonban a cseh klubok annyira nem lelkesednek az ötletért…

Számomra nagyon fontos volt, hogy a cseh fél leült velünk tárgyalni. A csehek azt mondták, végre igazi szándékot látnak a szlovákok részéről a közös bajnokság létrehozására, s ezt a szándékot a kormány stadionprogramról szóló döntése is alátámasztja. A cseh szövetség vezetőivel azzal váltunk el egymástól, hogy most egyeztetünk a klubokkal, bár a mi esetünkben a klubok támogatják ezt a javaslatot. Hiszen azért is ültünk le tárgyalni a csehekkel, mert mi szeretnénk, ha létrejönne a közös bajnokság. Most már a cseheken múlik, hogy meg tudják-e győzni a klubokat arról, hogy ez a projekt a számukra is érdekes lehet.

Milyen érvekkel próbálná meggyőzni a cseheket?

A cseh futballban több pénz forog, mint nálunk, sokkal jobb az infrastruktúrájuk, de a maguk bajnokságán belül már nem nagyon tudnak előrelépni. Egy nagyobb piac számukra is jövedelmezőbb lenne, a klubok több anyagi forrásra tehetnének szert a marketingpartnerektől, több pénzt kaphatnának a közvetítési jogok eladásából. Meggyőződésem, hogy a közös bajnokság a cseh félnek is fellendülést jelentene, hogy ez a bajnokság tényleg egy kategóriával jobb lenne. Ezáltal a játékosok nem mennének el olyan nagy számban alacsonyabb osztályú külföldi bajnokságokba, a legjobbak pedig sokkal hamarább hazatérnének, mert számukra is motiváló lenne ez a liga.

Csehországban azok a klubok ellenzik leginkább a közös bajnokság létrehozását, amelyeknek vélhetően nem jutna benne hely. De még ha hat szlovák klub lenne is a cseh–szlovák ligában, a másik hat jelenlegi Corgoň ligás kimaradna. Ők támogatják az ötletet?

Nálunk egyelőre egyetlen klub sem jelezte, hogy ellenezné. Tízen támogatják, ketten pedig egyelőre nem tudnak állást foglalni. Ha létrejönne a közös bajnokság, legalább két szezonnal korábban már tisztázni kellene a részleteket, hogy minden klub eszerint járhasson el, s aki fel akar jutni, annak legyen elég ideje erősíteni.

Hogyan fogadná a közönség ön szerint a cseh–szlovák ligát? Egy Slovan–Sparta derbin vélhetően telt ház lenne, de egy České Budějovice–Prešov összecsapás is vonzaná a nézőket?

Nem kell leírni az eperjesieket. A Tatran hosszú éveken át a föderális csehszlovák bajnokságban játszott, jó eredményeket ért el, mindig jó futballistái voltak, és a múltban soha nem merült fel, hogy az eperjesi csapat senkit nem érdekelne. A Prešov is méltó résztvevője volt a csehszlovák élvonalnak, egyike a tradicionális kluboknak.

Ön szerint járnának vendégszurkolók is a cseh–szlovák liga meccseire? Hajlandóak lennének 500–600 kilométereket is utazni?

Minden bizonnyal. Nem gondolom, hogy a Plzeň drukkerei különbuszokkal utaznának Kassára és fordítva, de például egy Brno–Slovan vagy Žilina–Ostrava meccsen a vendégszurkolók is nagy számban képviseltetnék magukat.

A cseh–szlovák bajnokság létrejöttének egyik fontos előfeltétele, hogy a szlovákiai stadionok megfelelő állapotban legyenek. A közvélemény azonban felháborodással fogadta a kormány döntését, amely alapján tíz év alatt 45 millió eurót fordítanak az állami költségvetésből a létesítmények felújítására.

Szerintem korrekt ajánlattal álltunk a kormány elé. Nem egyszerre kértük a 45 millió eurót, hanem tíz évre lebontva. A stadionok felújítása viszont nem tartana tíz évig, mert a köztes időszakban fel tudunk venni kölcsönt, tehát a tervek szerint 4–5 év alatt végbemehetne a rekonstrukció.

A tanárok azonban háborognak, hogy az ő fizetésemelésükre nem jut, a stadionokra pedig talál pénzt az oktatásügyi minisztérium.

Engem mindig megdöbbent ez az érvelés. A pedagógusok 5%-os fizetésemelésére évi 68 millió euró kellene. Mi évi 4,5 millió eurót kértünk. Még ha ezt tényleg a tanároktól vennénk is el, de ők megkapnák a 63,5 milliót, szerintem elégedettek volnának. Az általunk kért összeg pedig végeredményben az állami költségvetés 0,02%-a, és lesz húsz felújított stadionunk.

