A britek legyőzésével már a vb-re készült a magyar válogatott

Szilágyi.GBR-HUN

A magyar női vízilabda-válogatott az eindhoveni Európa-bajnokság utolsó előtti játéknapján magabiztosan 21:5-re győzte le Nagy-Britannia csapatát, így a horvátokat legyőző franciákkal mérkőzik szombaton az ötödik helyért.

A legendás holland úszóról, Pieter van den Hoogenbandról elnevezett uszoda környéke az Európa-bajnokság grafikai elemeivel feldíszítve fogadja a látogatókat. Jelen sorok írója mégis csak akkor érezte igazán, hogy jó helyre érkezett, mikor Madaras Norbertet, a Magyar Vízilabda-szövetség elnökét is megpillantotta a folyosón. A létesítmény lelátói nem teltek meg a helyosztóra, de a műsorközlő igyekezett szórakoztatni a szurkolókat, így a körülményekhez képest jó hangulatban kezdődött a találkozó. Ehhez persze a maroknyi magyar tábor is hozzátette a magáért, először a Himnusz elhangzása után szólalt meg a „Hajrá, magyarok!” kiáltás. A magyar keretből ezúttal is a horvátok ellen szemsérülést szenvedő Kurucz-Gurisatti Gréta maradt ki, mellette pedig a házi góllövőlistát vezető Garda Krisztina kapott még pihenőt.

Az első ráúszást szokásos módon Vályi Vanda nyerte, de az első magyar támadásból nem született gól, míg a britek egy veszélyes kapufával nyitottak, de Neszmély Boglárka megfogta a kipattanót. Az első gólt Rybanská Natasa szerezte, majd Keszthelyi-Nagy Rita növelte az előnyt. Az első emberelőnyt Rybanská használta ki, gyorsan háromra nőtt a különbség, de a britek csapatkapitánya, Rogers szépített. A második emberfór végén újra Keszthelyié volt a befejezés, Mihók Attila pedig négyes cserével reagált a magabiztos kezdésre. Keszthelyi két értékesített büntetővel folytatta és a fiatal Tiba Panna is betalált, 1:7-nél szólalt meg először a szünetet jelző duda.

Vályi újra elhozta a labdát, de a magyar támadás kapufával ért véget, míg Rogers a rosszul kimozduló Neszmély felett a kapuba emelt. Szilágyi Dorottya folytatta a gólgyártást, Faragó Kamilla ötméteresét követően 2:9 volt az állás. Neszmély javította korábbi hibáját, kivédte Clapperton büntetőjét, míg Vályi találata után Kuna Szonja utolsó másodperces gólja zárta a játékrészt, 2:11.

Vályi harmadszor is gyorsabb volt ellenfelénél, de az első támadás ezúttal sem zárult góllal, éppen a Fradi játékosa találta telibe a kapufát. Közel három percett kellett várni a 12. magyar gólra, Parkes Rebecca centerből volt eredményes. Ez után beindult a futószalag, Szilágyi, Faragó Kamilla és Tiba is gólt lőtt, de a túloldalon Falvey is bevette a kaput, 3:15-öt mutatott az eredményjelző az utolsó nyolc perc előtt.

A záró negyedban Magyari Alda is lehetőséget kapott a kapuban, Vályi pedig újra megnyerte a ráúszást, de újfent nem sikerült góllal zárni az első magyar akciót. A másodikat ellenben már igen, Keszthelyi 15. találatát szerezte az Európa-bajnokságon. Szilágyi és Faragó góljai után pedig 15-re nőtt a magyar előny. Perkins volt, aki felavatta Magyarit, a másik oldalon pedig Tiba és Kuna talált be, mielőtt Brown is bevette a magyar kaput. Mahieu Geraldine a vége előtt szűk két perccel használt ki egy emberelőnyt és beállította az 5:21-es végeredményt.

A meccs után Keszthelyi-Nagy Rita egy kollégának már mosolyogva válaszolt, de a Mataro játékosa szerint nincs okuk az örömre. „Nem azért nyilatkoztam mosolygósan, mert van minek örülni. Egyáltalán nincs. Nem ezért jöttünk. Úgy gondolom, hogy ezeket a mérkőzéseket már csak arra tudjuk használni, hogy készüljünk a vb-re és gyakoroljunk dolgokat, amiket esetleg eddig nem próbáltuk ki, hogy megkeressük azt az utat, amit járnunk kell – mondta lapunknak a britek ellen öt gólt szerző csapatkapitány, akit arról is kérdeztünk mi az, amiben leginkább fejlődniük kell a dohai világbajnokságig. – Talán önmagunkon kell a legtöbbet dolgozni. Azon, hogy a csapat az csapat legyen és jó döntéseket hozzunk bizonyos szituációkban. Úgy gondolom, hogy mindegyik mérkőzésen megvolt a lehetőségünk arra, hogy jobban gazdálkodjunk akár az emberelőnyökkel. Ez pedig döntés kérdése. Védekezésben pedig muszáj lesz a fejekben rendet tenni, azért is élni halni kell, mert ennyi kapott góllal soha nem fogunk nyerni semmit” – zárta a nyilatkozatát Keszthelyi, aki a a görögök és a hollandok elleni 14, valamint az olaszok elleni bekapott 12 gólra utalt. A három kiemelten fontos találkozón a magyar válogatott nem tudott nyerni, így már nem szerezhet olimpiai kvótát Eindhovenben. Erre legközelebb a február 4-én kezdődő dohai világbajnokságon lesz lehetőségük.

A helyosztók másik ágán Franciaország meglepően nehezen, de 12:10-re legyőzte a horvátokat, így szombaton 17.30-tól ellenük szerezheti meg az ötödik helyet a magyar csapat.

Eredmények

Női vízilabda-Európa-bajnokság

Az 5-8. helyért:

Nagy-Britannia–Magyarország 5:21 (1:7, 1:4, 1:4, 2:6)
Magyarország: Neszmély Boglárka, Magyari Alda (kapusok) – Keszthelyi-Nagy Rita 5, Szilágyi Dorottya 3, Tiba Panna 3, Faragó Kamilla 3, Kuna Szonja 2, Rybanská Natasa 2, Vályi Vanda 1, Mahieu Geraldine 1, Parkes Rebecca 1, Lemeiter Dóra, Szabó Nikolett.

Horvátország–Franciaország 10:12 (3:3, 2:3, 2:4, 3:2)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?