Milyen kulcs alapján választották ki a felújítandó stadionokat?

Először jöttek a kerületi városok, s ebbe a kategóriába soroltuk Dunaszerdahelyt is, mert itt nagy hagyománya van a futballnak, és szerettem volna, ha Dél-Szlovákia is képviselve van ebben az első kategóriában. Senki nem is tiltakozott ez ellen, mindenki egyetértett, hogy Dunaszerdahelynek ott a helye. Aztán ott van a többi négy Corgoň ligás klub, valamint a poprádi edzőközpont, amely építésének első fázisát az UEFA forrásaiból álltuk. A fennmaradó nyolc helyre pedig II. ligás, illetve nagy futballhagyományokkal rendelkező nagyobb városokat soroltunk – mint például Homonna vagy Privigye, amelyeknek élvonalbeli csapatuk volt, vagy Léva, ahol százéves hagyományai vannak a labdarúgásnak. Arra is figyeltünk, hogy kelet, nyugat, észak és dél is képviselve legyen.

Miért nincs ott például Rimaszombat? Az ottani futballnak is vannak hagyományai, s jelenleg a csapat a II. ligában szerepel.

Mivel a kerületi városok és a Corgoň ligás csapatok besorolása után már csak nyolc hely maradt a projektben, valakiket ki kellett hagynunk. Személy szerint el tudnám képzelni, hogy Rimaszombat és Losonc is részt vesz a stadionfelújítási programban, de egyelőre nem kerültek bele. Viszont előfordulhat, hogy a kiválasztott városok közül valamelyik nem akar majd élni a lehetőséggel, vagy nem tudja előteremteni a szükséges 40%-os önrészt, és akkor más városokra is sor kerülhet.

A tervek szerint a dunaszerdahelyi stadion 7000 férőhelyes lesz. Hogyan állapították meg ezt a számot?

A stadionok kapacitásának megállapításánál az elmúlt öt év látogatottsági tendenciáit vettük figyelembe. Az volt az elvünk, hogy inkább legyenek kisebb stadionok, amelyek mindig megtelnek, mint hogy monumentális arénákat építsünk. Egy tizenötezres stadion akkor is félig üresnek tűnik, ha van ötezer néző, pedig egy hazai bajnokin ez már jó nézőszám. Természetesen ha valamelyik város nagyobb stadiont szeretne, ennek semmi akadálya. A szövetségtől megkapja a pénzt az előre meghatározott célokra – Dunaszerdahely esetében például 5350 székre, illetve az ekkora kapacitású lelátók befedésére, a különbözetet pedig saját pénzből kell finanszíroznia.

Mikor kezdődhetnek el a munkálatok?

Április végéig a szövetség aláírja a szerződést az állammal, ezután közbeszerzés útján kiválasztjuk a kivitelezőket, s ősszel megkezdődhetne két-három stadion felújítása. Már áprilisban szeretnénk tárgyalni az önkormányzatokkal, hogy elkészítsünk egy ütemtervet. Egyelőre a nyitraiak, a bártfaiak és a podbrezováiak a legaktívabbak, akik legszívesebben most azonnal kezdenék a rekonstrukciót.

Ön szerint több néző fog járni a felújított stadionokba?

Biztos vagyok benne.

De ha nem lesz jobb a játék, akkor hiába szép a stadion.

Ki mondhatja ma azt, hogy rossz a játék? Én több mint húsz éve járok rendszeresen meccsekre, s ahogy régen is láttam jobb és rosszabb mérkőzéseket, most is vannak remek színvonalú találkozók. A környező országok bajnokságaiban sincsenek jobbak. Járok II. ligás meccsekre is, s ott is láttam kitűnő focit. Például a somorjaiak és a podbrezováiak összecsapása élvonalbeli bajnokinak is beillett volna, pedig a somorjaiak újoncok. S nem ez volt az egyetlen ilyen meccs. Aki rendszeresen jár Szlovákiában meccsre, nem mondhatja, hogy most kategóriákkal gyengébb a játék, mint tíz–tizenöt évvel ezelőtt.

Az emberek viszont most már otthon kényelmesen megnézhetik a topligák meccseit, s azokkal összehasonlítva a szlovák bajnokik nem túl élvezetesek.

Tény, hogy tíz éve ez a lehetőség nem volt meg, vagy legalábbis sokkal kevesebbek számára volt meg. De nem hasonlíthatjuk össze az összehasonlíthatatlant. Realistának kell lennünk, látnunk kell, milyenek a lehetőségeink és a körülményeink. Nekünk a magyar vagy az osztrák bajnoksággal kell összemérnünk magunkat.

A cseh bajnoksággal összevetve milyennek találja a szlovák bajnokságot?

Az infrastruktúra Csehországban sokkal jobb, de ezt leszámítva szerintem megállja a helyét a szlovák liga ebben az összehasonlításban.

Tehát a cseh–szlovák bajnokságban a szlovák klubok nem játszanának alárendelt szerepet?

Ha hat szlovák együttes kapna helyet a közös bajnokságban, akkor szerintem négy egyáltalán nem veszne ott el, és méltó ellenfele lenne a cseheknek, a másik kettő pedig talán a táblázat alsóbb régióiban mozogna, de senki nem mondhatná, hogy nem valók oda.

Az UEFA eleinte ellenezte a közös bajnokságok ötletét, most azonban nyitott rá. Miért változott meg az európai szövetség álláspontja?

Az UEFA már három éve sem ellenezte a terveinket. Biztos vagyok benne, hogy az UEFA mindent meg akar tenni a futball fejlődéséért, s látja, hogy ennek egyik útja, ha a kis országok összefognak. Ez az egyetlen út, hogy ők is fejlődjenek. Bízom benne, hogy létrejön a balti államok közös bajnoksága és a skandináv liga is. Mindenki érzi, hogy ha versenyképes akar lenni az európai topligákból érkező csapatokkal, akkor színvonalasabb bajnokságokat kell létrehozni.

Ha létrejönne a közös cseh–szlovák liga, ki lenne jogosult szerepelni az európai kupákban?

Erről egyelőre nem beszéltünk, de szerintem az UEFA-val közösen megtaláljuk azt a megoldást, amely mindkét fél számára elfogadható. De ez a kérdés csak akkor kerülhet napirendre, ha már a klubok is rábólintanak a közös bajnokságra, s létrejöhet az előkészítő munkacsoport. Jelenleg nem tudom, hány éven belül indulhatna el a közös liga, de az rajtunk múlik, hogy mikorra újítjuk fel a stadionjainkat.

Nem tartanak attól, hogy ha az elkövetkező tíz évben kormányváltás lesz, az állami támogatás hátralévő részét már nem kapják meg?

Ezzel is számolnunk kell, ezért kell most odafigyelnünk rá, hogy az állammal kötött szerződés jól legyen megfogalmazva. Én pedig bízom abban, hogy más politikusok is respektálnák a futballmozgalom nagyságát, erejét. Szlovákiában csaknem félmillióan tevékenykednek a futballban – játékosként, edzőként, játékvezetőként, bíróként, egyetlen más sportszövetség sem büszkélkedhet ekkora tagsággal. Megtörténhet, hogy olyan politikus kerül hatalomra, akit nem érdekel a foci, de úgy kell most megkötnünk a szerződést, hogy az elkövetkező tíz év minden kormánya számára kötelező érvényű legyen.

Mi lenne a II. ligák sorsa, ha létrejönne a cseh–szlovák bajnokság?

Ha lenne egy közös bajnokság, akkor az alatt lehetne a cseh, illetve a szlovák I. liga. Valószínűleg akkor át kellene értékelni a szövetség legutóbbi közgyűlésén hozott döntést is, amely szerint a 2014/15-ös szezontól a szlovák II. liga keleti és nyugati csoportra válik szét.

Mi a véleménye egyébként a II. liga kettéosztásáról?

A személyes véleményem az, hogy a második ligának országos jellegűnek kellene lennie, másrészt tiszteletben kell tartanunk, hogy a közgyűlésen a küldöttek 75 százaléka a kettéosztás mellett foglalt állást. Itt, Szlovákiában is meg kell tanulnunk elfogadni a többség véleményét, akkor is, ha a személyes nézetünk ettől eltér. Amikor tavaly elfogadtuk a szövetség új alapszabályát, 75%-os minősített többségben egyeztünk meg, nem tudom egyébként, hogy van-e még egy ilyen sportszövetség az országban. S ha a küldöttek háromnegyede szerint ketté kell osztani a II. ligát, akkor ezt el kell fogadnunk. Ha nem bizonyul jó döntésnek, néhány év elteltével átértékelhetjük. Ha pedig létrejönne a cseh–szlovák bajnokság, lehet, hogy a kettéosztásnak már egyáltalán nem lenne értelme.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?